Vai krūtsēdināšanai ir saistība ar zobu kariesa veidošanos?

Vai krūtsēdināšanai ir saistība ar zobu kariesa veidošanos?

02. Aug 2018, 02:23 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai krūts ēdināšana ietekmē un pastiprina kariesa veidošanos mazulim? Šis jautājums vienmēr ir bijis ļoti aktuāls gan speciālistiem, gan jaunajām māmiņām. Tāpat, ir māmiņas, kuras satraucas, ka kariesa veidošanās pastiprinās mazulīšiem, kuri ēd naktīs.  Mēģināsim to visu noskaidrot.

Mazuļu kariess bieži tiek saukts par “pudeļu kariesu”. Ja mazulis pēc dzimšanas iemācās pareizi paņemt krūti, tad ēšanas laikā, pieniņš nesaskaras ar bērniņa zobu emalju – pieniņš uzreiz tiek norīts. Un naktī, mazulim ēdot, izstrādājas siekalas, kuru sastāvā līdzīgi kā māmiņas pienā ir daudz derīgu vielu.

Savukārt, ja mazulītis tiek barots ar piena maisījumu, tad pieniņš tiek izsūkts porcijveidīgi un ēšanas laikā ne uzreiz tiek norīts, tāpēc arī saskaras ar mazuļa zobiņiem.

Un šajā gadījumā galvenā atšķirība starp krūts ēdināšanu un piena maisījumu ir tā, ka ēšanas laikā, barojot mazulīti ar pudelīti, izdalās daudz mazāk siekalu un tādējādi netiek aizsargāta zobu emalja. Tāpēc visbiežāk nakts ēdināšana var negatīvi atsaukties uz mazulīša zobu veselību tādēļ, ka naktī pēc barošanas vecāki ļaus mazulim turpināt gulēt, nevis dosies uz vannasistabu izskalot tam mutīti vai iztīrīt zobus.

Tomēr nevar jau arī viennozīmīgi apgalvot, ka krūts bērniņam ar zobiem viss būs kārtībā, savukārt bērniņam, kurš ēd piena maisījumu, automātiski nāksies  sadzīvot ar sliktu zobu veselību.

Zobu veselība ir atkarīga no dažādiem faktoriem:

20180802022034-56147.jpg

IMUNITĀTE

Pats pirmais kariesa veidošanās iemesls ir pavājināta imunitāte. Visbiežāk imunitāte pavājinās, ja bērniņš slimo ar kādu infekcijas vai vīrusa saslimšanu, piemēram, gripa, rotavīruss, zarnu infekcijas. Saslimstot samazinās imunitāte un siekalās esošā imunoglobīna daudzums, kas kavē baktēriju augšanu.

SIEKALU SASTĀVS

Imunitātes pavājināšanās rezultātā mainās siekalu sastāvs un tā rezultātā siekalas pārstāj pildīt savu funkciju – zobu aizsardzību, samazinās zobiem nepieciešamā kalcija daudzums (siekalās tā vairs nav tik daudz) un tas sāk izdalīties arī no zobiem, jo mutē sāk veidoties skāba vide.

ZOBU HIGIĒNA, UZTURS UN NAKTS ĒDIENREIZES

Galvenā loma zobu higiēnai ir tieši tiem mazuļiem, kuri ikdienā tiek baroti ar piena maisījumu. Ja tā netiek ievērota, tad tieši pavajinātā imunitāte un siekalu sastāvs pastiprinās zobu kariesa veidošanos. Tāpēc, ļoti svarīgi, lai zobu higiēnas pamati tiktu ievēroti jau kopš mazulīša dzimšanas, sevišķi tad, ja tas tiek barots ar piena maisījumu.

VECĀKU ZOBU VESELĪBA

Lai gan bieži vien tiek runāts par iedzimtību un arī tur ir sava daļa patiesības, tomēr bieži vien vecāki “grēko”, jo viens no iemesliem, kāpēc mazulis jau agrā vecumā var saskarties ar zobu kariesu ir tieši vecāku zobu veselība. Atcerēsimies, ka bērniņš nākot pasaulē, ir pilnīgi sterils un tūdaļ pēc piedzimšanas, ar pirmo elpas vilcienu, savā organismā uzņem pirmās baktērijas. Pirmās mammas bučas pie mazuļa “nogādā” visu baktēriju floru, kas nonāk mazuļa mutē un zarnu traktā. Tas ir dabiski, tā notiek ar visiem jaundzimušajiem un pateicoties tieši šim procesam, organismā sāk veidoties mikroflora, ar kuras palīdzību izstrādājas imunitāte. Tomēr problēma ir tādā gadījumā, ja vecākiem ir bojāti zobi vai zobu kariess, problēmas ar smaganām vai netiek veikta pienācīga zobu higiēna – bērniņš uzreiz saņem arī “sliktās” baktērijas, kas atbildīgas par zobu bojāšanos. Tāpēc – ir ļoti svarīgi parūpēties arī par vecāku zobu veselību.

20180802021907-88799.jpg

Kā saglabāt tīrus un veselus zobus mazulim

-        Nepieradiniet bērniņu pie saldiem dzērieniem. Līdz pusgada vecumam mazulim nepieciešams tikai mātes piens, vai arī, ja nepieciešams, mazulis ēd piena maisījumu un tad papildus, lai padzertos, tiek piedāvāts ūdentiņš, lai padzertos.

-         Izvairāmies no produktiem, kuri satur daudz cukura

-        Uzsākot piebarošanu, svarīgi iekļaut bērna uzturā arī svaigus dārzeņus – ābolus, burkānus, gurķus u.c. Pirmkārt, bērniņam ļoti patīk grauzt, otrkārt, kamēr šie dārzeņi tiek grauzti, zobiņi attīrās no aplikuma.

-        Līdz ko parādās pirmie zobiņi un piebarošana, sāciet mācīt mazulim zobu tīrīšanas paradumus. Iesākumā tas būs speciāls uzpirkstenis, ko mamma liekot mazulītim mutē attīra gan zobiņus, gan smaganas un mutes dobumu. Šajā periodā nav nepieciešams lietot zobupastu, jo mazulis vēl nav iemācījies izšpļaut.

-        Ir iespēja izmantot arī speciālas zobu tīrīšanai paredzētas salvetes. Lietojot šādas salvetes, mamma vai tētis, kas tīra mazulim zobiņus, vienkārši aptin salvetīti ap pirkstu un iztīra mutīti no ēdiena atlikumiem. Mitrās salvetes zobu un smaganu tīrīšanai piemērotas kopš dzimšanas un ir izgatavotas no dabīgas izcelsmes augu ksilītiem. Tīrīšanas laikā tiek iznīcinātas vairums baktēriju, kas var izraisīt zobu bojāšanos. Tāpat var atvieglot sāpes saistībā ar zobu šķilšanos.

-        Kamēr bērns nemāk patstāvīgi izskalot mutīti pēc ēšanas, ir iespēja viņam palīdzēt to iemācīties. Lai gan šis paņēmiens izklausās nedaudz sarežģīts, tomēr, bērniem tas reizēm sagādā jautrību. Tātad – ar speciālu baloniņu, virs izlietnes, Jūs mazulim mutītē iespiežat ūdentiņu, tādējādi izskalojot mutes dobumu.

-        Svarīgi ir sekot līdzi mazuļa roku tīrībai, jo rokas ir viens no galvenajiem veidiem kā mazulis iepazīst pasauli. Pieskarās, tausta, ņem rokās un bāž mutē. Bieži vien tās ir arī mazulim nepiemērotas vai netīras lietas, piemēram, rotaļājoties kādā publiskajā spēļu laukumā. Tāpēc – mazgājiet mazuļa rokas, kad iespējams, bet pēc iespējas biežāk, bet ja nav pieejams ūdens – droši, izmantojiet šim uzdevumam mitrās salvetes.

Ja pamanāt pirmās kariesa pazīmes, ir nepieciešams vērsties pie zobārsta. Kariess ir jāarestē neatkarīgi no vecuma, savukārt, lai izvairītos no kariesa, sekojiet roku un mutes tīrībai, droši, talkā ņemot Huggies® mitrās salvetes.

20180802022207-58846.jpg

Māmiņu klubs, 2018