Kad sākt veidot piena banku

Kad sākt veidot piena banku

18. Mar 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Foto: images.com

Māmiņas pēc mazuļa dzimšanas nereti aizdomājas arī par piena bankas veidošanu. Kāda sāk visai drīz, baidoties, ka nokavēs, vēl kāda nesaskata šādu nepieciešamību. Paldies visām, kas aktīvi uzdod jautājumus Māmiņu Kluba speciālistiem, jo atbildes, ko saņemat, var palīdzēt arī citām jaunajām māmiņām.

Šajā reizē saņēmām kādas 2 mēnešus veca mazulīša māmiņas jautājumu par to, kā labāk veidot piena banku.

20170324071842-14852.jpg

Piena banku var veidot jebkurā dzīves brīdī, kamēr vēl ir mammas piens. Visas diennakts pienu vienkopus saliet nebūtu ieteicams, jo uzglabāšana notiek speciālos piena bankas maisiņos un/vai piena trauciņos, kas tiek marķēti un turēti saldētavā. Vēlāk tos atlaidina istabas temperatūrā un pienu lieto kā dzērienu. Noslaukts piens normālā istabas temperatūrā nebojājas, ja pastāvēs kādas 2-4h. Kas attiecas uz bērna vecumu un izēsto piena daudzumu, tas katram bērnam ir atšķirīgs.

Kad ir īstais laiks sākt veidot piena banku?

Tas ir ļoti individuāli, jo citai mammai jau pirmajās dienās ir piens pārpārēm, citām ēšanas režīms mazulīšiem noregulējas pirmā mēneša laikā, kad arī var sākt veidot piena banku, ja tāda vajadzība ir.

Piena banka var noderēt arī tad, ja rodas vēlāk sarežģījumi ar krūts ēdināšanu, ja rodas piena krīzes vai reizēs, kad sievietei jāiziet no mājas bez bērniņa.

Cik ilgi pēc mazuļa barošanas var atslaukt pieniņu?

Atkarīgs no bērna, no mammas, no sievietes krūtīm, mamma parasti to sajūt. Var atslaukt uzreiz pēc ēšanas, bet jāatceras – daram pa drusciņai pēc katras ēdināšanas vai vairāk – ja ir kāda lielāka atstarpe pa vidu, starp ēdienreizēm.

Maisiņā vairāku dienu atslauktais pieniņš?

Dienas pienu var salasīt un saliet vienā maisiņā, bet vairāku dienu atslaukto pieniņu nevajadzētu apvienot.

Zelta likums: ja bērns ir dzēris pienu no pudelītes vai krūzītes, karotītes, kā nu katrā ģimenē ir pieņemts, tad pienu atkārtoti sildīt nevajadzētu.

Ja ir maisiņš, izņemts no saldētavas, atsaldēts piens, izliets nepieciešamais daudzums, atlikušo pienu var uzglabāt vēl 12 stundas, sildīto – lietojam un neizdzerto lejam ārā.

20180316145854-65035.jpg