Pētām mazuļa "kaku". Svarīgākais pirmajos mēnešos

Pētām mazuļa "kaku". Svarīgākais pirmajos mēnešos

05. Sep 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vēdera izeja mazulim ir viens no pirmajiem rādītājiem, kas parāda to, kā mazulītis jūtās un to kā funkcionē viņa gremošanas sistēma. Tāpat, būtiska ir arī vēdera izejas regularitāte, skaidro krūts zīdīšanas konsultatne Jeļena Lučina.

Jaundzimušais

Pēc dzemdībām, ieraugot jaundzimušā autiņbiksītēs pirmo vēdera izeju, mammas, parasti jau sen ir aizmirsušas to, ko zina, jo ierauga “melnu kaku” un sabīstas. Pirmā vēdera izeja mazulim izveidojas un sakrājas vēl esot mammas puncī. Un pirmajās dienās tā tiešām var būt ļoti tumša. Vēl to atpazīsiet pēc nosaukuma – mekonijs.

Mazuļa pirmā vēdera izeja – mekonijs. Tas ir biezs, ļoti tumšas, (tumši zaļas)  krāsas, lipīgs. Šādas krāsas un konsistences vēdera izejai vajadzētu mainīties ap 3 dzīves dienu.

Mazulītis arvien vairāk un vairāk saņemot mammas pienu, noregulē vēdera izeju un tā kļūst arvien gaišāka. Ja 4 vai 5 dienā pēc dzemdībām, mazuļa vēdera izeja ir mekonijs, ir ļoti svarīgi izvērtēt vai mazulis nesaņem pārāk maz pieniņa.

Pirmās dzīves nedēļas beigās, mazulis “lielās darīšanas” autiņbiksītēs veic aptuveni 2 līdz 3 reizes, diennaktī.

  • Krāsa – sinepju
  • Konsistence – šķidra vai pastveida
  •  Smarža – kā skābs piens
  • Var būt zaļganas vai oranžas nokrāsas
  • Var saturēt gļotas un mazus, baltus gabaliņus.

Ja mazuļa vēdera izeja ir šāda un viņš jūtas labi un pieņemas svarā (normas paredz, ka svara pieaugums ir 500 grami mēnesī, attiecīgi 125 g nedēļā), uztraukumam nav pamata.

1. mēnesis

Pirmajā mēnesī, mazulim vajadzētu pakakāt ne mazāk, kā vienu reizi dienā. Bieži tas notiek vairākas reizes dienā vai pat katru reizi, kad mazulis tiek likts pie krūts. Šeit galvenais, pievērst uzmanību vai vēdera izeja nav retāka par 1x dienā. Ja tā ir, tad ticamākais, mazulītis nesaņemt pietiekoši daudz pieniņa.

2. un 3. mēnesis

Sākot ar otro dzīves mēnesi, mazuļa vēdera izejas biežums var samazināties pat līdz 1x vairāku dienu laikā.  To sauc par fizioloģisko aizkavēšanos. Kā normu var uzskatīt mazulīti, ka mazulīša vēdera izeju var gaidīt pat līdz nedēļai. Jā, tas ir pilnīgi normāli, ka šajā laikā, mazulītim parādās gāzes, tas bieži “purkšķina”, bet zarniņas iztīra vien piektajā dienā, pēc iepriekšējās reizes. Ja mazuļa “kaka” ir maigas konsistences, pietiekoši lielā apjomā, tad bērniņam, kurš ēd tikai mammas pienu, viss ir kārtībā un vēdera izejas retums uz šo brīdi pieļaujams.

Ja nu tomēr bažas, tad varētu domāt par aizcietējumu. Tad noteikti pamanīsiet, ka bērniņš ļoti vēlas, bet nevar. Un ja viņam izdodas pakakāt, tad šis process mazajam raisīs lielu diskomfortu.

PVO, jeb Pasaules Veselības organizācija ir norādījusi, ka mazuļa vēdera izeja var būt no vairākām reizēm dienā, līdz 1x desmit dienās.

Pēc 3 mēneša.

Pēc trīs mēnešiem, mazuļa vēdera izeja nostabilizējas un mazulis “kakā”, vismaz 1x dienā. Ja tas notiek retāk, tad jāpievērš uzmanību daudzumam un sastāvam.

Saskaņā ar zīdīšanas konsultantu novērojumiem, bērna vēdera izeju var ietekmēt arī dažādi psiholoģiskie aspekti.

  • ·Dažādas situācijas/apstākļi, kam no jauna jāpielāgojas
  •  Zobu nākšanas laikā
  • ·Ja mazulis ir apaukstējies

Mīļās, mammas. Ja nu kādreiz sanāk tā, ka māc bažas vai bērniņa vēdera izeja atbilst normai, vērsieties pie ārsta. Viņš būs vienīgais, kuram Jūs vēlaties atrādīt savu mazulīti.

Bet, ja viss kārtībā, atliek vien sarūpēt autiņbiksīšu un mitro salvešu krājumus un tikt galā arī ar "šmucīgākajiem" pienākumiem. 

Jūsu sabiedrotai lielajos un mazajos darbos būs autiņbiksītes HUGGIES® EliteSoft autiņbiksītes. Vismaigākās no HUGGIES® autiņbiksītēm. 

Māmiņu klubs