Piena krīze: ko darīt

Piena krīze: ko darīt

21. Aug 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tā ir absolūta vai neliela piena izstrādes nepietiekamība. Par to, ka bērnam trūkst mammas piena, var liecināt viņa nemiers, biežā raudāšana, miega traucējumi, niecīgs svara pieaugums vai pat tā zudums. Kontrolētas ēdināšanas reizes var  palīdzēt šādām piena krīzēm. Visbiežāk, patiesībā, ir tā, ka sieviete pati ir vainojama pie tā, ka dažkārt piena trūkst. 

Pēc speciālistu domām piena krīze ir viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc sievietes atsakās no krūts ēdināšanas. Starp citu, palielināt piena apjomu ir pilnīgi reāli. Ir tikai jāapbruņojas ar pacietību un stingri jāseko rekomendācijām, ko dod ārsts. Parasti ārsti iesaka lietot zāļu uzlējumus, kas palīdz laktācijai palielināties, vēl iesaka citādāku ēdināšanas režīmu, pastāsta, kā un kad atslaukt pienu utt. 

"Rīcības plāns" katrai ir citādāks, atkarībā no esošā piena apjoma, bērna vecuma, sadzīves apstākļiem. Ja rūpīgi seko plānam, piena apjoms jūtami palielinās. Gadās pat kuriozi gadījumi: sievietei piena pēkšņi ir tik daudz, ka jādomā, ka mazliet samazināt tā daudzumu. Kā arī gadās, ka piena trūkums ir vien nepareizas ēdināšanas tehnika, nepareiza atslaukšana utt. 

Nereti gadās, ka bērns, ko ēdina ar mākslīgo maisījumu, atsakās ēst krūts pienu. Ir tik daudz veidu un iespēju, kā bērnu pieradināt atpakaļ pie krūts. Pie tam, ir pat viltīgi gājieni, kā tikt galā ar spītīgākiem bērniem. Tādus vislabāk jautāt ārstam, kurš patiešām spēs ieteikt tieši jums un jūsu bērnam piemērotākos paņēmienus. Ir arī speciālas krūzītes-pudelītes, ko reizēs, kad bērnam jādod mākslīgais piena maisījums, dod bērnam, šādas krūzītes palīdz izvairīties no situācijas, kad bērns atsakās no krūts. Ir pat pudelītes, kas var palīdzēt bērniem, kuriem ir ļoti vājš zīšanas reflekss. 

Bezizejas situāciju praktiski nav. Jāsaka, kā ir - ir vienkārši jāgrib. Protams, problēmu, saistībā ar krūts ēdināšanu var būt daudz. Tieši tāpēc, šajā problēmu jūrā ir viegli noslīkt, ja peld vienatnē. Pacentieties pēc iespējas vairāk un labāk sagatavoties krūts ēdināšanai, un, ja ir kādas problēmas, necentieties uzreiz bērnam atņemt krūti, cīnieties par savu pienu no visiem spēkiem! Krūts piens ir labākais, ko māmiņa savam mazulim var dot. Tas satur visus bērna organismam nepieciešamos vitamīnus, taukus, olbaltumvielas, mikroelementus un visu pārējo, kam pateicoties bērna imunitāte tiek spēcināta un viņš slimo retāk. 

Tipiskās barojošo māmiņu kļūdas:

  • neskatoties uz acīmredzamu piena trūkumu, baro tikai ar vienu krūti vienā ēdienreizē;
  • nepareizi liek bērniņu pie krūts, kā rezultātā var plaisāt krūts gali, un tas, protams, ēdināšanas procesu sarežģī;
  • neņemot vērā rekomendācijas, pieturas pie stingra ēdināšanas režīma, neseko bērna pieprasījumam, vēlmēm;
  • neatslauc pienu;
  • taisa nakts pārtraukumus, bērnam dod padzerties, lai izturētu intervālu, kaut arī naktī izstrādājas vislielākais hormonu skaits, tātad- naktī arī piena ir vairāk, un nakts ēdināšana, ja bērns to vēlas, ir nepieciešama;
  • māmiņai pašai ir ēšanas traucējumi - jāēd ir bieži un mazās porcijās;
  • nedzer, kā nākas - ja ir slāpes, jādzer tieši tik, cik gribas padzerties. Vispār mammai, kas ēdina ar krūti, dienā jāizdzer ne mazāk kā 1,5-2l šķidruma dienā. Lielāks šķidruma daudzums var radīt pretējo - var nomākt laktāciju. 

foto: pexels.com