Pirmās veselības pārbaudes jaundzimušajam

Pirmās veselības pārbaudes jaundzimušajam

18. Jun 2015, 12:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jau pirmajās jaundzimušā dzīves dienās pirms došanās uz mājām no dzemdību nodaļas tiek veiktas dažādas veselības pārbaudes un visbiežāk mazulītis saņem arī pirmo poti. Konsultē sertificēta bērnu māsa Elita Svareniece un Rīgas rajona slimnīcas pediatre Vija Blūmiņa.

Pirmā pote pret tuberkulozi

No otrās dzīves dienas var veikt pirmo poti pret tuberkulozi, taču parasti šo vakcīnu ievada trešajā vai ceturtajā dienā pirms bērniņš dodas mājās no dzemdību iestādes.

Vakcīnu ievada bērna kreisajā plecā un potes vietas sadzīšanā ir vairāki etapi. "Veicot vakcīnu, potes vietā jāizveidojas baltai pumpiņai,kas līdzinās citrona miziņai; pēc tam tā uzsūcas, paliek sarkans bumbulītis, kas parasti ir redzams līdz pirmā mēneša beigām, kad izveidojas strutu pūslītis. Šis strutu pūslītis sakalst, izveidojas krevele, tā nokrīt un izveidojas rētiņa," par tuberkulozes vietas sadzīšanas posmiem stāsta pediatre Vija Blūmiņa.

Kad tuberkulozes potes vieta bērniņam sāk izstrutot, ir jāuzmana limfmezgli mazulīša padusē. Lai pārbaudītu, vai limfezgli nav palielināti, jāpaceļ mazuļa kreisā roka un ar taisnu pirkstu jāieliek padusē, pataustot, vai tas nav palielināts. "Tā kā tuberkulozes vakcīna ir dzīvi novājināta vakcīna, jāseko līdzi, vai nav blakusparādību" aicina pediatre.

Uz vakcīnām bērniņa organisms var reaģēt dažādi, taču no tuberkulozes potes paaugstināta temperatūra nav raksturīga, tā vairāk parādās pēc kombinēto vakcīnu saņemšanas.

Ir vecāki, kuri atsakās no tuberkulozes vakcīnas veikšanas, jo baidās no blaknēm, ko apstiprina arī bērnu māsa Elita Svareniece: "Mūsdienu saziņas līdzekļi šobrīd ir ļoti plaši pieejami un tāpēc negatīvās ziņas par blaknēm, kas radušās pēc potēm, vecākus sasniedz ļoti ātri. Vakcinācija Latvijā ir izvēles, tādējādi vecāki var atteikties no jebkuras vakcīnas, uzņemoties paši atbildību par bērnu, kas tiek ierakstīts arī slimības vēsturē."

Latvijā bērniem ārsti ir bez maksas, bet daudzās Eiropas valstīs, ja vecāki atsakās no vakcinācijas,bet bērniņš tomēr saslimst, viņiem pašiem jāsedz ārstēšanas izdevumi.

"Pašreiz vecākiem ir subjektīvs viedoklis- ja es mazuli nevakcinēšanu, tad pasargāšu viņu no blaknēm vai komplikācijām," novērojumos dalās Elita Svareniece. "Latvijā tuberkuloze ir diezgan plaši izplatīta un tuberkuloze, vienkārši sakot,izgrauž caurumu jebkurā orgānā vai audā, izņemot matus. Ja saprotam, ka caurums var būt smadzenēs, tad jāsāk bažīties, vai bērniņš attīstīsies normāli."

Tā kā dzemdību nodaļā bērnu ārsts katru dienu apskata jaundzimušo, viņš spēs izvērtē, vai zīdainītim nav kādas veselības problēmas, kas varētu radīt komplikāciju risku un vakcināciju vajadzētu atlikt.

Bērnu māsa Elita Svareniece uzskata, ka vakcīna pret tuberkulozi ir jāveic: "Pie tuberkulozes blaknēm var pieskaitīt pietūkušus limfmezglus kreisajā padusē, tomēr samērojot svaru kausos šīs blaknes un saslimšanu ar tuberkulozi, es esmu par vakcināciju, jo potēts bērniņš tomēr ir vesels, viņš attīstās un ar viņu ir viss kārtībā. Komplikācijas nav tik nopietnas, lai par tām nemitīgi domātu un aizliegtu šo vakcīnu- ieguvums ir stipri lielāks kā vakcīnas atcelšana."

Asins analīzes

Dzemdību nodaļā tiek veiktas arī asinsanalīzes. Rīgas rajona slimnīcas pediatre Vija Blūmiņa stāsta, kā un kāpēc jāveic šīs ģenētikas asinsanalīzes: "Šajās asins analīzēs pārbauda, vai ir pietiekamā daudzumā vairoga dziedzera hormoni un tiek veikta pārbaude uz tādu iedzimto metabolisko slimību – fenilketonūriju. Analīžu veikšanas laikā tiek paņemtas asinis no kājas pirkstiņa vai papēža un tiek sakrāsoti 5 aplīši īpašā analīžu formā tā, lai nepaliktu baltas maliņas. Pēc tam analīžu formu sūta uz Ģenētikas centru un 2-3 nedēļu laikā analīžu rezultāti ir gatavi.

Par šiem analīžu rezultātiem māmiņas tiek informētas tikai tad, ja analīzes ir atklājušas kādus sarežģījumus mazuļa organismā, piemēram, saslimšanu, kuru sauc par fenilketonūriju.

"Fenilketonūrija ir olbaltumvielu saslimšana, kad bērniņam trūkst ferments fenalīns, kas sašķeļ olbaltumvielas līdz galam," par slimību stāsta Vija Blūmiņa.

Ja šo aminoskābi organisms nevar sašķelt un izmantot, tad fenalīns saindē organismu, jo sāk uzvesties kā inde. Tādēļ tiek bojāta centrālā nervu sistēma, toksisko reakciju dēļ rodas izsitumi, krampji, bērnam pārstāj augt galvas smadzenes un ar laiku viņš nespēj vairs nontaktēties ar apkārtējo pasauli. Uzsākot savlaicīgu ārstēšanu, no uztura izslēdzot dabīgo olbaltumu, aizvietojot olbaltumvielas ar speciālu aminoskābju maisījumu, bērns ne ar ko neatšķirsies no pārējiem mazuļiem.

Dzirdes pārbaude

Dzirdi parasti pārbauda jau dzemdību iestādē, lai māmiņai ar mazuli nav speciāli jādodas pie dzirdes speciālista. Austiņā tiek laista īpaša skaņa un tiek novērots, kā bērns uz to reaģē. Pēc tam tiek saņemtas dzirdes pārbaudes izdrukas, no kurām ārsts nolasa vai ar mazulīša dzirdi viss ir kārtībā.

 Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv

20150617133102-68789.jpg

Eksperts

Elita Svareniece

Sertificēta bērnu māsa, LMA valdes locekle
Elita Svareniece Vecāku skolā