Pozitīvs dzīves sākums kopā ar jaundzimušo: Krūts ēdināšana

Pozitīvs dzīves sākums kopā ar jaundzimušo: Krūts ēdināšana

13. Oct 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pirmā un svarīgākā mācība, ko katra jaunā māmiņa apgūst uzreiz pēc dzemdībām ir būšana par mammu. Šo mācību nevar atlikt, šai mācībai nav vienādu scenāriju un šī mācība pa īstam, ir apgūstama tikai pēc dzemdībām. Ir ārkārtīgi daudz svarīgu nosacījumu, kas palīdz izveidot savstarpējo saikni starp māmiņu un mazuli, tomēr viena no svarīgākajām ir krūtsēdināšana.

Ir tik daudz un dažādu ieteikumu, kā uzsākt krūts ēdināšanu, kādas ir ērtākās pozas, kādi ir jaundzimušo ēšanas paradumi, tomēr ir 5 būtiski aspekti, kuri ir svarīgi ikvienai jaunajai māmiņai, uzsākot krūts ēdināšanu.

Kontakts ĀDA pret ĀDU

Cik vien iespējams, pirmajās dienās pēc piedzimšanas lieciet mazuli uz savām krūtīm, vēdera. Bez apģērba – pliku, bez drēbītem, vien autiņbiksītēs. Kontakts – āda pret ādu palīdzes mazulim daudz vieglāk sajust gan Jūs, gan radīs iespēju uzsākt ēdināšanu vēl pirms mazais ir sācis kreņķēties. Jūs redzēsiet, kā mazais instinktīvi meklē krūti, meklē krūts galu, jo viņam ir iespēja to sajust. Šādā veidā noteikti gan jaunajai māmiņai, gan mazulītim būs vieglāk uzsākt krūts ēdināšanu, bez liekiem satraukumiem un asarām. Mierīgi un instinktīvi.

“Nepārtraukti izsalcis”, jeb barojam mazuli pēc pieprasījuma

Tas nav nepareizi, jaundzimušā pirmajās dienās patiesi tā arī var būt, ka mazulītis prasa krūti, Jūsuprāt, nepārtraukti, par ja tikko paēdis. Pirmajās dienās jaundzimušais var ieturēties pat vairāk nekā 8 reizes 24h laikā. Nemēģiniet nogaidīt vai izveidot pirmajās dienās kādu īpašu ēšanas režīmu. To Jūs paspēsiet izdarīt.

Svarīgi, lai tad, kad pamanāt tādas pazīmes, kas liecina par mazuļa ieinteresētību tikt pie krūts, Jūs uz tām reaģētu.

  • Mazulis bāž mutē rokas
  • Mazulītis aktīvi ar mēli meklē krūti
  • Tiek izmēģināts arī segas stūris vai spilvens
  • Instinktīva čāpstināšanās

Mazulis tikko paēdis? Arī tas nav iemesls, lai pirmajās dienās atturētos no mazuļa likšanas pie krūts pēc pieprasījuma.

Jo vairāk Jūs liekat mazo pie krūts, jo vairāk krūtīs veidojas piens. Bieža ēdināšana pirmajās dienās palīdzēs palielināt piena daudzumu nākamajos mēnešos. Ja ir pieprasījums, ir arī piedāvājums.

Pēc 9 mēnešu grūtniecības un pirmajām negulētajām naktīm tas var likties nogurdinoši, tomēr vajadzētu atcerēties, ka tas ir arī ļoti vērtīgi.

20180725014345-63245.jpg

Pareizs krūts satvēriens

Ārkārtīgi būtisks aspekts, kurš, patiesībā var būt izšķirošs, ja ir jārunā par krūts ēdināšanas turpināšanu, jo iekaisušu krūšu galu sāpes ir neciešamas un barošana kļūst apgrūtinoša kā māmiņai, tā mazulim.

Ja mazulis nav ieņēmis pareizo krūts ēdināšanas pozu, viņam var būt neērti zīst krūti. Var gadīties, ka viņš apņem tikai grūts galu, nevis krūts areolu. Mammai var sāpēt, var rasties plaisas krūts gala rajonā vai pat zilumi. Un bēdīgākās sekas - mastīts, ar ko ne katra mamma tiek galā. 

Svarīgi šādu problēmu neatstāt novārtā un izmantot iespēju, izjautāt dakteri jau dzemdību namā, lai palīdz saprast – kā pareizām pielikt jaundzimušo pie krūts, kādas pozas būs ērtākas mazulim un māmiņai un to, kā palīdzēt mazulim krūti satvert pareizi.

Ja šādas problēmas rodas jau pārbraucot mājās no dzemdību iestādes, var izmantot Māmiņu kluba Vecāku skolas programmu “Vecmāšu vizītes mājās” un saņemt praktisku palīdzību, esot mājās, savā vidē, neradot lieku stresu nedz sev, nedz arī mazulim.

Neļaujiet mazulim iemigt pie krūts

 Pirmajās dienās pēc piedzimšanas, daudzi mazuļi ir slinkie ēdāji un pēc pāris malku notiesāšanas, laižas saldā miegā. Viņiem ir labi, mammas klēpis, mammas tuvums un smarža, drošība un miers, tomēr speciālisti iesaka to nepieļaut un parūpēties, lai mazulītis neiemieg pēc pāris malkiem, jo šāds ēd-guļ režīms, mazina piena veidošanās pieprasījumu. Kā noturēt mazuli nomodā?

  • Pakutiniet tā pēdiņu
  • Paceliet uz augšu rociņu
  • Paglāstiet muguru

Katrai mammai, laika gaitā noteikti izveidosies savs rituāls, kā noturēt mazuli nomodā.

Nebaidies, ja jūti, ka nepieciešama palīdzība no malas.

Mazulim savās pirmajās dzīves dienās, ir ārkārtīgi svarīgi pieņemties svarā, tomēr, ja mazulis svaru drīzāk zaudē, nevis iegūst, tad noteikti ir jāsazinās ar speciālistu pēc iespējas ātrāk. Kā šādu problēmu pamanīt? Diez gan ātri sajutīsiet, ja ar mazulīti kaut kas nebūs īsti kārtībā – viņš sāks lēnāk zīst krūti, ir ļoti miegains vai krūšu gali ir pārāk iekaisuši. Tad problēma ir gan mazulim, gan māmiņai.

Mammām bieži šķiet, ka viņas nav gana labas mammas, ja viņām kaut kas nepadodas. Tas nav pareizais veids kā sevi motivēt krūts ēdināšanai. Mammai ir jāsaprot, ka ne vienmēr šī mācība – abām pusēm, nāks viegli.

Tāpēc – apbruņojieties ar pacietību un apgūstiet krūts ēdināšanas priekšnoteikumus. Māmiņu kluba Vecāku skolā ir pieejamas krūts ēdināšanas lekcijas – gan grupās, gan individuāli, kurām vari pieteikties grūtniecības laikā, kā arī meklēt palīdzību individuālā konsultācijā, lai saņemtu praktiskus ieteikumus, piemērotus konkrētai situācijai.