10 Fakti, kas tev jāzina, dodot bērnam ogas un augļus

10 Fakti, kas tev jāzina, dodot bērnam ogas un augļus

15. Feb 2010, 10:49 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kas tad tur grūts – nomazgā odziņas un mutē iekšā, vai norauj no krūma un ņam, ņam! Izlasi, kādus padomus  Māmiņu Kluba radio  izklāstīja uztura zinātnieces Natālija Petruhuna un Inga Pūce, kā arī Astrīda Čeppe, kafejnīcas "Hromets" šefpavāre.

 

-         Dabīgā veidā vitamīnus pārdozēt nevar.

 

Ēdot ogas un augļus, tas nav iespējams. Vienīgās problēmas, ko var iegūt, pārēdoties augļus vai ogas ir nelaba dūša, pumpas un caureja.

 

-         Svaigi spiestas sulas ir jāšķaida ar ūdeni praktiski visos vecumos.

 

Šādas sulas sanāk ļoti saldas un ieteicams ir šķaidīt 1:1 ar ūdeni. Bērniem ieteicams ir sākt piebarot ar biezeni, nevis sulu.

 

-         Visas ogas un augļus var jaukt kopā un jāskatās tikai garšas īpašības.

 

Tāpat nebūs nekāds grēks, ja mamma jauks dārzeņus kopā ar ogām, tomēr jāskatās, lai viss bērna ēdiens nebūtu salds.

 

-         Dodot eksotiskus augļus, vismaz stundu tos ieteicams noturēt ūdenī.

 

Eksotiski augļi noteikti ir jāmizo, kā arī „nomērcēšana” palīdz atbrīvoties no ķīmiskajām vielām, ar ko augļi ir apstrādāti.

 

-         Arī maisījumam, tāpat kā mammas pienam var pievienot ogas.

 

Arī pie maisījuma var pievienot ogas, to pašu var darīt, ko darīt ar mammas pienu. Var taisīt kokteiļus no mammas piena vai maisījuma ar odziņām. Jāatceras tikai, ka šādi kokteiļi jāpagatavo un uzreiz jāizlieto, tos  nedrīkst uzglabāt.

 

 - Dzīvojot laukos, bērns droši var ēst ogas no krūma.

 

Ja bērns dzīvo savā vidē, savos laukos, tad viņš droši var iet pie krūma un ēst ogas, bet ja odziņas pirktas tirgū, tās jāmazgā. Augļi ir gan jāmazgā, gan jāmizo.

 

-         Ogas labāk saldēt.

 

Saldējot ogās saglabājas vairāk vitamīni.

 

-         Arī dārzeņi var būt alerģiski

 

Dārzeņi var būt alerģiski, piemēram, burkāni. Uzskata, ka termiski apstrādāti dārzeņi ir mazāk alerģiski. Tātad-  vārīts burkāns maziem bērniņiem izsauks mazāk alerģiskas reakcijas, nekā svaigs.

 

-         Augļi no kompota + svaigi augļi vai ogas

 

Ziemā bērniem labāk piedāvāt auglīšus no kompota, nevis ievārījumus, kuros ir daudz cukura. Kompota auglīšus arī pēc gada vecuma dienā var apēst no 200-300 gramiem. Jāievēro kāda nianse – ja bērns ēd kompotu, tai dienā labi piedāvāt arī kādu augli vai ogu svaigā veidā, piemēram, banānu.

 

 - Mellenes – vismazāk izraisa alerģijas

 

Mellenes ir tās ogas, kas ir visneitrālākās. Garšīgs vasarā ir melleņu – piena un banāna kokteilis. Sajauc visas sastāvdaļas blenderī un  - labu apetīti!