Pirmās 24 stundas: jaundzimušā raudāšana

Pirmās 24 stundas: jaundzimušā raudāšana

07. Dec 2015, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Atgriešanās mājās ar jaundzimušo no slimnīcas ir satraucošs notikums. Atceries, ka tagad esi pilnībā atbildīga par šo mazo cilvēciņu un ir skaidrs, ka tevi var biedēt viņa raudāšana, jo ne vienmēr ir skaidrs tās iemesls. Bet zini, ka neesi tāda vienīgā - kad bērniņš raud, arī viņš, ne vienmēr apzinās, kas ar viņu atgadījies. Raudāšana pagaidām ir vienīgais dabīgais veids, kā viņš var pievērst tavu uzmanību, un tā viņam vajadzīga vairāk par visu.

Konsultē neonatologs Dina Krūze.

Vai jaundzimušie raud bieži?

Pirmajā dienā pēc dzemdībām mazulis var būt samērā kluss un miegains. Viņam vēl jāatgūstas pēc dzemdībām, jāpierod pie jaunās vides.

Ja mazulis sāk raudāt, pieliec viņu pie krūts. Ēdināšanas laikā sarunājies ar viņu. Tava balss un tavi sirdspuksti mazulim palīdzēs nomierināties, jo tieši šīs skaņas viņš dzirdēja, kad bija tavā puncītī.

Visu laiku esot kopā ar mazulīti, sāksi saprast, kā viņš raud, kad ir izsalcis. Ar laiku mazulim nenāksies raudāt, lai piesaistītu tavu uzmanību. Tas ir svarīgi, jo, kad mazulis ir jau pārraudājies, būs grūti viņu pielikt pie krūts tā, lai viņš būtu pareizi satvēris krūti.

Pie tam, mazuli nomierinās tava smarža, ko viņš atpazīst jau tieši kā savas māmiņas smaržu. Tā ir viena no mazuļa attīstītākajām maņām. Kad turēsi viņu rokās, nostiprināsi saikni ar savu bērniņu.

Kāpēc jaundzimušais raud?

Ja mazulis sācis raudāt, visdrīzāk, viņš ir izsalcis. Viņa kuņģītis ir vēl ļoti mazs, tāpēc viņam gribas ēst ik pēc 2-3 stundām. Pēc tam, kad mazulis būs paēdis, viņam būs spēks, kas nepieciešams augšanai. Ja ēdini mazuli ar mākslīgā piena maisījumu, viņš var ēst ik pēc 2 stundām.

Ar laiku sapratīsi, kāpēc mazulis raud, un kā viņu vieglāk nomierināt. Ir vairāki iemesli, kas mazulim var likt raudāt:

Nogurums

Tāpat kā tu, arī mazulis pavisam nesen piedzīvoja īpašu notikumu, kas viņu ļoti nogurdinājis. Un, ja piedevām jūs apciemojuši daudzi radi un draugi ar vēlmi mazuli aplūkot, tas var nogurdināt viņa nervu sistēmu. Radi mazulim mierīgus apstākļus, lai viņš spētu nomierināties un pagulēt.

Vēlme pēc tuvības

Mazulis ir pieradis pie siltuma un mājīguma sajūtas šo deviņu mēnešu laikā, ko pavadījis tavā puncītī. Tagad viņš nokļuvis jaunā pasaulē, kas pilna ar viņam vēl nepazīstamām skaņām, smaržām un sajūtām. Viņam trūkst tavas tuvības, kas viņu apņēma agrāk. Mazulis var raudāt, lai tu viņu paņemtu rokās. Centies pēc iespējas vairāk laika pavadīt ciešā fiziskā kontaktā ar bērniņu.

Pārāk auksti vai pārāk karsti

Pēc dzimšanas mazuļa ādai jāpierod pie jaunajiem apstākļiem. Mazulis jāģērbj tikai par vienu apģērba kārtu vairāk, kā pieaugušais. Pasargāt no aukstuma viņu var cepurīte, autiņš vai plāna sedziņa.

To, vai mazulim ir silti, vari noteikt, pataustot viņa vēderiņu. Ja tas ir ļoti karsts, paņem nost sedziņu. Ja vēss, apsedz viņu. Nespried par mazuļa ķermeņa temperatūru pēc viņa rociņām. Jaundzimušajiem ir vēsas rociņas un kājiņas, tās dažkārt var būt pat zilganas, sevišķi, ja runa ir par pirmajām 24 stundām pēc dzimšanas.

Pat, ja pirmās 24 stundas ar mazuli pagājušas bez raudāšanas, nedomā, ka tā būs vienmēr. Tuvāko nedēļu laikā mazulis var sagādāt tavām ausīm nepatīkamas skaņas, īpaši - vakaros. Tā notiek ar lielāko daļu bērniņiem.

Daži speciālisti uzskata, ka ilgstoša raudāšana ir vienkārši kārtējā mazuļa attīstības stadija, kas ar laiku pāriet citā līmenī. Vecāku rūpes par mazuli tas, protams, neatvieglo, bet, ja ātri un precīzi nespēj noteikt mazuļa raudāšanas iemeslu, nevaino sevi. Lielākajai daļai vecāku ar to jāsaskaras tik un tā.

Māmiņu Klubs

20151113210351-59399.jpg

Eksperts

Dina Krūze

krūtsēdināšanas speciāliste
Dina Krūze Vecāku skolā