Sarkano vaigu gūstā - alerģiju pieredze

Sarkano vaigu gūstā - alerģiju pieredze

16. Aug 2017, 11:07 Runner Runner

Alerģija? Šāds termins nekad manā ikdienā nebija lietots, tādēļ saskaršanās ar to mani stipri satricināja, tādēļ nu kad mazajam ir 9 mēneši gribētu padalīties savā pieredzē un ceru, ka kādai tā noder, jo arī es biju izlasījusies visus rakstus un stāstus krustu šķērsu.

 Viss sākās kad mazajam bija 6 nedēļas, uz vaidziņiem parādījās sarkani pleķīši, sākumā nodomāju, ka kaut kas apēst no slikto produktu saraksta. Sazvanījos ar dakteri, protams, ieteica neēst pienu, citrusus un saldumus. Tuvojoties 2 mēnešu vecumam nekas neuzlabojās, vaidziņi kļuva ar vien sarkanāki, uztūkuši un dažbrīd visa sejiņa bija sarkanos pleķos, pārējais ķermenis gandrīz tīrs, tikai uz kājas nedaudz grubulītis pie potītes, Liku lielas cerības uz 2 mēnešu vizīti pie ĢA, bet smagi vīlos. Daktere strādāja kā pie konveijera un viss ko man pateica ir „nu jā, tā gadās, traki jums tie vaigi, bet pasmērējat krēmu, gan pāries”, iedeva Advantan. Protams, ka tad vēl nebija ne jausmas, kas ir Advantan, vienreiz uzliku un palika labāk, tad iepazinos ar lietošanas instrukciju un sapratu, ka ir jāmaina ģimenes ārsts. Izprašņāju visas paziņas un atradu mums tīkamu dakteri ar mazu valsts apmaksātu praksi, devāmies vizītē iepazīties, daktere uzreiz nosūtīja pie alergologa. Gājām pie dakteres R.Pakalnes Ģaiļezerā. Klasiskā diagnoze – atopiskais dermatīts. Tā kā bērnu baroju ar krūti, tad man dzelžaina diēta un no uztura izslēdzām – jeb kādus piena produktus, pat produktus, kur sastāvā minēts piena/ vājpiena pulveris (izrādās tas ir pat aknu pastētē; čipšos; u.c.); olas un produktus, kas satur olas; soju (arī tā izrādās, ka ir gandrīz jeb kurā veikala produktā); nekādus sarkanus dārzeņus; nekādus tropu augļus; nekādu vistas un liellopa gaļu, līdz ar to ar bērna 2,5m vecumu sāku pārtikt no cūkgaļas, kartupeļiem un gaļmaizītēm. Šajā periodā sāku atklāt vegānu ēdienkarti, atklāju lielisku veikalu, kur var nopirkt bez piena, sojas, olu kārumus: http://dabasstacija.lv. Atklāju, ka mašmeloni un marmelādes ir kārumi, kuri nesatur pienu, olas, soju, sarkano krāsvielu. Pēc 5 nedēļu diētas cerēju uz rezultātu, bet bija tikai dažas dienas, kad likās, ka nu ir labāk, pārsvarā dzīvojām spilgti sarkanu vaigu pasaulē. Paralēli manai diētai lietojām Bioderma Atoderm Intesiv ik pēc 4h; Zirtex pilienus, sarkanajiem vaigiem testēju dažādas cinka ziedes. Protams, bija arī sapirkt viss aptieku un forumos izlasāmo krēmu klāsts. Rezultāts 0. Jāsaka, ka sāku jukt prātā no šādas diētas un tā ka neredzēju nekādus uzlabojumus, apraudājos gandrīz katru dienu.

 Uz 4 mēnešu vecumu bija jāatrādās alergologam, lai saprastu ko tālāk. Manu diētu atcēla. Veica pilieniņu testu – tajā praktiski nekas neparādījās. Daktere piedāvāja aplikāciju testu, kas nozīmē, ka uz muguriņas līmē plāksterus, kuriem piestiprināts konkrētais pārtikas produkts. Uz muguras tas tiek turēt 48h, tad ņemts nost un tad vēl 2as dienas vēro ādas reakcijas. Mājās pašai bija jāsagatavo visi dārzeņi, ko gribu testēt. Paņēmu visus ar ko parasti sāk piebarošanu + piens, olas, milti, graudaugi. Tests parādīja milzīgu nepatiku pret kviešiem, mazāk, bet tomēr nepatika arī mieži un rudzi, savukārt piens un soja bija pilnīgi nekaitīgi, nedaudz arī olas baltums un burkāni bija apsarkuši. Tātad ar bērna 4m vecumu man sākās kviešu, miežu, rudzu jeb vienā vārdā glutēna diēta (arī auzu pārslās ir glutēns). Šo diētu ievēroju ļoti strikti, pat mērces taisīju ar kartupeļu cieti. Cerēju redzēt rezultātu uzreiz, bet tā nebija, kā daktere teica, ka paiet labs laiks, kamēr organisms attīrās un brīžiem var palikt vēl sliktāk. Diētu sāku ar 4m vecumu un starp 4-5m vecumu bija arī vistrakākais, kas bija pieredzēts ar vaigiem, no stiprā apsārtuma un uztūkuma viens no vaidziņiem sāka sulot, ar šo cīnījos kādas 3 nedēļas, tas bija ļoti grūti. Cēlos un sāku apstrādāt vaigus un darīju to visu dienu. Suloja tieši, kur guļot, uz muguriņas sanāk berzēt gar drēbēm. Paralēli vaigiem bija arī ļoti iekaisusi kakla kroka, visā 

garumā tā bija sarkana un gandrīz jēla, arī to kopu visas dienas garumā. Vairs nezināju ko un kā darīt ar vaigiem un neviens dakteris neko vairāk par pāris krēmiem nespēj ieteikt. Atradu vienā aptiekā tādu līdzekli kā Prontosan, to pārdeva mazās pudelītēs un tas ir līdzeklis ar ko apkopj smagus apdegumus, līdz ar to „nekož” brūci kā ūdeņradis. Beigās mana vaigu kopšanas recepte bija šis līdzeklis + lipokodijs un liku pa virsu lielu plāksteri, savādāk no niezošās sajūtas un knosīšanās mazais visu nekavējoties noberzēja un varu sākt kopšanu no gala. Tiklīdz ādiņu aprāva tā liku hormonu krēmu Hydrocortisone Vēl 1,5m pēc bez glutēna diētas uzsākšanas bija spilgti sarkano vaigu dienas. Ļoti ļoti pamazām viss sāka uzlaboties un apmēram 3m pēc bez glutēna diētas un uz bērna 7m vecumu varēju nofotografēt savu bērnu un nemeklēt aplikāciju, kas palīdzētu nomaskēt vaigus, lai bērnam ir vismaz kāda bērnības bilde. Nu mazajam ir 9m, joprojām naktīs ēd krūti, tāpēc ievēroju ko ēdu, esmu apēdusi dažus pīrādziņus un sāku lietot rudzu maizi, protams, stingri vērojot ko saka vaigi. Bērnam pašai pagaidām nekādus glutēna produktus nedodu. No putrām tikai kukurūza, rīsi, prosa, griķi. Arī ne auzu pārslas. No krēmiem šobrīd šad tad vēl paspērēju Bioderma un paralēli recepšu krēmu Elidel.

Pieredze bija smaga. Raudāju daudz un prātoju kāpēc tā, bet no otras puses sev atgādināju, ka tie ir tikai vaigi, ka bērns ir vesels, attīstās, smaida un ka mēs tiksim tam pāri. Ļoti palīdzēja saprotoša otrā pusīte, kas izturēja manas diētas īgnumus un manu raudāšanu un negarstāvokli, kas palīdzēja vakaros apkopt vaidziņus. Protams, alergologs ieteica pāriet uz maisījumu, bet neviens nevarēja dot garantiju, ka tas palīdzēs un tā kā piena man bija daudz, tad negribēju pamest cīņas lauku līdz neesmu izdarījusi visu kas manos spēkos.

Lai uzskatāmāk parādītu lietas, ko darījām, saliku tās laika tabulā. 

Periods

Ādas stāvoklis

Mammas diēta

Krēmi, medikamenti

Citas darbības

0-1m

Viss lieliski

Klasiskā pēc dzemdību

Nekādi

Nekādas

1-2m

Sarkani pleķi uz vaigiem

Piena produkti, rieksti, saldumi

sudocream

Nekādas

2-3m

Stipri apsārtuši un uztūkuši vaigi; raupji pleķīši uz potītēm; apsārtusi kakla kroka

Bez piena (piena/ vājpiena pulveru); bez olu; bez sojas; bez sarkanu dārzeņu; bez vistas un liellopa diēta.

Bioderma Atoderm Intensive Baum; Sudocream; cinka pasta; Zirtex pilieni

Dermatologa apmeklējums par ādas kopšanu. Neko vairāk par vannas pieniņa pievienošanu ūdenim neieteica.

3-4m

Stipri apsārtuši un uztūkuši vaigi; raupji pleķīši uz potītēm; apsārtusi kakla kroka

Bez piena (piena/ vājpiena pulveru); bez olu; bez sojas; bez sarkanu dārzeņu; bez vistas un liellopa diēta.

Bioderma Atoderm Intensive Baum; Sudocream; cinka pasta; Zirtex pilieni

Nomainīju mājās visas sadzīves ķīmijas un pašu mazgāšanās līdzekļus uz eco; iegādājāmies gaisa mitrinātāju un mērīju, lai telpā ir optimālā gaisa temp.

4-5m

Stipri apsārtuši un uztūkuši vaigi un viens no vaigiem sāka sulot un nedzīt; raupji pleķīši uz potītēm; apsārtusi kakla kroka

Pilnīga bez glutēna diēta. Arī bez olām, burkāniem un sarkaniem dārzeņiem.

Bioderma Atoderm Intensive Baum; Sudocream; cinka pasta; Zirtex pilieni; Hidrocortisone; Prontosan

Apmeklējām masāžu.

5-6m

Sulošana apdzija, bet bija vēl brīžiem stipri uztūcis un sarkans.

Pilnīga bez glutēna diēta. Arī bez olām, burkāniem un sarkaniem dārzeņiem.

Bioderma Atoderm Intensive Baum; Sudocream; cinka pasta; Zirtex pilieni; Hidrocortisone; Prontosan

 

6-7m

Sāka uzlaboties. Apsārtumi palika blāvāki un kakla kroka arī vairs neplaisāja.

Pilnīga bez glutēna diēta. Arī bez olām, burkāniem un sarkaniem dārzeņiem.

Bioderma Atoderm Intensive Baum

Uz 7m bijām pie alergologa, kas ieteica pamazām mammai mēģināt ēst kādus glutēna produktus. Sāķu ar rudzu maizes šķēli dienā.

No 7m

Vai ir veseli, pa retam kāda pumpa vai apsārtumiņš.

Atsāku ēst rudzu maizi, citus glutēna produktus ļoti maz un pa retam.

Bioderma Atoderm Intensive Baum un Elidel

 

Runner Runner 16. Aug 2017, 13:49 Maardzhory

Mums tagad arī 9,5m, dzimis 30.okt.
Alergoloģe apgalvoja, ka tik maziņam (4m) asinīs neko sakarīgu neuzrādīs un to pašu varot redzēt tajā plāksteru testā, prasījos vairākas reizes, bet tā arī nenosūtīja. Es gan biju apņēmusies pati vest, tad tikai būtu bijis jāmaksā. Apskatīju šādus variantus:
1) http://biocon.lv/analizes
Šo man ieteica alerģiska bērna mamma, regulāri pati ved.
2) arī centrālajā laboratorijā ir milzīgi alerģiju paneļi, tikai kad viņiem zvanīju teica, ka tik maziem (toreiz bija 4m analīzi ņem tikai Vienības gatvē).
3) ari Gulbim ir alerģiju panelis, bet tur sīkāk nepētīju.
Es biju nolēmusi pamēģināt to ko rāda plāksteru (aplikāciju) tests un ja nekas nemainītos, tad pari aizvestu neatkarīgi no tā ko saka dakteris.

Runner Runner 16. Aug 2017, 13:42 Rīna

Es, lasot visus forumus biju uzgājusi info, ka dažiem no Dvit ir alerģija, tāpēc kādas 3ned nedevu un skatījos, kas notiek, protams mums nekas neizlabojās. Un arī mūsu daktere apgalvoja, ka no Dvit nevarot būt.