Uz māmiņu jautājumiem par kolikām atbild pediatre Anna Birka

Uz māmiņu jautājumiem par kolikām atbild pediatre Anna Birka

06. Apr 2015, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mazuļa asaras ikvienas mammas mīlošajai sirdij liek satraukumā pukstēt straujāk. Sevišķi, ja mazuli moka kolikas. Kā rīkoties, un kas ir koliku izraisītāji? Uz māmiņu jautājumiem atbild pediatre Anna Birka.

Ja baro ar krūti un mazulim ir kolikas. Vai pāriet uz maisījumu?

Tieši koliku gadījumā tas varētu būt sliktākais risinājums - sākt lietot mākslīgo piena maisījumu. Pirms izšķirties par šo soli, māmiņai vajadzētu pavērot mazuļa vēdera izeju, iespējams, bērniņš nepanes laktozi vai olbaltumu, attiecīgi – nevar lietot olas, piena produktus.

Eksperti iesaka izmantot izslēgšanas metodi, piemēram, uz nedēļu izslēgt konkrētu pārtikas produktu un vērot, vai ir uzlabojumi. Ja uzlabojumu nav, jāturpina meklēt vainīgais.

Kad māmiņa uztraucas par to, ka mazulis raud, mazulis sajūt arī viņas uztraukumu un uztraucas vēl vairāk. Tas ir tāds kā apburtais loks. Tikai mierīga mamma var nomierināt mazuli. Mammai jājūtas droši, jāzina, ko viņa dara, jāsaprot, ka mazulis nav slims, ka viņam tas ir pārejošs stāvoklis. Pārbaudi, vai mazulim nav slapjas autiņbiksītes, pamīļo mazuli. Ja pati nevari nomierināties, palūdz mazuli nomierināt bērniņa tētim.

2 mēnešus vecam mazulim aizcietējumi. Ko darīt? Reizi nedēļā mazulis nokārtojas tikai ar klizmas palīdzību.

Ja māmiņa baro tikai ar krūti, ir iespējama situācija, ka vēdera izeja ir tikai reizi 7 dienās. Mazulim var dot padzerties vārītu ūdeni vai vieglu kumelīšu novārījumu. No medikamentiem gan šajā vecumā vajadzētu atteikties.

Paglaudi mazuli, noliec viņu uz vēdera, pavingro ar viņa kājiņām. Tāpat arī pašai mammai vajadzētu pārskatīt savu uzturu un padomāt, kāda ir viņas vēdera izeja, iespējamu risinājumu var sniegt žāvētas plūmes vai žāvētu plūmju novārījumu.

Puikām koliku vairāk, biežāk?

Nē, tas ir mīts. Neatkarīgi no dzimuma, arī vienā ģimenē var būt atšķirīgas situācijas, un var būt kolikas gan meitām, gan dēliem. Tā nav iedzimta parādība.

Kas ir biežākie koliku iemesli?

  • Kuņģa zarnu trakta nenobriedums
  • Nervu sistēmas nenobriedums
  • Stress
  • Krūts piena sastāva maiņa
  • Mazuļa pārbarošana

Pretkoliku sistēma pudelītēs – vai tā darbojas?

Tās noteikti ir ļoti labas pudelītes, jo mazulītis nesarijas ēdienreizes laikā gaisu. Ja bērniņš raud, viņš raudot sarijas arī gaisu. Sākumā gan vajadzētu tomēr mazuļus dzirdināt ar karotīti, nevis radināt pie pudelītes, tas visvairāk attiecas uz māmiņām, kas mazuļus ēdina ar krūti.

Māmiņu Klubs

PIESAKIES LEKCIJAI PAR MAZUĻU VESELĪBU ŠEIT->>>

20130919103347-61617.jpg