Alerģija, ko izraisa dzīvnieku spalvas, putekļi un pelējumu sēnīte. Ko darīt?

29. May 2012, 11:30 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

„Alerģija man ir jau 26 gadus. To izraisa dzīvnieku spalvas, putekļi un pelējumu sēnītes. Alerģijas simptomi parādās brīdī, kad sastopos ar alergēnu. Tad rodas šķaudīšana, acu asarošana un karstuma viļņi. Līdz šim esmu lietojusi Claritine un Zirtex. Šobrīd baroju savu mazuli ar krūti. Ko varētu lietot, lai mazinātu simptomus,” vaicā kāda jaunā māmiņa. 

Atbildi sniedz alergoloģe Dr. Signe Puriņa. 

Speciāliste atklāj, ka arī krūts zīdīšanas laikā iepriekšminētie preparāti nav aizliegti, tādēļ par to ietekmi uz mazuļa pašsajūtu māmiņa var nesatraukties. 

Savukārt runājot par pašu alerģiju, lai atvieglotu tās simptomus, papildus efektīva var būt deguna skalošana ar jūras ūdeni.

„Tāpat alerģijas gadījumā kursa veidā pēc vajadzības var lietot arī tādus bezrecepšu līdzekļus degunā, kā Allergodila deguna pilieni, kas ir antihistamīna līdzeklis, vai Flixonases aerosols (glikokortikoīdu preparāts)” iesaka Signe Puriņa. 

Atpazīsti savu alerģiju! 

Alerģija pret mājdzīvniekiem

Alerģija pret mājdzīvniekiem var izpausties kā: alerģisks rinīts; alerģisks konjunktivīts; astma; urtikārija/angioedēma; kontakta dermatīts/ekzēma.

Ne tikai dzīvnieks pats var būt alergēns, bet arī, piemēram, tā siekalas, sviedri, tauki vai arī vielas, kas pielipušas pie dzīvnieka spalvas. Visizplatītākais dzīvnieku pasaules alergēns ir kaķu un suņu spalvas.

Alerģija pret mājas putekļiem 

Viens no iemesliem, kādēļ pieaug saslimstība ar astmu un alerģiju izraisītām slimībām, ir iekštelpu alergēnu pieaugums. Arvien vairāk cilvēku ir alerģiski pret mikroskopiskajām mājas putekļu ērcītēm (0,1-0,5mm).

Tie ir mikroorganismi, kuriem patīk siltums un mitrums, un kuri pārtiek no ādas zvīņām, matiem, blaugznām, kā arī pelējuma.

Visvairāk tās dzīvo gultā, kā arī vietās, kas ir pilnas ar putekļiem, piemēram, mīkstajās mēbelēs un paklājos. 

Alerģiju izraisa tieši ērcīšu izkārnījumi, kuri sajaucas kopā ar mājas putekļiem.

Alerģija pret pelējumu sēnītēm

Pelējumu sēnīšu izraisīto alerģiju nosaka laika apstākļi, piemēram, lietus, vējš un gaisa temperatūra. Ņemot vērā šos apstākļus, pelējuma sēnīšu izraisītās alerģijas visbiežāk saasinās pēc pavasara iestāšanās, kulmināciju sasniedzot laikā, kad ir vissiltākais.

Pelējuma sēnīte ir sastopama gandrīz it visur – gan augsnē, kokā un augos, gan tādās iekštelpās kā bēniņos, pagrabā, vannas istabā un vietās, kur tiek uzglabāta pārtika.

Līva Zaksa, www.maminuklubs.lv

Claritine 10mg N10atvieglo alerģisku reakciju izraisītus simptomus – šķaudīšanu, izdalījumus no deguna, deguna niezi, dedzināšanu vai niezi acīs, ko rada alerģija pret ziedputekšņiem, pārtiku, putekļu daļiņām, dzīvnieku spalvām, pelējuma sēnīti, sadzīves ķīmiju u.c. 

CLARITINE N10–bezrecepšu medikaments alerģijas simptomu mazināšanai. Medikaments ir otrās paaudzes antihistamīna preparāts un alerģisku reakciju mazināšanai nepieciešama tikai viena tablete dienā. Parasti neizraisa miegainību.

Zāļu nepamatota lietošana ir kaitīga veselībai. Pirms zāļu lietošanas rūpīgi izlasiet instrukciju un konsultējieties ar ārstu vai farmaceitu.

Informāciju par alerģiju izraisošo augu ziedēšanas prognozi Latvijā katrai nākamajai nedēļai, kā arī alergologu komentārus, lasiet www.zied.lv.

Uzdod savu jautājumu par alerģijām speciālistam!