5 iemesli par labu pienam

5 iemesli par labu pienam

15. Jul 2010, 15:29 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jau neskaitāmās paaudzēs vecāki mudina bērnus dzert pienu, lai tiem būtu stipri, veseli kauli un zobi. Savukārt uztura speciālisti pienu iesaka lietot ik dienas, jo piens ir ļoti vērtīgs uzturvielu avots. Mūsdienās zinātne gājusi tālāk, un atklāti arī citi nozīmīgi fakti par piena pozitīvo ietekmi uz veselību.

Šoreiz parunāsim par piena lietošanu pieauguša cilvēka ēdienkartē un tā ietekmi uz veselību.

 

Piens dažādu slimību profilaksei:

1. Izturīgākiem kauliem un osteoporozes profilaksei- ja uzturā īslaicīgi trūkst kalcija, tā daudzums asinīs nesamazinās, jo tas tiek paņemts no rezervēm kaulos, tāpēc laicīgi pamanīt kalcija trūkumu ar analīžu palīdzību ir praktiski neiespējami. Savukārt ilglaicīgāks kalcija trūkums var veicināt kaulu masas zudumu, kas savukārt rada osteoporozes risku. Tādēļ visu dzīves laiku jārūpējas, lai organisms saņemtu nepieciešamo kalcija daudzumu.

 

2. Asinsspiediena pazemināšanai- dažādos pētījumos gūts apstiprinājums piena pozitīvajai iedarbībai paaugstināta asinsspiediena jeb hipertensijas gadījumā. Tāpat zināms, ka glāzei silta piena ir sasprindzinājumu un stresu samazinoša iedarbība. Tas tiek skaidrots ar lielo kalcija saturu pienā. Savukārt kā asinsspiedienu pazeminošu diētu iesaka zema (1,8-2%) tauku satura pienu kombinācijā ar daudz augļiem un dārzeņiem. Arī bērnu un pusaudžu hipertensiju ietekmē ēšanas paradumi. To bērnu vidū, kuri uzturā lieto vairāk piena produktu, augļus un dārzeņus, retāk novērojams paaugstināts asinsspiediens.

 

3. Zobu veselībai- mūsu zobi ir pārklāti ar emalju, kas ir cietākā viela cilvēka organismā un sastāv no kalcija. Lai zobi augtu un saglabātos veseli, tiem nepieciešams kalcijs. Jāatzīmē, ka piens satur dažādas zobiem nepieciešamas uzturvielas. Tā, piemēram, piena proteīns ir nepieciešams zobu augšanai un to veselībai. Jāpiezīmē, ka laktoze (piena cukurs) no visiem cukuriem vismazāk bojā zobus.

 

4. Diabēta riska novēršanai- arvien vairāk pētījumos tiek gūts apstiprinājums tam, ka piens, jo īpaši zema tauku satura piens, var palīdzēt novērst saslimšanas risku ar otrā tipa diabētu. Lai gan precīzs mehānisms, kā tas notiek, nav zināms, šeit liela nozīme varētu būt piena proteīniem, kā arī piena sastāvā esošajām minerālvielām - magnijam un kalcijam.

Otrā tipa diabēts pārsvarā skar vecāka gadagājuma cilvēkus, kaut gan pēdējā laikā šī diagnoze arvien biežāk tiek noteikta bērniem, un tas bieži ir saistīts ar lieko svaru.

 

5. Svara kontrolei- Ir noskaidrots arī fakts, ka zema tauku satura piens palīdz notievēt. To galvenokārt veicina piena sastāvā esošās olbaltumvielas (piena proteīni), kas paaugstina vielmaiņas aktivitāti, kā arī fosfors.

 

Ir izpētīts arī, ka kalcija trūkums organismā noved pie samazinātām asins recēšanas spējām.

Protams, kalcijs ir arī citos produktos, taču pienā, arī augstā temperatūrā apstrādātā pienā, kalcijs ir cilvēka organismam viegli izmantojamā formā, kamēr, piemēram, ar kalciju bagātos augu valsts produktos mēdz būt vielas, kas traucē kalcija uzņemšanu organismā.

 

Sagatavots pēc delfi.lv

 

Kā ir Tavā ģimenē ar piena patēriņu? Vai glāze piena ir iekļauta Tavā ēdienkartē? Kādu pienu parasti izvēlies? 

taschinka taschinka 09. Oct 2010, 08:31

Piens garso jo vairak procenti,jo garsigaks.izvelos to,kas jau zinams,ka garso,jo ir izmeginati daudzi.Garso Lase,Rasa,Limbazu,ir jau vel dazi,kas ir labi.
Dels diena izdzer ne vienu vien glazi piena,bet mes ar viru,kaut garso piens,biezi kaut ka nesanak.It seviski tagad aukstaja laika,gribas tikai siltu teju..