13 padomi, kas liks bērnam kustēties

13 padomi, kas liks bērnam kustēties

25. Apr 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mūsdienu bērni labprātāk sēž pie TV un datoriem, nekā dzenā bumbu pa pagalmu vai joņo pa taciņām, ielām ar velosipēdiem. Par bikšu deldēšanas kaitīgumu, sēžot dīvānā pie TV ekrāna, vai krēslā pie datora, ir jau daudz runāts. Atliek noskaidrot, kā bērnu padarīt kustīgāku. Viss ir mūsu, vecāku rokās.

Mēs, vecāki, atklāti sakot, paši neesam ideāli, un aktīvas atpūtas vietā kopā ar bērniem, priekšroku dodam brīvdienām, kurās ilgāk pavārtīties pa dīvānu, nesasprindzinot īpaši muskuļus. Ko gan varam prasīt no bērniem, ja viņiem ir tāds piemērs atdarināšanai? Mūsdienu bērni ir daudz mazkustīgāki. Secinājums: jāsāk pašiem ar sevi! Tātad, jādara lietas kopā!

Un te būs 13 paņēmieni, kas palīdzēs bērnam piecelties no dīvāna!

1. Palūdziet bērnam palīdzēt jums mājas darbos. Putekļu sūcējs, putekļu lupatiņa, atkritumu maiss - nav slikts sporta inventārs. Lai palīdzēšana būtu interesanta, var izdomāt spēli, kas aizrautu jūsu bērnu. Piemēram, šodien jūs cīnāties ar putekļu briesmoņiem, un bērnu uzdevums ir neļaut šiem ļaundariem slēpties stūros. Bērns ar švammīti rokās var pārvērsties par kareivi. Bet ar putekļu sūcēju var savākt "kosmiskos atkritumus" no pamestās planētas.

2. Dejojiet. Bērniem 2-5 gadu vecumā ir grūti nosēdēt mierā, ja skan jautra mūzika. Izdomājiet paši savu dejas stilu, spēlējieties mūzikas fonā, izspēlējiet pasaku ainiņas mūzikai skanot, vai arī inscinējiet dziesmas. Esiet spontānas: ja bērns skatās TV muzikālu filmu vai multfilmu, jums pietiks pašai sākt dejot, kustēties dziesmas laikā, un bērni ar prieku jums pievienosies.

3. Dodieties ārā visa ģimene kopā, lai pamētātu bumbu grozā, paspēlētu boulingu, paskraidītu vai dotos izbraukumā ar velosipēdiem. Izvēlieties pastaigām vietas, kur ir rotaļu laukumi ar aktīvas atpūtas inventāru: slidkalniņi, labirinti, kāpnītes.

4. Iespējams, jums palīdzēs sunīša iegāde. Bet nederēs tāds pavisam maziņš vai tieši otrādi - īsts, gulšņājošs milzenis, bet tāds, ar kuru kopā bērnam spēlēt frisbiju vai kaut vai sunīšus būs tiešām interesanti.

5. Soļu mērītāji visai ģimenei. Varat sarīkot sacensības ar šādu ierīču palīdzību, un sasniedzot noteiktus mērķus, bērnam dāvināt balviņas un medaļas. Kas dienas laikā būs veicis visvairāk soļu, kas visvairāk soļojis pastaigas laikā, tam lai tiek gods tikt pie medaļas vai pat kāda kāruma.

6. Spēlējiet sunīšus. Labākais veids, kā izkustināt bērnu - piedāvāt viņam noķert jūs. Īpaši efektīvi tas strādā, kad spēle sākas spontāni, piemēram, parastas pastaigas laikā, dodoties uz skolu vai dārziņu utt.

7. Nelieciet TV bērna istabā. Ir pierādīts, ka šis civilizācijas izgudrojums izraisa bērnu aptaukošanos biežāk kā tad, ja bērns skatās TV kopējā istabā. Tā vietā labāk bērnistabā izvietot kādu sportiskāku aprīkojumu. Zēniem varētu patikt zviedru siena, meitenēm varētu patikt riņķi, kāpnes no striķiem.

8. Piekariet bērna istabā boksa maisu. Imitējiet austrumu cīņas, šaujiet ar loku - tā būs laba alternatīva datorspēļu briesmām. Nedomājiet, ka tas der tikai zēniem. Meitenēm arī sava enerģija kaut kur ir jāliek. Bez tam, tas ir lielisks veids, kā spēlēs iesaistīt arī tēti.

9. Spēles ar kustību elementiem. Attēlojiet ar bērniem dzīvniekus, priekšmetus, izmantojot tikai savu ķermeni un mīmiku.

10. Pētiet apkārtni! Neaprobežojieties ar tuvējo bērnu laukumiņu. Katru nedēļu brīvdienās dodieties uz jaunu vietu. Dodieties ekskursijās, uz muzeju, pētiet arhitektūru. Bērns varēs sajusties kā ceļotājs un īsts pētnieks.

11. "Fotomedības", izveidojiet albūmu ar skulptūru, dzīvnieku, koku un ziedu attēliem, dodieties bildēs redzamo meklēt kopā. Vasarā veidojiet herbāriju, rudenī - skaistās lapas lieciet grāmatās. Kopā ar lielāku bērnu var izveidot albūmu Instagram vai Flickr vietnēs, liekot albūmā bērna atrasto, bērna sasniegumus, motivējot viņu uz jauniem sasniegumiem.

12. Aiciniet ciemos citus bērnus, lai kopā spēlētu "peles un kaķus". Vienojieties ar citiem vecākiem, kas dzīvo netālu vai ar vecākiem, kuru bērni ir jūsu bērna grupiņā vai klasē, par tikšanās reizēm. Vienaudžu kompānijā kustēties būs jautrāk.

13. Slavējiet bērnu par visu, ko viņš dara ātri un bez čammāšanās. Nerājiet par lēnību, nevēlēšanos kustēties, veiciniet aktivitāšu rašanos. Pozitīva attieksme ātrāk iedarbosies kā simtiem aizrādījumu un draudu "atņemt planšeti" vai "aizliegt multeņu skatīšanos".

Māmiņu Klubs