Saplaisājoši vai asiņojoši krūtsgali: ko iesākt?

Saplaisājoši vai asiņojoši krūtsgali: ko iesākt?

03. Jul 2020, 12:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Saplaisājoši, sāpoši, sūrstoši krūts gali jaunajai māmiņai nepavisam nav sveša problēma. Diemžēl, lai cik ļoti gatavotu krūts galus kā ieteikušas mūsu vecmāmiņas, piedzimstot mazulītim, jāsastopas ar citu realitāti.

Par saplaisājošiem krūtsgaliem, to kopšanu un atgriešanos normālās krūts barošanas sliedēs un atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem sniegs krūts ēdināšanas speciāliste, psiholoģe, psihoterapeite Diāna Zande.

Vai ir normāli, ka krūtsgali asiņo un plaisā krūts barošanas laikā?

Noteikti nē, barošanas laikā sāpēm, asiņošanai nevajadzētu būt. Patiesībā šīs ir brīdinošas pazīmes, ka pastāv problēma,kas ir jārisina! Sazinies ar krūts barošanas speciālistu, kas ieteiks labāko risinājumu, parādīs barošanas pozas un pārbaudīs, vai bēbītis pareizi satver krūti. Ir būtiski laicīgi identificēt problēmu, lai risinātu esošo problēmu un sekmīgi turpinātu barošanu. 

Kas izraisa asiņojošus un saplaisājošus krūtsgalus?

- Būtiskākais iemesls šīm problēmām ir nepareizs satvēriens, kas arī bojā krūts galu. Pamainot barošanas tehniku, pozu jau ir padarīts lielākais darbiņš, lai krūtsgali sadzītu.

- Kairināt krūts galus var arī krūts pumpji, tāpēc konsultējoties ar krūts ēdināšanas speciālistu, arī viņš var parādīt, kā pareizi veidot piena banku.

- Ja jūsu bērnam ir piena sēnīte mutē, viņš to var nodot Tev, kas arī var izraisīt bojājumus vai sāpes krūtsgalā. Biežāk pamanākie sēnītes simptomi ir nieze, apsārtums, durstošas sāpes krūtīs barošanas laikā vai pēc tam.

- Tāpat krūšu gali var asiņot vai saplaisāt īpaši sausas ādas dēļ vai gadījumos,ja ir ekzēma. Ekzēmas gadījumā palīdzēt varēs dermatologs.

- Vēl viens iemesls, kas varētu veicināt sāpošus krūts galus ir īsa mēles saitīte, kas nozīmē, ka audi,kas savieno mēli ar mutes virsmu ir īsa. Parasti krūts ēdināšanas speciālists pavisam viegli to var konstatēt, lai izslēgtu īso mēles saitīti.

Ko vajadzētu darīt?

Sazināties ar krūts ēdināšanas speciālistu, kurš var piedāvāt kā atbalstu, tā praktisku palīdzību. Esam sagatavojuši pāris ieteikumus, kas var palīdzēt:

Barošanas laikā

Pārbaudi krūts gala satvērienu. Labākā pozīcija ir tāda, lai visa krūts areola būtu mazuļa mutītē. Barojot mazuli, izmēģini dažādas pozas, lai mazulis maksimāli dziļi mutē paņemtu krūts galu. Iespējams, kādā pozā jutīsies labāk un ērtāk. Ja viens krūts gals ir mazāk traumēts kā otrs, baro ar šo krūti.

Pirms barošanas var uzlikt arī kompresi, lai nomierinātu krūti.

Pēc barošanas

Notīri krūts galus. Ja krūtis ir kairinātas, ir būtiski notīrīt krūtsgalus pēc katras barošanas reizes, lai samazinātu infekcijas risku. Noteikti nelieto līdzekļus, kas satur alkoholu, losjonus vai smaržvielas.

Izmantojiet antibakteriālo ziedi. Ja ir atvērta brūce, ārsts vai zīdīšanas konsultants ieteiks bezrecepšu ziedi vai nepieciešamības gadījumā izrakstīs recepti.

Izmantojiet ziedi ar lanolīnu, kas paredzēts krūšu kopšanai. Efektīva ir arī lanolīnu saturoša ziede, kas mazina sāpes un ļauj brūcēm ātrāk sadzīt, neveidojot kreveli. Pirms barošanas šo ziedi nav nepieciešams nomazgāt.

Izmēģiniet hidrogela kompreses, kas paredzētas krūšu galiem. Šie spilventiņi nomierinās un veicinās krūtsgalu sadzīšanu.

Tāpat būtiski regulāri mainīt krūšturu ieliktnīšus.

Lieto pretsāpju līdzekļus. Ja ir asas un neizturamas sāpes, pēc konsultēšanās ar speciālistu var lietot arī pretsāpju līdzekļus. 

Vai šie apstākļi ietekmēs manu mazulīti?

Saplaisājoši vai asiņojoši krūts gali neietekmē mazulīti, bet, protams, nevajadzētu pieļaut, ka bērniņš rij asinis. Iespējams, ka pie saplaisājošiem krūts galiem vainīgs ir slikts krūts gala satvēriens, iespējams, mazulītis nesaņem pietiekami daudz piena un tāpēc vēlas zīst biežāk, tādējādi kairinot krūtis. Tas ir vēl viens būtisks iemesls, lai pārrunātu šos jautājumus ar krūts ēdināšanas speciālistu.

Vai es varu turpināt barot?

Protams, tas nav šķērslis, tomēr būtiski ir saprast, kas ir iemesls šīm krūtsgalu problēmām,lai pēc iespējas ātrāk sadziedētu krūts galu un uz laiku nebūtu jāpārtrauc krūtsbarošana.

Māmiņu Klubs