Uzzini, kā mazināt piena sastrēgumu krūtīs

Uzzini, kā mazināt piena sastrēgumu krūtīs

09. Nov 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

„Esmu otrā bērniņa gaidībās. Kad atvedām mājās pirmo bērniņu, sākumā viss bija labi – pirms barošanas atslaucu pienu ar pumpīti, bija pat ko ielikt ledusskapī. Piens bija trekns un daudz. Tad vienu dienu man sākās drebuļi un parādījās 40 grādus augsta temperatūra, bet krūtis dega kā ugunīs. Mani aizveda uz slimnīcu pārbaudīt krūtis, bet pēc tam ieteica maksimāli atslaukt pienu un tikmēr, kamēr temperatūra nenokritīsies, bērnu ar šo pienu nebarot.

Kad temperatūra nokritās, atsāku mazo barot ar krūti, bet piens bija kļuvis pavisam bāls un maz. Ko es izdarīju nepareizi? Kādēļ man bija tik augsta temperatūra? Vai bērniņu var barot ar krūti, kad ir liela temperatūra,” vēlas uzzināt kāda no topošajām māmiņām.

Konsultē krūtsēdināšanas speciāliste un psiholoģe Diāna Zande.

„Iesākumā, pirmajās dienās, māmiņai piens ir maz, un tas ir trekns, bet vēlāk piens ir nedaudz vairāk, un liess.

Tad, ja augstā temperatūra ir bijusi pirmajās dienās, tipiski tas ir situācijās, kad piena ir daudz. Tātad šai māmiņai piena ir bijis vairāk nekā bērniņš ir spējis patērēt, un tas nozīmē, ka krūtīs bija izveidojušies piena sastrēgumi. Tie nereti attīstās par mastītu, un viens no mastīta priekšvēstnešiem ir augsta temperatūra, drudža sajūta un krūšu apsārtums.

Tomēr temperatūra nepaaugstinās uzreiz, tas nenotiek strauji! Pirms tam krūtis sastrēgst, kļūst cietas un pieblīst, un tikai pēc tam paaugstinās vispārējā ķermeņa temperatūra.

Tad, ja temperatūra sasniegusi 40 grādus, dažkārt mēdz teikt, ka piens it kā pārdeg. Tātad pie tik augstas temperatūras pienam ir grūti veidoties, un tas izdalās mazāk.

Tāpēc sastrēgumu gadījumos, ļoti svarīgi ir krūti iztukšot! Arī pie paaugstinātas temperatūras bērniņu vajadzēja likt pie krūts, un viņu tupināt barot. Tas nav atļauts vien retos gadījumos, kas nav saistīti ar paaugstinātu temperatūru.

Lai mazinātu risku veidoties piena sastrēgumiem krūtīs un paaugstināties temperatūrai, mazulīti regulāri jāzīda, un zīdīšanas laikā var pamainīt pozas. Vēl māmiņa uz krūtīm var likt atvēsinošas kompreses un krūtis masēt. Tomēr noteikti būtu jāizvairās tās karsēt!

Jebkurā gadījumā, gaidot otro bērniņu, šai sievietei nav jāvadās pēc pirmās pieredzes un nav jādomā, ka zīdot otro mazulīti, radīsies līdzīga situācija,” skaidro Diāna Zande.

Vairāk par mazuļa zīdīšanu uzzini Diānas Zandes Krūtsēdināšanas lekcijā topošajiem vecākiem! Piesakies lekcijai šeit!

 

Māmiņu Klubs

Vai arī tev bijusi līdzīga situācija?