4 ieteikumi bērniem, kuri kož

4 ieteikumi bērniem, kuri kož

27. Sep 2010, 23:19 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Košana ir gandrīz ikviena bērna dzīves sastāvdaļa – vai nu kož viņam vai viņš kož kādam. Šoreiz par to, kā rīkoties, ja Tavs bērns ir kodēja lomā.

 

Kad Tavs bērns ir kodējs:

 

-         Runā aci pret aci ar kodēju. Tad stingrā balsī saki: „Nē, mēs nekožam.” Mazuļi, kas ir jaunāki par 9 mēnešiem var to saprast un parasti šajā vecumā bērni kož tāpēc, ka viņiem aug zobiņi un izraisa niezi. Vecāki mazuļi kož aiz dusmām, niknuma vai aizkaitinājuma.

 

-         Kad mazulis kož, nekavējoties sniedz viņam mirkli atelpas, lai samazinātu sakāpinātās sajūtas. Lielākajai daļai bērnu 30 sekunžu pauze būs pietiekami, lai atgūtu savaldību.

 

-         Kad bērns ir nomierinājies, liec, lai bērns palūdz otram bērnam piedošanu: „Piedod!” Bērns vēl nerunā? Neliels apskāviens palīdzēs! Galvenais mērķis šai darbībai ir iepazīstināt ar empātijas ideju un cieņu pret citiem.

 

-         Ja košana turpinās, apbalvo vai paslavē mazo ik reizi, kad redzi, ka viņš līdzīgā situācijā savaldās un nekož. Tu vari teikt apmēram šādi: „Juri, es lepojos ar Tevi, ka Tu pieklājīgi palūdzi Baibai rotaļlietu.” Ja košanas paradums turpinās vēl pēc 2 gadu vecuma vai pēc vairāku nedēļu pozitīvas pieredzes nostiprināšanas, dodies pie sava ģimenes ārsta!

 

 

Vai Tavs bērns kož? Kā Tu cīnies ar mazo kodēju?