Žagas jaundzimušajiem: iemesli un ārstēšana

Žagas jaundzimušajiem: iemesli un ārstēšana

26. Jul 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ja žagošanās ir regulāra, bieža, bērns jāatrāda noteikti ārstam. Vieglākos gadījumos aizdomājieties par to, kāpēc rodas žagošanās? Kas palīdz tādos gadījumos? Lasi un atradīsi atbildes!

Iemesli, kāpēc jaundzimušie žagojas

Visbiežāk mazuļi žagojas, jo vēlas dzert vai arī tiem ir auksti. Žagas var izraisīt arī gaiss, ko mazais norijis ēšanas laikā. Diafragmas muskuļi saraujas un emociju uzplūdā var rasties arī žagas, tādu reakciju var izraisīt arī kāds skaļš troksnis, vai pēkšņi ieraudzīta spilgta gaisma. 

Liels pārtikas apjoms izpleš kuņģa sieniņas, diafragma saraujas un jaundzimušajam parādās žagas. Ilgstošas žagas var arī liecināt par plaušu iekaisumu, kuņģa saslimšanām, nieru un kuņģa slimībām, krūšu kurvja traumām, kā arī muguras smadzeņu traumām. Retāk žagu izraisītājs ir kāda infekcijas slimība.

Žagošanās simptomi jaundzimušajiem:

Diafragma, kas atdala vēderu no krūšu kurvja, saraujas, balss saites saspiežas, un tā rezultātā rodas žagām raksturīgā skaņa. Parasti žagošanās lēkme ilgst 10 - 15 minūtes, bet gadās arī, ka tā ir ilgāka. Rezultātā mazulis nevar normāli elpot, viņa organisms nesaņem pietiekoši daudz skābekļa.


Kā ārstēt žagošanos?

Ja žagošanās ir regulāra, bieža, bērns jāatrāda noteikti ārstam. Vieglākos gadījumos aizdomājieties par to, kāpēc rodas žagošanās? Varbūt, ka kaut kas nav pareizs bērniņa aprūpē? Dažreiz palīdz vienkārši daži ūdens malki. 

Ja bērns pastaigas laikā nosalis, steidzieties mājās un lieciet bērnu pie krūts! Un, lai no kuņģa aizdzītu gaisu, ņemiet mazo rokās un turiet vertikāli, paglāstiet viņa muguriņu. Dažreiz palīdz arī knupīša zīšana. 

Nekādā gadījumā nepārbarojiet mazuli! Ja mazulis uz svešiniekiem reaģē ar skaļu raudāšanu un žagošanos, neaiciniet kādu laiku mājās ciemiņus. Raudzības var mazliet pagaidīt.

Māmiņu Klubs

20150710112102-85864.jpg