4 mēnešu vecumā mēģina „sēdēt”. Vai tas ir pareizi?

4 mēnešu vecumā mēģina „sēdēt”. Vai tas ir pareizi?

12. Oct 2011, 12:48 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai 4 mēnešu vecumā vēlme sliekties augšā ir saistīta ar sēdēšanas apgūšanu? Atbild fizioterapeite Kristīne Baranova.

 

Jautājums:

 

Manam mazajam puikam ir 4 mēneši un viņš jau stutējas uz sēdēšanu (kā ieliek autosēdeklītī, tā galva ceļas augšā, nu tipiska sēdēšanas aina). Kā rīkoties?

 

Atbild fizioterapeite Kristīne Baranova:

 

Māmiņai būtu iesakāms atkārtot šo to par bērniņa attīstību.

 

„Es neesmu redzējusi nevienu bērnu, arī skolas vecuma, kurš no muguras celtos taisni sēdus pozīcijā,” stāsta fizioterapeite. Visi bērni ceļas tikai un vienīgi caur vienu sānu, balstoties uz elkoni, ja pieaugušie nepalīdz un netraucē.

 

Bērns sāk sēdēt tikai un vienīgi tad, kad viņa attīstība ir tuvu rāpošanas posmam vai arī sākot rāpot, tādējādi būtu jāatzīst, ka 4 mēnešos tas noteikti nav.

 

Māmiņas minētās darbības visticamāk ir saistītas ar nedaudz paaugstinātu tonusu, kas radies no nepareizām pozīcijām, kurās tur vecāki, neizmantojot hendlinga pamatprincipus, piemēram, bērnu turot rokās, viņš liecas uz priekšu vai arī, guļot uz muguriņas, atceļ galvu,

 

Šādā situācijā iesakāms pakoriģēt ikdienas aprūpes pamatprincipus un vairāk pievērst uzmanību hendlinga pielietojumam. Lai mazinātu tonusu plecu daļā, iesakāms pēc iespējas biežāk celt uz augšu dupsi un nelikt tik bieži bērnu gulēt uz vēdera, jo tas arī palielina slodzi kakla daļai.

 

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv

 

Kad Tavs mazais iemācījās sēdēt?

 

***

Izmanto izdevību un uzdod savu jautājumu fizioterapeitam, rakstot uz kristine@maminuklubs.lv!

princesemince princesemince 14. Dec 2010, 15:32

mīļās mammas, speciālists pasaka viedokli! nevajag teikt, ka viņš ir dumjš, jo viņš to ir mācījies atšķirībā no mums. cita lieta, ka piepūli prasa viņa norādījumus īstenot dzīvē, bet var jau paļauties uz intuīciju un cerēt, ka bērnam viss būs labi 😉

princesemince princesemince 13. Dec 2010, 16:57

ilutak, es savu, piemēram, izvairījos turēt šūpuļtvērienā un barojot liku kādu laiku blakus, nevis rokās turot. izvairījos no tām pozām, kurās viņš raujas uz augšu. manuprāt, dikti reti ir tās situācijas, kad bērniņš kādu reizi nepamanītos šādi rauties augšup, pat tad, ja celšana/nēsāšana ikdienā ir pareiza. kad tas sākas, kādu laiku jāizvairās no tā, lai tā darītu, tad bērns pats pārstāj to raušanos augšup.

princesemince princesemince 13. Dec 2010, 15:14

gunchuks27, bet gribot vai negribot jāpiekrīt, ka LIELĀKAIS VAIRUMS zīdaiņu attīstās līdzīgā vecumā, bet tas ir daži izņēmumi, kuri to dara agrāk vai vēlāk. nav runa, ja bērns ko dara pareizi, tad tik tiešām nevajag satraukties un "siet pie gultas", taču, ja bērns dara nepareizi, tad gan iemesls satraukumam ir.

princesemince princesemince 13. Dec 2010, 14:32


editej, es, piemēram, savam neļāvu celties kājās! liku istabas vidū rāpus, lai rāpo, kā gāja tuvāk mēbelēm, novērsu uzmanību. nez, nekādu nevēlēšanos vēlāk celties kājās nenovēroju, vienkārši sagaidīju vecumu, kad man tas šķita pieņemami. varbūt gluži RAUT PIE ZEMES nevajag, tā tiešām traumu uztaisa, taču nolikšanai rāpus uz zemes nekādas traumējošas sekas nav 😉
bet rakstā tik tiešām nav teikts, ka bērns caur sāniņu mēģina piecelties sēdus, bet gan RAUJAS SĒDUS NO PUSGUĻUS STĀVOKĻA, tātad nefizioloģiska kustība, līdz ar to koriģējama. vai tiešām ir tik grūti pieņemt, ka arī fizioterapeitiem var būt taisnība?

13. Dec 2010, 09:24

Manam puikam 5 mēneši, un jā ceļās sēdus caur vienu sānu balstoties uz elkonīša...bet vēl nesēž.