Vai jaundzimušajam vajadzīgi cimdiņi?

Vai jaundzimušajam vajadzīgi cimdiņi?

25. Jun 2015, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērniņi piedzimst ar gariem nadziņiem. Griezt pirmajās dienās tos nedrīkst, tāpēc,lai mazulis nesavainotu sevi, daudzi vecāki velk jaundzimušajiem cimdiņus.

Latvijas neonatalogu asociācijas prezidente bērnu māsa Elita Svareniece ilgus gadus strādājusi dzemdību nodaļā tieši ar jaundzimušajiem, ne reizi vien tādus ir redzējusi.

"Dzemdību nodaļā nadziņus negriež, neskatoties uz to, ka daudziem jaundzimušajiem var būt gari nagi, pat piecus milimetrus gari. Tā kā mazulis ilgu laiku peldējis dzemdē augļūdeņos un nagi ir mīksti, nopietni sevi savainot nav iespējams. Parasti brūcītes ir tik niecīgas,ka sadzīst ļoti ātri- pēc vienas divām dienām, tāpēc es neredzu nepieciešamību vilkt cimdiņus," stāsta E.Svareniece.

Izņēmums var būt ļoti aktīvi mazuļi, kuri grozās, aiztiek seju ar rokām. Tādiem mazuļiem cimdiņus var vilkt, bet tikai pa nakti.

Nekādā gadījumā nevajadzētu nēsāt cimdiņus 24 stundas diennaktī, jo pirkstu galos ir ļoti daudz receptoru, kas atbild par taktilo sajūtu attīstību, piemēram, taustot māmiņas krūti barošanas laikā; ar cimdiņiem šādu sajūtu nav.

Tam piekrīt arī psiholoģe Aļika Sorokina: "Caur smalko roku motoriku, pirkstu mijiedarbību ar  dažādu tekstūru objektiem tiek attīstītas smadzenes."

Pēc viņas vārdiem, bērnam var vilkt cimdiņus līdz tam brīdim, kamēr nadziņi vēl ir mīksti un nav izveidojusies nagu dabīgā forma. Ilgāk cimdiņus vilkt nedrīkst, jo tie pilda vienu vienīgu funkciju- aizsargāt pret skrāpējumiem. Atšķirībā no Elitas Svarenieces viedokļa Aļika Sorokina, kurai arī ir medicīniskā izglītība, uzskata, aizsardzība pret skrāpējumiem ir vajadzīga.

"Reizēm nags ir tik garš, ka bērns var ieskrāpēt ļoti dziļi, bet jaundzimušā āda ir tik plāna un jutīga. Patiesībā tā ir neliela brūce, kur var iekļūt dažādas infekcijas. Ja ir iespēja no šāda apdraudējuma izvairīties, tas ir jādara,"skaidro A.Sorokina.

Vēl viens arguments par labu cimdiņu lietošanai- fakts, ka pirmajās dzīves dienās mazulim ir  adaptācijas periods; viņš iepazīstas ar pasauli un šajā brīdī ļoti svarīgi radīt maksimāli pietuvinātus apstākļus,kādi bija dzemdē, piemēram, izvairīties no spalgiem trokšņiem, veidot ap jaundzimušo tādu kā aliņu, tai skaitā lietot cimdiņus.

Tomēr Aļika Sorokina ir vienisprātis ar Elitu Svarenieci, ka tad,kad pirmie nadziņi ir atkrituši vai nogriezti, cimdiņus vilkt vairs nedrīkst, lai mazulis varētu pilnībā attīstītīties.

Māmiņu Klubs

Vai arī Tu savam mazulim vilki cimdiņus?

20150616081550-44184.jpg

kerstyna kerstyna 25. Jun 2015, 00:05

Speciālu cimdiņu nebija, bija mazie mikrobodīši ar atlokāmiem piedurkņu galiem, kad no tiem izauga, tad arī rociņas vairs neko nevilku.