Pētījums: Jaundzimušo ādas mitrināšana novērš alerģiju

Pētījums: Jaundzimušo ādas mitrināšana novērš alerģiju

06. Oct 2014, 10:55 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Uzklājot mitrinātāju uz jaundzimuša mazuļa ādas, viņu turpmākajā dzīvē var pasargāt no ekzēmas vai pat alerģijas no pārtikas, tādējādi lēti un viegli atrisot aizvien pieaugošo globālo problēmu, noskaidrots piektdien publicētā Japānas Valsts bērnu veselības un attīstības centra pētījumā.

Pētījums liecina, ka, regulāri mitrinot bērna ādu pirmajās nedēļās pēc piedzimšanas, viņam saglabājas spēcīga imūnsistēma.

Veicot pētījumu, zinātnieki sadalīja 118 jaundzimušos divās grupās, pa 59 mazuļiem katrā. Vienai jaundzimušo grupai 32 nedēļas uz ādas klāja mitrinātāju, bet otrai nē.

Grupai, kurā mazuļi saņēma mitrinātāju, ekzēma attīstījās 19 bērniem, bet no tiem, kas mitrinātāju nesaņēma, ādas slimība vēlāk piemeklēja 28 bērnus.

Šis eksperiments parāda, ka mitrināšana samazina ekzēmas risku par trīsdesmit procentiem.

Valsts bērnu veselības un attīstības centrs secināja, ka mitrinātājs novērš ādas sausināšanos un plaisāšanu, kas ļauj ādā iekļūt kairinātājiem. Pēc kairinātāja iekļūšanas imūnsistēma sāk ražot antivielas, lai pret to cīnītos, taču antivielu rodas pārāk daudz, kas rada alerģiju.

Organizācija arī apgalvo, ka ar ekzēmu sirgstošiem mazuļiem ir lielāks risks vēlāk dzīvē saslimt ar astmu vai deguna blakusdobuma iekaisumu.

Pētījuma autori arī cenšas noskaidrot, kāpēc daļa mazuļu, kas saņēma mitrinātāju, tomēr saslima ar ekzēmu.

LETA/AFP