SABĪNE: Attīstām jaundzimušo - ROTAĻAS

SABĪNE: Attīstām jaundzimušo - ROTAĻAS

25. Feb 2014, 11:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Sveikas, dārgās māmiņas! Pirms mēneša solīju rakstīt par jaundzimušā attīstību, bet esmu pēkšņi pazudusi. Atvainojos un jāsaka - es labošos, šodien mums būs blogs par jaundzimušā attīstību ar rotaļu palīdzību.

Šķitīs dīvaini, kā gan var rotaļāties ar mazuli, kas it kā neko nesaprot. Bet izrādās, kopš divu mēnešu vecuma mazulis jau spēj atpazīt tuvinieku sejas, jau spēj samērā labi dzirdēt un pagriež galvu skaņas virzienā, un pat sāk sarunāties savā valodiņā. Un tas ir ļoti labi mazuļa attīstībai, mazulis sāk reaģēt, parādās apziņa, tātad, laiks rotaļāties!

20140218192019-47645.jpg

PIRMĀ ROTAĻA: gaisa balons

Bērni ap divu mēnešu vecumu ļoti mīl novērot kustīgus priekšmetus, un tai pat laikā mācās koordinēt savu roku kustības. Ļoti aizraujoši ir vērot, kā mazais pēkšņi apzinās un saprot, ka viņam ir rociņas, sāk tās apskatīt un pat cenšas ievilkt dūrītes sev mutītē.

20140218192108-17275.jpg

Un, ja roku kustība būs saistīta ar priekšmetu kustību, iedomājieties, kādu sajūsmu bērns paudīs. Mēs ar Aminu izmēģinājām. Pie rociņas piesējām hēlija balonu, īpaši manai mazajai patika zaļais. Viņa kustināja rociņas un priecājās, un balons sekoja viņas roku kustībām.

20140218192443-97628.jpg

OTRĀ ROTAĻA: Kutināšana - mamma pelīti atradīs!

Viegla kutināšana, maigi pieskārieni, tas viss palīdz mazulim apzināties savas ķermeņa daļas, tāpēc ir tik ļoti svarīgi pēc iespējas vairāk pieskarties saviem bērniem un ņemt viņus rokās.

20140218192529-34794.jpg

Bet piedāvāju jūsu uzmanībai aizraujošu rotaļu ar mazuļa kutināšanu, kas attīsta motoriku, runu, un rada patīkamu emocionālo fonu, kas valda starp bērniņu un māmiņu.

Dzejolītis tāds:

Skaitīsim mēs pirkstiņus - viens, divi, trīs, četri, pieci - masējam pirkstiņus

Te mazā dūrīte - saspiežam mazuļa plaukstiņu dūrītē

Un te plaukstiņa - atveram plaukstiņu

Uz plaukstiņas sēž kaķītis

Un piezogas tas pamazām, pamazām, pamazām, pamazām - staigājam pa mazuļa pirkstiņiem uz augšu

Laikam pelīte tur dzīvo

Mamma peli atradīs! - pakutinam mazuļa padusīti

TREŠĀ ROTAĻA: Lielās kājiņas tek pa ceļu

Maigās māmiņas rokas, masāža labvēlīgi ietekmē katra mazuļa attīstību, vingrošanas elementi palīdz apzināties savu ķermeni. Ļoti labi ir apvienot masāžas elementus ar īsiem dzejolīšiem un tekstiņiem, tādā veidā mēs attīstām arī mazuļa runu, liekot labvēlīgus pamatus mazuļa vārdu krājumam nākotnē.

20140218192706-84718.jpg

Piemēram, masējot kājiņas, imitējam skriešamu, piespiežam pēc kārtas ceļgalus pie vēderiņa, atkārtojam dzejolīti - Lielās kājiņas tek pa celiņu - tipu, tapu, tipu , tapu (lēnas kustības), mazās kājiņas skrien pa taciņu - tipu, tapu, tipu tapu (ātras kustības).

Vai masējot mazuļa pēdas, atkārtojam kādu citu dzejolīti.

Rotaļājaties ar saviem bērniņiem, iedvesmojieties un dalieties pieredzē un idejās!

Patīkamu dienu!

Jūsu Sabīne,

Pirmsskolas pedagogs, 5 gadus vecā Maksimiliāna un 2 mēnešus vecās Aminas mamma