2.uzdevums: Rotaļlietu stāsts.

2.uzdevums: Rotaļlietu stāsts.

14. Jul 2013, 21:16 aab aab

Mūsmājās rotaļlietas ir daudz. Protams, ka tā noteikti šķiet, kad visas ir izmētātās kā jau tas notiek mājās, kurās dzīvo mazs bērns :D Protams, ka viņu ir daudz, bet, kad sakārto, tad nemaz TIK daudz nešķiet.

 

Šovakar ņēmu un kaut cik visas sakārtoju. Man jau izskatās, ka viņu nemaz tik daudz nav.

Mantas tiek uzglabātas dažādās vietās. Šeit noteicošais ir mantu lielums.

 

20130714211208-60262.jpg

Mazās mantas ir saliktas mantu kastē. Šo kasti meitai gatavojām ar tēti kopā – tētis taisīja pašu kasti un manā ziņā palika veidot apšuvumu. Uzreiz varu teikt, ka šāda kaste ir ļoti praktiska – viņa ir pietiekami liela, lai arī bērns viņā ierāptos un vēl būtu brīva vieta. Kaste ir uz ritentiņiem, tas ļoti atvieglo kastes pārvietošanu pa istabu.

 

20130714211244-17953.jpg

Daļa mantu atrodas uz balkona. Tur dzīvo meitas krēsls un citas lielākas plastmasas mantas. Tā kā balkons ir stiklots, tad nav arī jāuztraucas par to, ka lietus varētu nodarīt kādu skādi.

 

20130714211311-25909.jpg

Vēl daļa mantu atrodas bumbu mājā. Šo māju pirku uz meitas gada jubileju, protams, ka tajā ir savilktas vēl dažādas mantas – gan dažāda lieluma kastes, gan citas mantas. Bumbu māja atkal kļūst aktuāla brīžos, kad mamma ir viņu iztīrījusi un tur ir tikai bumbas. Tad mājā sākas īstā dzīve – bumbas pārvietojas pa visu istabu, tās tiek mestas ārā un tiek mestas iekšā – atrakcija ne pa jokam.

 

20130714211345-38715.jpg

Un pēdējā daļa mantu atrodas otrā dzīvokļa istabā, palielā grozā. Sākumā biju domājusi, ka šajā grozā stāvēs tās mantas, kas vairs nav ļoti aktuālas – grabuļi, mazā vecuma mantas, bet meita pārvietojas pa abām istabām, mantas tiem iznēsātas un pārnestas no vienas vietas uz otru. Ik pa laikam meitai sagribas paspēlēties arī ar grabulīšiem. Laikam tas uzsit sava veida nostalģiju.

 

20130714211424-60070.jpg

Bet ir arī dažas gana lielas mantas, kuras nevar tā īsti novietot kaut kamā. Tās dzīvo savu individuālo dzīvi.

 

20130714211444-68464.jpg

Grāmatām mājā ir īpaša vieta – plaukts, kurā visas dzīvo. Kā redzams, tad grāmatas nedzīvo glīti saliktas, jo meita pati ņem viņas ārā un liek vietā. Es arī neesmu pedante, lai obligāti visām būtu jābūt perfekti saliktām :)

Atklāti sakot, laikam esmu nedaudz neapzinīga māte – tā noteikti kāds padomās ;) Taču mantiņas nekā īpaši nekopju. Protams, ka jaunas mantas nomazgāju, ja tas ir iespējams. Bet mīkstās mantas neesmu mazgājusi veļas mašīnā, nav bijusi arī vajadzība – mantas ir istabai, tās ļoti reti tiek ņemtas līdzi ārā. Tāpat uzskatu, ka bērnam nav jādzīvo sterilā vidē. Jau bērnībā ir jābūt kādiem mikrobiem, lai imunitāte rastos, organismam arī ir jāsaskaras ar mikrobiem. Ne velti saka, ka neviens nav uzaudzis bez smilšu un zemes ēšanas :D  Un visi esam dzīvi :)

Mantas neesmu šķirojusi pēc to uzbūves, bet uzreiz jau varu pateikt, ka visvairāk mūsmājās ir tieši mīkstās mantas. Domāju, ka gandrīz katrā mājā ir Narvesen uzlīmju zvēri, suņi un citas sadāvinātās mantiņas. Protams, ka arī pašiem ir grūti paiet garām veikalu plauktiem, ja tur acīs iekrīt kāda skaista mīkstā manta.

Es nevaru konkrēti nosaukt kura bija pati pirmā meitas rotaļlieta. Daudzas bija atdotas un daudzas arī sadāvinātas. Daudzas bija arī no maniem krājumiem. Nav vienas pirmās mantas.

Rotaļlietas mūsmājās ir ienākušas pa dažādiem ceļiem. Ir mantas, kuras bija jau atdotas vēl pirms meitas dzimšanas – pārsvarā tie bija grabulīši un dažas mīkstās mantas. Tāpat ļoti daudz bija no pašu krājumiem – savā laikā tikām pie Narvesen zvēriem, kuri gozējās uz sekcijas augšas, dažas tika dāvinātas man, ir arī tādas, kuras vīrs ir dāvinājis man. Lai cik dīvaini tas arī nebūtu, tad tās, kuras vīrs man ir dāvinājis, meitai ir vismīļākās mantas. Tāpat ir saņemtas gana daudz mantas dāvanās. Nevienam nav noslēpums, ka, nākot raugos, cilvēki mēdz dāvināt dažādus grabuļus, zobu graužamos u.c. mantas. Un pēdējā kategorija ir pašu pirktās mantas. Esam no tiem, kuriem ir grūti paiet garām rotaļlietu plauktiem, jo viņas taču ir tik ļoti foršas :) Cenšamies pirkt tādas, ka ir vērstas uz meitas attīstību – katram vecuma posmam tās ir bijušas savādākas. Cenšos algas dienās nopirkt kādu mazu nieciņu meitai – vai tā būtu grāmata, vai kāda attīstošā puzla. Bērnam ir prieks un man arī.

 

Citām māmiņām es varētu ieteikt sekojošas lietas:

  1. Neaizrauties ar mantu sterilizēšanu. Bērna imunitāte rodas no saskares ar dažādiem mikrobiem.
  2. Neaizrauties ar mantu pirkšanu pirms ir piedzimis mazulis. Tāpat ļoti daudz mantas sadāvinās citi. Kā nekā, ar tukšām rokām neviens, nenāk pie bērniņa pirmo reizi.
  3. Iegādāties veikalā vai pagatavot pašiem mantu kastes. Tās palīdzēs uzglabāt visas mantas. Nevar aizmirst, ka visas mantas nav aktuālas visu laiku.
  4. Mantas ik pa laikam būtu jāmaina – kaut vai jāpārvieto uz citu vietu. Kad šīs noliktās mantas tiks atrastas, tā bērnam būs kā jauna pasaule. Jauni prieki un spēles.
  5. Iegādāties mantas, kas atbilst bērna vecumam. Vecumam neatbilstošas mantas ir bīstamas bērna dzīvībai! To nedrīkst aizmirst. Tāpat, ejot ciemos, izvēlieties dāvanas, kuras bērnam ir aktuālas šodien nevis būs aktuālas vēlāk. Tāpat iegādājieties arī attīstošās mantas – tās palīdzēs attīstīt bērnā loģisko domāšanu, krāsu, formu izjūtu, trenēs sīko motoriku.

 

Aab

Augam un rotaļājamies kopā ar Huggies@ Super Dry: otrais uzdevums

20130703073001-84032.jpg

aab aab 15. Jul 2013, 10:12 Sarkangalvīte

dikti ērts 😀
kad atbrauc ciemos kāds mazais draugs, tad arī viņam šis ir topa krēsliņš 😃