20 minūtes brīva laika mammai: Ar ko nodarbināt gadu vecu bērniņu?

20 minūtes brīva laika mammai: Ar ko nodarbināt gadu vecu bērniņu?

29. May 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ar ko nodarbināt bērnu, ja mammai nepieciešamas pāris minūtes laika kādam svarīgam darbam vai arī vienkārši mirklim atpūtas? Māmiņu Klubs Tev piedāvā dažas idejas, kuras īstenojot, varēsi ne tikai radoši nodarbināt savu mazuli, piedāvājot viņam aizraujošas aktivitātes, bet arī gūt mirkli laika sev atpūtai.

Aktivitātes dēlis (piemērots bērniem jau no aptuveni 9 mēnešu vecuma)

Domājams, vārdu savienojums "Aktivitātes dēlis" vairs neraisa jautājumus. Mēs lieliski zinām, cik zinātkāri ir bērni - slēdzīši, skapīšu durtiņas, āķīši un zvaniņi. Kāpēc gan to visu neapvienot rotaļā, nepiedāvājot bērnam iespēju savu zinātkārti apmierināt, rotaļājoties ar aktivitātes dēli?

Kas Tev būs nepieciešams, lai izgatavotu šādu dēli?

  • Dēlis, uz kura nostiprināt visus aktivitātes elementus;
  • atbilstoša izmēra skrūves;
  • darbarīki aktivitātes priekšmetu nostiprināšanai;
  • viss iespējamais, kas varētu bērnā radīt interesi - āķīši, slēdzenes, zvaniņi, gaismas slēdži, rāvējslēdzēji, ķēdītes, uzgriežņi.

20170920082825-20359.jpgAktivitātes dēļa izgatavošana prasa vien nedaudz radošas domāšanas, brīdi brīva laika un gribasspēku. Pirms ķerties pie iegādāto priekšmetu piestiprināšanas pie dēļa, atzīmē uz tā, kur un kā priekšmetus izkārtosi, lai pēc tam, kad darbs būs jau pusē, nenāktos secināt, ka visam uz dēļa neatliek vietas vai arī puse dēļa paliek brīva. Padomā arī par kādu pārsteigumu bērnam, piemēram, durvju aizbīdni vari ne tikai vienkārši piestiprināt, bet izgatavot improvizētas durtiņas, ar kurām tās aizvērt. Un, lai pārsteigums vēl lielāks, - durtiņu iekšpusē iestiprināt vai nu nelielu spogulīti, kas izgatavots no folijas, vai arī kādu fotogrāfiju.

Izgatavojot aktivitātes dēli, svarīgākais ir, lai visi priekšmeti uz tā būtu droši nostiprināti, proti, bērnam nebūtu iespējas tos noņemt, noraut vai norīt.

Milzu zirnekļu tīkls (piemērots bērniem vecumā no 3 gadiem)

Lai gan apavu šņorēšanas prasmju apgūšanai ir pieejamas dažādas speciālas rotaļlietas, kur bērnam jāprot lentīti izvirzīt caur rotaļlietas caurumiņiem, dažkārt tāda rotaļāšanās var šķist tik paredzama un nedaudz garlaikot. Tāpēc, lai attīstītu šīs prasmes, kurās nepieciešama mazo pirkstiņu līdzdarbošanās, vari praktisku rotaļlietu izgatavot pati. Tā ne tikai aizraus bērnu, veicinās viņa attīstību, bet arī ļaus radīt jaunu, skaistu mākslas darbiņu!

20170920072023-83320.jpgKas Tev būs nepieciešams, lai izgatavotu zirnekļu tīklu?

  • Liela kartona kārba;
  • gara aukla vai virve;
  • līmlenta;
  • asas šķēres vai nazis.

Ja aktivitātei paredzētā kaste ir ļoti dziļa, daļu tās augstuma var nogriezt. Kad tas izdarīts, kastes abos sānos un arī augšpusē izveido carumiņus, pa kuriem vajadzēs izvērt virvi. Pēc tam sagatavo vajadzīgā izmēra virvi vai auklu, izverot to jau caur vienu no caurumiem. Nostiprini auklu ar mezglu, otru galu atstājot brīvu, lai to varētu izvērt caur caurumiem.

Neierobežo bērnu un ļauj viņam vērt auklu caur caurumiem, kā vien pats vēlas!

Tekstūru siena (bērniem no pusgada vecuma)

Noteikti esi ievērojusi, ka veikalos nopērkamās rotaļlietas bieži vien ir ar dažādām tekstūrām, kas palīdz bērniņam attīstīt savas sajūtas, aptaustot te raupju, te slidenu, te atkal audumu ar cilpiņām. Un kāpēc gan to visu neapvienot vienā rotaļā, mājās izveidojot tekstūru sienu, kuru mazam pasaules pētniekam iztaustīt, iepazīstot jaunas sajūtas?

20170908095505-65410.jpg

Kas Tev būs nepieciešams, lai izgatavotu šādu sienu?

  • Dažādu tekstūru, biezumu audumi (lieliski noderēs mājās esošie audumu atgriezumi);
  • dažādas podziņas, akmentiņi un citi priekšmeti, kurus vari droši piestiprināt pie sienas;
  • rāmīši vai stīpiņas, kurās iestipināt sienai paredzētos elementus.

Sienas izgatavošana ir pavisam elementāra- izvēlētos materiālus iestiprini rāmīšos (ja izmanto, piemēram, pogas vai citas sīkas detaļas, raugies, lai tās būtu kārtīgi nostiprinātu un neapdraudētu bērna drošību), kurus izkārto pie sienas. Un darbiņš padarīts!

20170908095546-87051.jpgMuzikālā siena (no gada vecuma)

Bērniem patīk rotaļāties ar sadzīves priekšmetiem, izvilinot no tiem visdažādākās skaņas. Tad kāpēc neizveidot speciālu muzikālo sienu? Ja esi nogurusi no mūžīgajām katliņu bungošanas skaņām, sienu vari novietot arī mājas pagalmā.

Starp citu, muzikālās sienas izgatavošana ir lielisks veids, kā atbrīvoties no uzkrātajiem vai savu mūžu nokalpojušajiem katliņiem, karotēm un citiem sadzīves priekšmetiem.

20170920072127-22446.jpgKas Tev būs nepieciešams, lai izgatavotu šādu sienu?

  • Koka dēlis, pie kura piestiprināt sagādātos priekšmetus;
  • urbjmašīna, skrūvgrieznis;
  • skrūves un āķīši;
  • koka karote vai lāpstiņa;
  • dažādas bļodas, katliņi, grāpīšu vāki.

Iesākumā izdomā, kur siena tiks novietota – kaut kur pagalmā vai arī bērnam ļausi muzicēt iekštelpās? Ja sliecies par labu iekštelpām, tad kārtīgi to pārdomā, lai pēc tam nebūtu jāsūdzas, ka bērns pārāk trokšņo un aktivitāte jāaizliedz.

20170920072247-30262.jpg

Piestiprini aktivitātei paredzēto dēli bērnam ērtā augstumā. Ar āķu vai skrūvju palīdzību nostiprini uz dēļa sagātātos sadzīves priekšmetus (raugies, lai būtu dažādība – gan priekšmeti, kas izdod dobjas skaņas, gan ar rievotām, gan gludām “muguriņām”). Sagatavo karotes, virtuves lāpstiņas, ar kurām bungot!

20170920072355-10721.jpg