6 jautājumi un atbildes par iesnām

6 jautājumi un atbildes par iesnām

08. Feb 2012, 17:59 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kādu laiku atpakaļ bija iespēja  Māmiņu Klubā uzdot jautājumus par iesnām! Lūk, esam klāt ar atbildēm! Atbild klīnikas Premium Medical otolaringoloģe Ramona Markuse.



  • Puikam ir trīs mēnesīši, bet joprojām iesnas ir. Pilinu savu pienu nāsīs. Iesnas nav tā ka puņķi tek, bet var just, ka grūti viņam paelpot. Arī šķauda daudz. Kas varētu būt par iemeslu, ka ir iesnas?

Iemesli var būt dažādi, tajā skaitā arī  kādas deguna anatomiskās īpatnības vai alerģija. Tādēļ šajā gadījumā tomēr ieteicams apmeklēt otolaringologu, lai noteiktu patiesos iemeslus.

 

  • Vai ir kāds veids kā neļaut/apturēt iesnu sākšanos?  Jūtu,ka puikam tās varētu būt, jo uz bēbīšu skoliņu tika atvest galīgi slims bērniņš, kurš daudz šķaudīja un puņķi gāzās laukā. Mans dēliņš tikko bija atveseļojies, bet nu jau atkal rādās vecie simptomi.

Visa mūsu sabiedrība ir pakļauta deguna gļotādas cīņai ar vīrusiem un baktērijām, gan labvēlīgiem, gan kaitīgiem apkārtējās vides faktoriem. Specifisku imunoloģisko reakciju rezultātā tādā veidā cilvēks iegūst imunitāti, tādēļ nevajadzētu baidīties bērniņu iesaistīt rotaļās ar vienaudžiem, kurus tajā brīdī piemeklējušas iesnas. Iesaku nemeklēt saslimšanas iemeslus apkārtējā vidē, jo ne jau visi, kuri atrodas vienā telpā ar bērniņu, kam ir iesnas, arī pie tādām tiks. Iespējams, ka šinī gadījumā tam otram bērniņam ir alerģija un viņš škaudīs arī nākamajā nodarbībā. Iesnu profilaksei visvairāk ieteicams labs miegs, mīļi vecāki, drošība, norūdīšana, telpu vēdināšana, pastaigas svaigā gaisā, laika apstākļiem piemērots apģērbs u.c. Protams, nepieciešamības gadījumā jāvēršas pie ārsta, kas arī ieteiks labāko veidu un profilaktiskos vai ārstnieciskos līdzekļus, kas palīdzēs iesnu gadījumā.

 

  • Cik ilgi drīkst lietot bērnam deguna pilienus - vai tie nesausina deguna gļotādu, kā piemēram, Protargols, vai arī deguns vienkārši pie tiem nepierod..? Piem., manam pusotru gadu vecajam puikam ir briesmīgas iesnas-viss iekšā rūc kā traktors, taču labāk jau nedēļu ne ar vieniem pilieniem un atsūkšanām nepaliek. Lors pateica - vidussauss iekaisums-izrakstīja stiprākus-Nātrija sulficītu, taču cik ilgi tos lietot ??

 

Deguna pilieni nav vienīgais līdzeklis, ar ko ārstēt iesnas. Iespējams, ka šajā gadījumā nepieciešama komplicētāka terapija, varbūt nepieciešams ārstniecības kurss ar skalošanu ar sūkni 5-8-10 reizes. Ja simptomi nemazinās, šādos gadījumos ieteicams atkārtoti vērsties pie speciālista.

 

  • Kā palīdzēt 9 mēnešu vecam mazulim naktīs, ja ir dikti pilns deguns un atsūcot nekas nenāk ārā? pa dienu iesnu gandrīz nemaz nav.

 

Mans ieteikums ir noteikti vērsties pie speciālista. Var domāt, ka bērnam ir kāda alerģija (iespējams, ka alergēni ir gultiņā, kurā bērns guļ pa nakti, tās var būt gan putekļu ērcītes, gan dūnu spilvenu spalvas u.c.), tāpat var gadīties, ka ir kādas anatomiskas īpatnības, kas izraisa deguna aizlikumu, piemēram, aukslēju un aizdegunes mandeļu palielināti izmēri jeb hipertrofija, tas var būt saistīts arī ar kuņģa-zarnu trakta problēmām, piemēram, atgrūšanu jeb refluksu.

 

  • Ko darīt ja deguns caur gadu ir aizlikts? 

 

Iemesli var būt dažādi. Par konkrētu gadījumu ļoti grūti spriest, tomēr saprotu, ka Jums tas ir ļoti traucējoši. Mans vienīgais ieteikums šādā reizē ir patiešām apmeklēt speciālistu. Pēc profesionāli sniegtas palīdzībās, visticamāk, Jūs varēsiet brīvi elpot caur degunu.

 

 

  • Dēlam(10 g.) bieži ir iesnas un reizēm it kā tikai aizlikts deguns. Šo pavasari liekas, ka visu laiku ir iesnas. Lietojam Qixx pūšamo un Sinupret tabletes, bet kad pārtraucam lietot pēc laiciņa atkal viss atkārtojas.

 

Puisim tuvojas pubertātes vecums, tādēļ biežās iesnas nedrīkstētu atstāt bez ievērības, jo pastāv risks, ka vēlāk viņam tās var pāraugt hroniskā rinītā. Ieteicams spēcināt visa organisma imunitāti – priekšā stāvošais pavasaris un vasara būs tam pateicīgākais laiks, bet, lai precīzi noteiktu biežo iesnu iemeslu, noteikti vajadzētu apmeklēt speciālistu. 

 

 

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv

 

Kāpēc lietot HUMER?

 

Izsmidzinot HUMER, deguna gļotāda tiek noklāta ar mikroskopiskiem pilieniem, kas

-          sekmē ausu un kakla slimību ārstēšanu;

-          maigi izvada sažuvušus izdalījumus;

-          mitrina deguna gļotādu sausā gaisā.  

 

HUMER bērniem?

 

Humer aerosols 150ml

 

Fizioloģisks, sterils jūras ūdens zīdaiņiem no 1 mēneša vecuma un bērniem!

 

HUMER 150 ir ērti lietojams bērniem, jo aprīkots ar vienvirziena vārstuli un speciāli pielāgotu uzgali ar drošības uzmavu. Flakonu var izsmidzināt no jebkura stāvokļa.