Piena sēne jaundzimušajiem

Piena sēne jaundzimušajiem

07. Feb 2016, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Piena sēne jaundzimušajiem, lai cik dīvaini neliktos, nav nekāds retums. Parasti šī saslimšana jāpiedzīvo daudziem jaundzimušajiem, jo tieši viņi visvieglāk var inficēties ar dažādām saslimšanām, piemēram, ja netiek ievēroti visi higiēnas nosacījumi krūts ēdināšanas laikā, vai arī - novājinātas imunitātes dēļ, tāpat pie šāda veida slimībām var tikt arī dzemdību laikā, kad mazulis dodas plašajā pasaulē caur māmiņas dzemdību ceļiem.

Piena sēnes simptomi jaundzimušajiem

Visbiežāk piena sēne jaundzimušajiem parādās kā balts aplikums mutītē uz gļotādas, smaganām, vaigu iekšpusē, un tiklīdz tas tiek notīrīts, piena sēnes skartajās vietās paliek neliels apsārtums. Tāds stāvoklis mazulim var sagādāt visai jūtamu diskomfortu, viņš var pat atteikties no krūts vai pudelītes.

Piena sēnes profilakse

Vislabākā piena sēnes ārstēšana ir savlaicīga profilakse, kā arī ārstēšanas uzsākšana piena sēnes sākuma stadijās. Ir jāievēro elementāras higiēnas prasības: obligāti jāsterilizē visi trauki, pudelītes, ko lieto jaundzimušais, tāpat arī māneklīši, knupīši un arī grabulīši.

Piena sēnes ārstēšana

Ja situācija pasliktinās, piena sēne noteikti jāārstē ar līdzekļiem, kas darbojas tieši pret sēnīti, parasti tādus nozīmē tikai ārsts - pediatrs, kas mazuli apskatījis. Mazuļiem, ko mammas ēdina ar krūti visbiežāk iesaka lietot speciālus šķīdumus vai krēmus, dažkārt arī pilienus, ar ko apstrādāt iekaisušās vietas vairākas reizes dienā. Tāpat iesaka skalot mazuļa mutīti ar šķīdumu, kas atkarībā no mazuļa vecuma, viņam ir vispiemērotākais. Var lietot dzeramās sodas ūdeni vai pioktanīnu. Obligāti ārstēšanās jāuzsāk arī mammai, kas ēdina ar krūti, jo infekcija viegli var tikt nodota no bērniņa mammai un otrādi.

Ja mazuļa imūnsistēma funkcionē normāli, piena sēne parasti pēc sešu mēnešu vecuma vairs neparādās. Ja tomēr ārstēšanās nav sniegusi jūtamu rezultātu, jāveic vispārēja mazuļa organisma apsekošana, lai noskaidrotu, vai piena sēni nav izraisījusi kādas pataloģijas attīstība saistībā ar imūnsistēmas traucējumiem.

Māmiņu Klubs

20150218133406-86915.jpg