Abdominālā migrēna

Abdominālā migrēna

23. Jan 2012, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Abdominālā migrēna ir saslimšana, kam raksturīgas lēkmjveidīgas sāpes vēderā, kā arī priekšējās vēdera sienas muskuļu krampji.  Sāpes vēderā, ko izraisa abdominālā migrēna, pārsvarā ir bērniem un jauniešiem, pieaugušajiem  - retāk. 

 

Abdominālās migrēnas simptomi

 

Intensīvas sāpes vēderā, dažreiz tās maina savu atrašanās vietu, dažreiz sāpes ir tieši nabas rajonā, vemšana, slikta dūša, caureja. Slimnieks ir bāls, un viņa ekstremitātes ir aukstas. Veģetatīvie traucējumi, kas saistīti ar šo slimību var būt dažādi, ar dažādu intensitāti, tie var būt gan mēreni, gan pēkšņu un spēcīgu krīžu formā. Sāpju ilgums ir no pusstundas līdz pat vairākām stundām vai pat vairākām dienām. 

Abdominālās migrēnas diagnostika

 

Slimības diagnosticēšanai vajag ņemt vērā vairākus faktorus: abdominālās migrēnas izraisītās sāpes saistības ar galvas migrēnas sāpju pazīmēm, migrēnai raksturīgās blakusparādības, slimnieka vecums, ģimenes anamnēze, kā arī tas, kāds ir pretmigrēnas preparātu terapeitiskais efekts, asinsrites izmaiņas vēdera aortā, ko nosaka ar doplerogrāfu. 

Abdominālās migrēnas ārstēšana

 

Baldriānu uzlējums, kas pilienu skaitā jālieto atbilstoši vecumam, tas ir - 1 piliens uz vienu dzīves gadu. Piemēram, ja slimniekam ir 6 gadi - 6  pilieni. Vēl ārsts var ieteikt Belloid vai Bellaston tabletes, ko lieto pa 1 tabletei 2-3 reizes dienā, vai arī populāro Fenobarbitālu (0,005-0,075 g vienā reizē). Jebkuru zāļu lietošana ir jāsaskaņo ar sava bērna ārstu!

Par hospitalizācijas nepieciešamību ar atrašanos ārstniecības iestādē izlemj ārsts, bet pārsvarā gadījumu tā ir nepieciešama.