Vai tētiem jādodas uz krūts ēdināšanas apmācību?

Vai tētiem jādodas uz krūts ēdināšanas apmācību?

14. Apr 2022, 00:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Topošajiem vecākiem nereti rodas jautājums, vai tiešām arī tētiem jādodas uz krūts ēdināšanas lekcijām. Atbild psiholoģe Diāna Zande.

Māmiņu Kluba dzemdību kursu neatņemama sastāvdaļa ir krūts ēdināšanas lekcijas, kurās, vecāki rod skaidrību par krūts ēdināšanu, lai māmiņa bez raizēm un satraukuma spētu mazuli barot pati, kā arī saprastu, kas ir būtiski mazulim un pašai māmiņai. Tiek izrunāti jautājumi par mātes piena veidošanos, ēdināšanas uzsākšanu, psiholoģisko pamatojumu, lai zīdīšana noritētu veiksmīgi, par krūts ēdināšanas “tehniskajiem jautājumiem” – biežumu, ilgumu, ko darīt pēc ēdienreizēm, lai vecākiem rastos priekšstats par pašu barošanas procesu. Svarīgi izrunāt iespējamās grūtības, ar kurām var nākties saskarties un praktiskajiem risinājumiem. Jau izprotot procesa būtību un fizioloģiskos aspektus, daudzi jautājumi kļūst skaidri. Jo kādreiz ir tā, ka vecāki saskata problēmu tur, kur tās nemaz nav, vienkārši nezinot, kā tam patiesībā ir jānotiek.

Šī ir nodarbība, kur svarīgi būt abiem vecākiem. Dzemdības noris vienu diennakti, bet bērna barošanas process ilgst daudzus mēnešus un var turpināties pat vairāk nekā gadu. Lai gan grūtniecība noris sievietes organismā, kur vīrietim grūti iesaistīties, vīrietis ir emocionāli ļoti iesaistīts, un tāpat ir ar zīdīšanu. Tieši partneris var būt lielisks palīgs un atbalsts tad, ja viņam ir nepieciešamās zināšanas. 

Kāda ir tēva atbalsta loma krūts ēdināšanas nodrošināšanā?

No vienas puses vīrietis var palīdzēt praktiski, īpaši mazuļa pirmajās dzīves dienās, kad sievietei fiziski ir visgrūtāk. No otras puses, tētis ir pirmais emocionālais atbalsts, uz kuru paļaujas sieviete – arī tad, ja kaut kas neizdodas tā, kā plānots bērniņa aprūpē. Viņam ir jāizprot zīdīšanas procesa pamata principi, lai varētu palīdzēt, ja radušās nelielas grūtības. Ja vīrietis saprot, kā viss notiek, viņam ir vieglāk sniegt atbalstu, nevis ieteikt partnerei barot mazuli ar maisījumu. Tētis ir aizsargātājs, viņš pasargā sievieti un mazuli no pasaules, kas tramda. Jauno māmiņu daudzi grib pamācīt, un tas rada spriedzi. Tieši tētis ir tas, kurš var pasargāt mammu no padomu biruma, un iedrošināt zīdīt bērniņu. Lai tā varētu būt, viņam ir jābūt savam skatu punktam, lai nemētātos kā vējrādītājs. Te svarīgi saprast, ka bērns nav ne ārstu, ne vecmāmiņu, ne kaimiņu tantīšu bērns, bet vecāku bērns. Tāpēc ir būtiski pašiem saprast, ko un kā darīt, lai kā sava bērna vecāki varētu pieņemt atbildīgu lēmumu. Bieži lēmumi ir pārsteidzīgi un uzspiesti. Piemēram, pārsteidzīgi – man nav piena, bērns par maz pieņemas svarā, viņam nepietiek piena. Ja vecākiem pašiem pietrūkst zināšanu, tad viņi neiztur sabiedrības spiedienu un pieņem pārsteidzīgus, nepamatotus lēmumus, kas kaitē mazulim un pašiem. 

Māmiņas pieredze, kuras vīrs apmeklēja arī zīdīšanas lekciju 

  • Māmiņu Kluba dzemdību kursos  krūts zīdīšanas nodarbība nav obligāta tēviem, tomēr pēc mūsu pieredzes tieši tētu dalība šajā nodarbībā ir bijusi izšķirošā, kad pēc dzemdībām māmiņa piedzīvojusi piena krīzi. Kam prasīt padomu? Tēti labi atceras lekcijā dzirdēto un var palīdzēt vai iedrošināt nepadoties!

DIĀNAS ZANDES KRŪTS ĒDINĀŠANAS LEKCIJAS MĀMIŅU KLUBA VECĀKU SKOLĀ->>>

Eksperts

Diāna Zande

Kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite, psiholoģe
Diāna Zande Vecāku skolā