Trīs jautājumi par jaundzimušā ādu

Trīs jautājumi par jaundzimušā ādu

10. Nov 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Gluda āda kā bēbītim? Tas nozīmē ļoti daudz. Jaundzimušā āda pirmajās dzīves nedēļās piedzīvo dažādas pārmaiņas. Veselības zinātņu bakalaurs, sertificēta bērnu māsa Elita Svareniece stāsta par to,kāda ir jaundzimušā āda pēc piedzimšanas un ar kādiem izaicinājumiem vari sastapties.

Lai gan pirmajās nedēļās ir lielāks prieks par jaundzimušā ienākšanu pasaulē nevis domas par perfektu mazuļa ādu, speciālisti iesaka novērot un izvērtēt, ar kuriem ādas kopšanas jautājumiem spēs galā tikt paši vecāki, bet kādos gadījumos labāk jāmeklē ārsta palīdzība.

Autiņbiksīšu dermatīts ir ierastākā ādas problēma, ar kuru sastopas jaunie vecāki. Kad mazulis pieslapina autiņus, ne vienmēr autiņbiksītes spēj absorbēt urīnu vai fēces, kas nozīmē, ka bērna jutīgā āda nonāk saskarē ar urīnu un izkārnījumiem. Ja autiņbiksītes netiek laicīgi nomainītas,  urīnā un fēcēs esošās baktērijas iedarbojas uz tiem, atbrīvojot amonjaku, kas var kairināt bērna ādu, radot iekaisumu. Autiņbiksīšu dermatītu tāpat var izraisīt sēnīšu infekcija, ja bēbīša āda ir silta un mitra ilgu laiku. Retos gadījumos autiņbiksīšu dermatītu var izraisīt kādas saslimšanas.

„Kad mazulim ir autiņbiksīšu dermatīrs, vecākiem jāatceras biežāk mainīt autiņbiksītes, mainīt biežāk autiņbiksītes, lietot siltu, mitru autiņu un pēc dupša mazgāšanas uzklāt aizsargkrēmu uz autiņbiksīšu dermatīta skartās zonas,” iesaka Elita Svareniece. „Tāpat nevajadzētu aizmirst par gaisa peldēm, ko veikt pēc iespējas biežāk, ļaujot mazulim katrā autiņbiksīšu maiņas reizē padzīvoties ar pliku dupsi- tas būs gan kā profilaktisks līdzeklis, gan kā ārstējošs paņēmiens, ja gadījumā dupša āda ir aju apsārtusi.”

Lietojot aizsargkrēmu vai ziedi autiņbiksīšu maiņas laikā, tiks samazināta ādas kontakta iespējamība ar fēcēm un urīnu.

Bēbīšu akne, kas izpaužas kā pumpiņas vai pūtītes uz vaigiem, deguntiņa un reizēm uz visas ādas, ir visai ierasta jaundzimušajiem. To izraisa māmiņas hormoni, kuri grūtniecības laikā nokļuvuši mazuļa organismā, bet pēc dzemdībām noārdās. Kamēr tas nav noticis, bēbītim var rasties arvien jauni izsitumi. Tomēr uztraukumam nav pamata, jo aptuveni mēneša vecumā pumpiņas ir izzudušas bez īpašas ārstēšanas.

Sausa āda mazulim ir pavisam normāla parādība pēc 9 mēnešu atrašanās māmiņas puncī, tāpēc ādai ir nepieciešams laiks, lai pielāgotos apkārtējai pasaulei. Ādas ārējais slānis, saskaroties ar sausu gaisu, izžūst un sāk lobīties, tāpēc Elita Svareniece neiesaka smērēt šādai jaundzimušā ādiņai krēmus, losjonus vai citus ādus ādas kopšanas līdzekļus, jo sausā āda, kas ir atmirusi, agri vai vēlu nolobīsies nost.

Ja sausa āda ir pie plaukstām, potītēm un parādās asinspilieniņi, speciāliste iesaka lietot krēmu tieši uz sasprēgājušās vietas uzklāt krēmu, kas to mitrinās.

Pastāsti,kāda bija Tava jaundzimušā āda pēc dzemdībām!

Eksperts

Elita Svareniece

Sertificēta bērnu māsa, LMA valdes locekle
Elita Svareniece Vecāku skolā