Alerģija pret govs pienu vai kas cits?

Alerģija pret govs pienu vai kas cits?

28. Mar 2011, 22:08 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai tiešām pēdējā laikā pieaugusi bērnu reakcija uz govs pienu? Kā cīnīties ar to un kā risināt šo problēmu? Konsultē pediatre Gerda Lielause.

 

Jautājums

Izlasot rakstu par govs piena, laktozes nepanesību, mani atkal uzurdīja
jautājums par mana bērna alerģiju. Jau kopš dzimšanas mazais bija papildus jāpiebaro. BET - atbraucot mājās no slimnīcas, mazais sāka vemt ar milzu  strūklu katru reizi, kad devu NAN H.A. maisījumu. Pēc ārsta ieteikuma, nomainījām vairākus maisījumus. Pat Friso  vom1(bērniem ar īpaši stipru atgrūšanu) izmēģinājām - nekā. Bērns vēma tiklīdz dabūja maisījumu.Tad nu cīnījāmies ar manu pieniņu, bet nepietika :( Mana intuīcija teica priekšā, ka viņam ir kāda no šīm govs piena alerģijā,  bet daktere to noliedz.


Tā vienu dienu, pētot kārtējos maisījumus(pirms tam internetā ļoti daudz biju uzzinājusi informācijas), nolēmu pamēģināt Aptamil soya. UN beidzot mans bērns nevēma!Daktere tad nu ieteica turpināt lietot šo maisījumu. Es  gan pēc pirmās bundžas to nomainīju uz Isomil soy, jo lētāks. Tā nu Gustavs(4,5 mēn) man ēd tikai pudelīti un nu jau sākam dārzeņus(mans pieniņš beidzās).

Bet mani neliek mierā jautājums - kādēļ daktere mūs nesūta uz analīzēm?(visādi citādi mūsu dakterīte ir ļoti laba). Varbūt ir iespēja man pašai par savām finansēm pārbaudīt bērnu? (es gan zvanīju uz bērnu slimnīcu un tur man  neviens nespēja nosaukt cenu, jo obligāti jābūt ārsta nosūtījumam). Pie pārdomām vēl sāku domāt - kādēļ pēdējā laikā šī tipa alerģija ir tā
samilzusi? Neesmu dzirdējusi, ka agrāk tik ļoti daudziem bērniem būtu šāda alerģija.

1

 

Konsultē bērnu ārste Gerda Lielause:

 

Grūti teikt, vai šodien ir vairāk izplatīta alerģija pret govs pienu. Manuprāt, šai problēmai šobrīd tiek vairāk pievērsta uzmanība. Atliek vienīgi padomāt, ko pašas grūtnieces uzturā lieto, kāds ir mūsu dienas un darba režīms. Alerģiju attīstībā liela nozīme ir vairākiem faktoriem kopumā, nevis tikai izolēti govs piens.


Jā, māmiņa pareizi meklējusi alergēnu- ar izslēgšanas metodi. Lai objektīvi pierādītu celiakiju vai kādu citu gremošanas sistēmas alerģiju, ir jāņem zarnu sieniņas biopsiju, ko bērniem veic endoskopijas ("kobras")laikā vispārējā narkozē. Tādēļ arī nepieciešams norīkojums no ģimenes ārsta vai pediatra gastroenterologa konsultācijai,kur arī turpmāk izšķiras par tālāko izmeklēšanu. Bērnu slimnīcā "Torņakalns"ir ļoti zinošas bērnu gastroenteroloģes dr. Ā.Marksa- Ēbela, dr.I.  Eglīte, dr. I. Kaže.  Vienkārši uz konsultāciju varat doties bez norīkojuma, par pilnu maksu, bet tālākajiem izmeklējumiem nepieciešams ģimenes ārsta norīkojums.

 

1

 

Uzdod savu jautājumu speciālistiem, rakstot uz kristine@maminuklubs.lv!

taschinka taschinka 14. Jun 2010, 08:51

Ja,biezi dzirdu,ka kadam ir alergija.