10 lietas, ko NEKAD nevajag teikt bērnam

10 lietas, ko NEKAD nevajag teikt bērnam

08. Feb 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs
Mēs reti kad līdz galam aizdomājamies par to, ka arī pateikts vārds var nozīmēt pārāk daudz. Tāpēc atceries, viss, ko Tu saki savam bērnam, nevis tikai var, bet arī atsaucas uz viņā turpmāko attīstību nākotnē.
 
1. Es visu izdarīšu Tavā vietā – Lai cik ļoti vecāki vēlētos bērnam palīdzēt, visa izdarīšana bērna vietā, nedod iespēju bērnam pašam meklēt dažādus risinājumus situācijās, kurās viņš to var izdarīt.

Vecākiem ir jābūt pacietīgiem un jāmēģina laiku saplānot tā, lai bērnam būtu vairāk laika kāda darba izpildei, jo, skaidrs, ka kurpes ātrāk sasies vecāki, arī mantu kārtošana ātrāk padosies vecākiem, tomēr – ļaujiet to darīt bērnam un nesteidziniet!

2. Tu šodien lieliski pastrādāji, BET kāpēc Tu tā nevarētu darīt katru dienu?

Pēc komplimenta izteikšanas pateikts BET, visu tālāko uzmanību koncentrē uz negatīvo. Bērns saprot, ka viņa labi padarītais darbs nav bijis tik vērtīgs un šādā veidā Jūs lēnā garā palīdzat savam bērnam samazināt pašapziņu un nopietni ietekmējat viņa turpmāko motivāciju. Gribat pateikt kaut ko, ko viņš nav izdarījis – NOGAIDIET, BET, lūdzu, - uzreiz pēc komplimenta izteikšanas nesakiet BET

3. Tevis dēļ es palieku dusmīgs

Pirmkārt, šādā veidā Jūs bērnā sējat vainas sajūtu, par lietu, kuru viņš, iespējams ir izdarījis neapzināti, otrkārt, bērns kontrolēt savas sajūtas un emocijas mācās no Jums. Tātad – atcerieties – ne tikai Jūs varat palikt dusmīgs, bet arī Jūsu bērns, kādā brīdī viņam neērtās vai nepatīkamās situācijās reaģēs tieši tāpat kā Jūs.

4. Es esmu resna vai man ir liekais svars. Laiks diētai

Jums ir jāzina tas, ka šāda, sevis nepieņemšanas vai neapmierinātības paušana par savu ķermeni bērnam, ļoti ietekmē viņa nākotnes uztveri par to kā viņš iemācīsies pieņemt sevi! Bērnam Jūs esat vislabākā, viņš Jūs redz kā visskaistāko un īpašāko būtni. Bet, ja viņa klātbūtnē Jūs sākat apšaubīt sevi…

5. Beidz raudāt. Tagad!

Lai cik kaitinoša un neaptīkama Jums šķiet bērna raudāšana,  tas ir veids kā bērns mācās paust savas emocijas. Ļaujiet viņam to darīt. Un Jo vairāk Jūs savā bērnā ieklausīsieties, jo vairāk iemācīsieties iepazīt arī to, kāpēc bērns raud. Izaugos, pieaugušie zina, ka raudāšana ir veids kā mēs varam paust savas emocijas un ļaut justies sev vieglāk. Tad kāpēc to neļaut bērniem? Viņiem ir jāzina, ka ir ne tikai laime un prieks, bet reizēm arī skumjas un asaras.

6. Tas nav nekas nopietns. Tas ir tikai sīkums.

Ja bērnam ir saplīsusi kāda rotaļlieta, viņš par to pārdzīvo un raud, ņemiet vērā, ka šajā mirklī bēram tas var nozīmēt visu pasauli un saplīsusī rotaļlieta var kļūt par traģēdiju. Iedomājieties sevi viņa situācijā, kad, piemēram, Jūs iegādājaties mobilo telefonu, tas nokrīt zemē, saplīst stikliņš un Jūs vēl netīšām tam pārbraucat ar automašīnu. Cik priecīgs Jūs būtu?  Un vēl – šī frāze nenomierina. Ne lielu, ne mazu!

7. Pasteidzies. Mums nav laika. Ģērbies ātrāk, ejam ātrāk un tamlīdzīgi

Jums šķiet, ka šādā veidā Jūs palīdzēsiet bērnam izdarīt lietas ātrāk? Nebūt ne. Steidzināšana un kaunināšana par to, ka bērns ir pārāk lēns, radīs tikai vairāk stresa. Ko darīs stress? Nepalīdzēs bērnam kļūt ātrākam. Lai izvairītos no šādām situācijām, labāk saplāno laiku tā, lai nav jāsteidzas. Iegūsiet abi.

 8. Neesi tik egoistisks. Kāpēc tikai Tev vienmēr visu vajag!

Ja šādi runāsiet ar bērnu, tad iemācīsiet viņam noliegt viņa sajūtas un beigu beigās, noliegt pašam sevi. Viņam liksies, ka nav pareizi gribēt un vajadzēt. Vai nav tā, ka jau pieaugušā vecumā mēs atkal mēģinām no jauna iemācīties atgūt pašapziņu? Atgūt spēju parūpēties par sevi?  Ļoti daudzi pieaugušie sevi pazaudē bērnībā un pēc tam pavada visu dzīvi, lai sevi atkal atrastu.

9. Nedari tā!

Diemžēl, šī frāze “Nedari Tā”, nekādi neveicina bērnā attīstīt to vēlamo uzvedību ko no viņa sagaidāt. Jūsu uzdevums ir viņam iemācīt un parādīt kā lietas ir darāmas, nevis aizliedzot tad, kad viņš to jau ir izdarījis pa savam. Piemēram – bērns skrien uz ielas, kur ir automašīnas, Jūs nevis kliedzat uz viņu, ka tā darīt nedrīkst, bet gan jau pirmajā reizē, kad šāda situācija var rasties, stāstiet un runājiet par to, ka tur brauc auto, ka viņš drīkst skriet, bet pie ielas ir jāapstājas un pat ja runājam par ielas šķērsošanu – tas nav aizliegts, mums vienkārši ir jāiemācās to darīt uz gājēju pārejas un paskatīties pa labi un pa kreisi.

Vēl kāds piemērs – lielais brālis ļoti cieši saspiedis mazo māsu, ar domu, ka vēlas to samīļot. Bet Jūs redzat, ka ir jau pārāk stipri. Nesakiet – Nedari tā. Parādiet, ka Jūsu rokās var būt lielāks un mazāks spēks. Māsu vajag mīļot izmantojot mazāk spēka, lielais spēks noderēs citām lietām.

10. Tu dzīvo manā mājā. Tāpēc Tu ievērosi manus noteikumus!

Šādi draudi nedos ieguvumu ne vecākiem, ne bērnam. Pirmkārt, šādu draudu izteikšana liecina par to, ka vecāks nespēj uzņemties atbildību un atsakās no tās, jo kaut kādā mērā netiek ar bērnu galā. Bieži vien šie ir tukši draudi no vecāku puses, tomēr ilgtermiņā, vai varēsiet pārmest bērnam par to, ka viņš pusaudža gados sāks iet prom no mājām?