Acu ārsta apmeklējums

Acu ārsta apmeklējums

08. Jun 2010, 20:40 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Uzdod jautājumu Māmiņu Kluba speciālistiem un saņem atbildi! Ārstu prakses pediatre Inguna Bērziņa atbild par acu ārsta vizīti.


Jautājums:

 

Abi mani bērni gada un trīs mēnešu vecumā apmeklēja acu ārstu pēc ģimenes ārsta nosūtījuma. Acu ārsts caur visādiem stikliņiem apskatīja actiņas, paspīdināja gaismiņas, bet acīs neko nepilināja, kā biju dzirdējusi. Jautāju, kāpēc tā, ārste atbildēja, ka bērniņš var sākt satraukties un būs grūtāk pārbaudīt redzi.

 

Tad nu jautājums- vai šāda apskate, kāda bija mums, ir pietiekama?

 

Otru reizi esot jāiet pie acu ārsta 3-4 gadu vecumā, jo tad bērns mākot runāt. Bet mans puika reti runā ar svešiem cilvēkiem. Tad kādā veidā ārsts varēs pārbaudīt puikam redzi, ja viņš neatbildēs uz jautājumiem?

 

Atbild Ārstu prakses "Auxilia Prima" pediatre Inguna Bērziņa:

 

Visprecīzāk uz šo jautājumu atbildēs acu ārsts un visprecīzāk uz šo jautājumu atbildēs bērnu acu ārsts. Šādi ārsti ir bērnu konsultatīvajā poliklīnikā. Ja ir bijušas šaubas par acu ārsta kompetenci, kur esat bijuši, tad varat pierakstīties uz konsultāciju pie cita speciālista.

 

Pirmajā vizītē ārstam ir svarīgi uzzināt, vai ir bijuši kādi sarežģījumi grūtniecības laikā, vai dzemdības notikušas plānotajā laikā, vai nav bijuši kādi sarežģījumi to norisē. Jāzina par vispārējām bērna veselības problēmām, veiktajām operācijām, esošajām alerģijām. Ir svarīgi arī zināt acu slimības ģimenē. 

 

Ja runā par 3 – 4 gadu vecumu, tad valsts apmaksātajā programmā ir iekļauta acu ārsta veikta redzes apskate triju gadu vecumā, kurā ietilpst salīdzinoša redzes asuma pārbaude pēc E burtu tabulas vai zīmējumu tabulas, šķielēšanas leņķa izvērtēšana ar aizklāšanas un prizmas aizklāšanas testu, acu kustību novērtēšana, skiaskopija pēc īslaicīgās darbības cikloplēģijas un acs dibena apskate cauri paplašinātām acu zīlītēm.

 

Daudzi vecāki ir izbrīnīti uzzinot, ka arī pavisam mazam bērniņam var pilnībā pārbaudīt redzi. Pieredzējis oftalmologs var izvērtēt arī vēl nerunājoša bērna redzes asumu, izmeklējot to kā bērns fiksē skatu un seko līdz košām gaismām un sīkām rotaļlietām. Ir svarīgi pārbaudīt katru actiņu atsevišķi. Jau nedaudz lielākiem bērniem izmanto īpašas puzzles veida simbolus redzes novērtēšanai. Svarīgi ir pārbaudīt arī binokulārās redzes funkcijas, izvērtēt ir vai nav šķielēšana un pārbaudīt acu kustības. 

 

Ārstu prakse "Auxilia Prima"

Vīlandes iela 13, Rīga, LV-1010
Telefons: +371 67211000

www.esivesela.lv

1

 

Uzdod savu jautājumu arī Tu, rakstot uz kristine@maminuklubs.lv!

21. Jan 2010, 20:07

Mēs pirmo reizi bijām kad mazajam bij 3mēn,tagad brauksim kad gadiņš paliks.Mums arī iepilināja un tad skatījās.Bijām Vienības gatvē.Attieksme super!Prieks braukt.

20. Oct 2009, 10:41

Man Ārsts teica, ka pēc gadiņa ir jāveic obligātā pārbaude...
Mēs bijām uz 1,3 gadiem, pilināja pilieniņus un skatījās actiņas caur stikliņiem,,,,,mazā bij nemierīga, jo viņai patīk viss jaunais, tad tur bija lielāka meitenīte un ārsts pasauca, lai viņa manējai kautkādu mantiņu parāda priekshaa un viss bij o.k. !!!!!
Nākamais apmeklējums būs uz 3 gadiniem!!!!

19. Oct 2009, 21:55

es dzirdēju ka pirmo reizi ved gada vecumā..bet nesen satiku draudzeni un viņus nosūtija jau tagad pie acu ārsta(viņas meitiņai 4.mēn)līdz ar to man arī īstas skaidrības nav,kad īsti javed??