3 ādas kopšanas pamatprincipi vasarā

3 ādas kopšanas pamatprincipi vasarā

28. Mar 2011, 21:51 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ieskaties, kādi ir pamatprinicipi ādas kopšanai vasarā!

 

  • Iestājoties siltam laikam, ādai jāizvēlas vieglākas konsistences līdzekļi. Galvenais vasarā ādu adekvāti mitrināt!

 

Ja ir sausa āda, jālieto maigas tekstūras mitrinošie krēmi, bet, ja taukaina– bezlipīdu fidrofīlu krēms vai fluīds. Arī normāla vai kombinēta āda ir jāmitrina ar atbilstošiem kosmētiskajiem līdzekļiem. Vasarā uz sejas var uzklāt dabīgās mitrinošās augu maskas (gurķu, zemeņu u. c..). Vēlams, lai dienas krēma sastāvā būtu aizsardzība gan pret UVB un arī UVA stariem. Ja tas uz iepakojuma nav norādīts, apmēram 30 minūtes pirms došanās laukā vēl jāuzklāj saules aizsargkrēms.

 

  • Vasarā jāņem vērā ādas spēja veidot iedegumu – dabīgo aizsardzību pret saules staru iekļūšanu dziļākos ādas slāņos.

 

Saules aktivitāte ir kļuvusi lielāka, jo ozona slānis ar katru gadu paliek plānāks, līdz ar to esam pakļauti lielākai saules negatīvajai iedarbībai. Ultravioletie stari ir triju veidu: UVA, UVB un UVC. Pēdējos gan aiztur atmosfēra - tie līdz mums nenonāk. Savukārt UVB stari apstājas cilvēka ādas virsējā slānī epidermā un var radīt gan iedegumu, gan apdegumu, gan arī izraisīt saslimšanu ar ādas vēzi. Savukārt UVA nonāk ādas dziļākajos slāņos, kas bojā ādu DNS šūnu līmenī.

 

UVA stari nodara vienādu ļaunumu gan bālākiem, gan tumšādainākiem cilvēkiem. Tā kā mūsu platuma grādu iedzīvotājiem pārsvarā ir I- II-III ādas fototips, saules aizsargkrēmiem pavasarī un vasarā jābūt ar maksimālu aizsardzību pret UVA un UVB stariem.

 

Ilgstoši uzturoties saulē, aizsargkrēms uz ādas jāuzklāj atkārtoti, īpašu uzmanību pievēršot arī visjutīgākajām ķermeņa daļām - lūpām, degunam, vaigiem, pierei un pleciem.

 

  • Atbilstošus kosmētiskos līdzekļus jālieto arī pēc sauļošanās.

 

Šo krēmu sastāvā ir spēcīgi antioksidanti, kas aizsargā ādu un nostiprina iegūto iedegumu. Svarīgi, lai pēcsauļošanās krēmi mitrinātu un mīkstinātu (kakao, sviesta mandeļu eļļa) ādu, stimulētu šūnu atjaunošanos un stiprinātu ādas imūno sistēmu. Ieteicams izvēlēties krēmus, kuru sastāvā ir ginko biloba, mannitols no oša koka, kas stimulē šūnu dabiskās aizsargspējas –neveidojas Herpes vīrusa izsitumi, kā arī tiek likvidētas bojātās šūnas, kas potenciāli pārveidotos ādas audzējā.

 

Ja tomēr āda kļūst apsārtusi, svarīgi izvēlēties atbilstošus kosmētiskos līdzekļus pēc sauļošanās ar nomierinošu (kumelīšu ekstrakts, azulēns, bisabolols, ehinaceja un hidrohils krēms), atvēsinošu un pretiekaisuma iedarbību. Ja āda tomēr apdegusi, palīdzēs vēsa ūdens komprese, mīkstinošs krēms vai speciāli pretapdeguma līdzekļi.