Pirmās 24 stundas: jaundzimušā vēdera izeja

Pirmās 24 stundas: jaundzimušā vēdera izeja

30. Nov 2015, 15:37 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Cik bieži bērniņš čurās un kakās?

Pirmajās diennaktīs parasti var novērot vislabāk, kā un kad mainīt autiņbiksītes mazulim. Neatkarīgi no tā, kā ēdini mazuli, tev var nākties mainīt autiņbiksītes viņam 6-8 autiņbiksītes dienā. Ja bērniņu ēdini ar piena maisījumu, autiņbiksīšu skaits var sasniegt pat 10.

To, cik bieži bērniņam būs vēdera izeja, ir sarežģīti noteikt, jo katrs gadījums ir individuāls. Pirmajās dienās vari veikt pierakstus, lai zinātu, cik reižu dienā mazulis nokārtojas, šī informācija dažkārt var noderēt bērna pediatram kā viens no rādītājiem kopējā mazuļa veselības stāvokļa noteikšanai.

Parasti mazuļa pirmā vēdera izeja ir 1-2 dienas pēc viņa dzimšanas. Pirmā vēdera izeja tiek saukta par mekoniju. Mekonija parādīšanās ir laba zīme, jo tas norāda uz to, ka mazuļa gremošanas sistēma strādā normāli. Pirmā vēdera izeja parasti ir melnas vai tumši zaļas krāsas un tā ir grūtāk atmazgājama. Tās sastāvā ir gļotāda, augļūdens un viss, ko mazulis norijis, atrodoties māmiņas puncītī.

Pēc mekonija izdalīšanās mazuļa vēdera izeja kļūst vairāk līdzīga parastai vēdera izejai. Tās krāsa un konsistence būs atkarīga no tā, ar ko mazuli ēdināsi.

Kādai jābūt mazuļa vēdera izejai, ja ēdinu viņu ar krūti?

Mazuļa vēdera izeja, ja ēdini viņu ar krūti, var būt atšķirīga. Daži bērni nokārtojas pēc katras ēdienreizes, citi - reizi dažās dienās.

Pirmpiens mazuli pasargā no infekcijām, turklāt, tam ir atslābinošs, vēdera izeju mīkstinošs efekts. Šīs biezais, dzeltenīgais pieniņš palīdz izvadīt mekoniju no bērniņa organisma. Kad sāk rasties pieniņš, kas notiek parasti apmēram trešajā dienā pēc dzemdībām, bērniņa vēdera izeja pakāpeniski mainās.

Mazuļa vēdera izeja mainās arī pēc krāsas: no tumšas krāsas tā kļūst dzeltena vai gaiši brūna. Normāla vēdera izeja ir mīksta un tai ir mazliet saldena smarža. Tā var būt arī tāda kā graudaina.

Vēdera izejas konsistences dēļ vecāki bieži nodomā, ka jaundzimušajam ir diareja. Ar laiku sapratīsi, kāda vēdera izeja ir normāla tieši tavam bērniņam, un mazāk uztrauksies.

Kādai jābūt mazuļa vēdera izejai, ja ēdinu viņu ar mākslīgā piena maisījumu?

Ja mazuli ēdini ar mākslīgā piena maisījumu, viņš nokārtojas vairākas reizes dienā. Katrā gadījumā nokārtošanās reižu skaits var būt no vienas līdz pat vairākām. Tāpat kā krūts ēdināšanas gadījumā, mazuļa vēdera izejas krāsa var būt gan gaiši dzeltena, gan brūna.

Mazuļa vēdera izeja būs līdzīgāka pieaugušā vēdera izejai. Tā var būt biezāka, un arī tās aromāts var būt spēcīgāks. Mākslīgā piena maisījums neuzsūcas tik labi kā krūts piens, tāpēc mazuļiem, kas tiek ēdināti ar to, biežāk var rasties aizcietējumi. Ja tev šķiet, ka mazulim ir šāda veida problēma, konsultējies ar speciālistu.

Pie ārsta jāvēršas arī gadījumā, ja mazuļa vēdera izejā ieraudzīsi gaišas krāsas izdalījumus vai arī sarkanas dzīsliņas vai asiņainus izdalījumus.

Māmiņu Klubs

Konsultē neonatologs Dina Krūze

20151028133040-76236.jpg

Eksperts

Dina Krūze

krūtsēdināšanas speciāliste
Dina Krūze Vecāku skolā