Māmiņas piens ir pats labākais uzturs mazulim pirmajos dzīves mēnešos, jo tas satur ļoti daudz mazuļa pilnvērtīgai attīstībai un augšanai nepieciešamos elementus. Labi, ja māmiņai ir iespēja visu laiku būt kopā ar mazuli. Bet ko darīt, ja viņa ir spiesta laiku pa laikam atstāt mazuli kādam pieskatīšanai? Iemesli te var būt dažādi: mācības, darbs utt.
Ko darīt? Izmantot tādās reizēs mākslīgā piena maisījumu? Nē, katra mamma var izveidot piena rezerves, kas tiks glabātas "bankā" jeb ledusskapī!
Mūsu gadījumā par "baņķieri" var kļūt ļoti ātri, galvenais apgūt Piena bankas izveides pamatus.
Pirmais, kas būs vajadzīgs - piena pumpītis. Jāiepazīstas ar tā lietošanas instrukciju!
Ja viss izdarīts pareizi, pumpītis pareizi pielikts pie krūts, drīzumā parādīsies pieniņš. Esi gatava tam, ka sākumā piena var nebūt tik daudz, kā gribētos, un piena rezerves neveidosies tik ātri, kā, iespējams, esi gribējusi.
Piens ir. Nākošais solis - jārada visi apstākļi pareizai piena uzglabāšanai.
Lūk, speciālie NUK piena uzglabāšanas "konteineri".
Nesteidzies uzreiz ieliet tajos pieniņu! Pirms piena ieliešanas, uzraksti datumu un laiku, kad pieniņš atslaukts, lai kontrolētu tā derīguma termiņu.
Kad viss darīts, pārlejam pienu.
Pēc tam rūpīgi aizveram maisiņu un liekam to savā bankā - ledusskapī.
SVARĪGA INFORMĀCIJA! Atslauktu pienu var uzglabāt divos veidos - saldētu vai nesasaldētu.
Ja piens sasaldēts temperatūrā, kas zemāka par -18 grādiem, to var izmantot tuvākā gada laikā, ja temperatūra ir augstāka, uzglabāt var ne ilgāk kā 3 mēnešus.
Ja pieniņš nepieciešams tuvākajā laikā, tas nav jāsasaldē.
Istabas temperatūrā - līdz 22 grādiem pienu var uzglabāt līdz 10 stundām. Ja temperatūra ir augstāka par 22 grādiem, ieteicamais uzglabāšanas laiks - 4 stundas.
Ledusskapī pieniņš var stāvēt līdz 8 dienām.
Speciālisti iesaka saldēt pienu nelielās devās, jo pēc atlaidināšanas pieniņu vairs nevarēs izmantot.
Kad pienācis laiks sasaldētās piena rezerves izmantot, svarīgi ir pareizi to sagatavot ēdināšanai.
Atkausēšanai būtu jānotiek ūdens peldē, tātad - piena maisiņu liekam siltā ūdenī, lai tas atlaidinās pakāpeniski.
Atlaidināts piens, kā jau minējām, var tikt uzglabāts līdz 4 stundām istabas temperatūrā, ja runa nav par trauciņu, no kura ēdina bērniņu.
Ja pieniņš atlaidināts, uzsildīts, mazulis paēdis, bet nav izēdis līdz galam, pārpalikums ir jāizlej, jo tajā ātri vairojas baktērijas.
Gatavs! Pieniņš pārliets pudelītē. Aiztaisam, izmantojot jauno NUK - Open&Closen vāciņu.
Tas ļoti labi noslēdz pudelīti, pat, ja tā apgāzusies, nekas ārā neizlīst. Tātad pudelīti būs ļoti ērti paņemt līdzi pastaigā, un, ja tā somiņā apgāzīsies, soma paliks sausa.
Pagriežot vāciņu uz sāniem, atvērsies caurumiņš, un mazuli varēs pabarot.
Piena banka gatava. Mazulis ar ēdienu nodrošināts. Tagad, nepieciešamības gadījumā, māmiņa mierīgi var atstāt mazuli pieskatīšanai tētim, nebaidoties par to, ka mazulis būs izsalcis. Galvenais, lai blakus viņam būtu kāds no mīļajiem: tētis, vecmāmiņa, vectētiņš, vai kāds cits, kam tu pilnībā uzticies.
Dari visu iespējamo, lai tavam mazulim būtu pats labākais, veselīgākais uzturs = krūts piens, un NUK šajā ziņā tev vienmēr būs lielisks palīgs!
Māmiņu Klubs