Neatliekamā medicīniskā palīdzība Bērnu slimnīcā - uzzini, kas un kā!

Neatliekamā medicīniskā palīdzība Bērnu slimnīcā - uzzini, kas un kā!

17. Nov 2014, 09:00 sandux sandux

Diemžēl rudens sezona ir atnākusi līdz ar dažādām saslimšanām. Un, protams, nepatīkamie simptomi neskatās, ka ir brīvdienas vai svētku dienas, pienāk brīdis, kad saprotam - jāzvana Ātrajai palīdzībai vai jādodas uz Bērnu slimnīcu (BKUS) pašiem. Bet - kā tas notiek? Cik ilgi būs jāgaida, kādi apstākļi? Par manu pieredzi lasiet šeit pat.

Sākās viss ar to, ka manam 6 mēnešus vecajam dēliņam parādījās iesnas un pirmajā dienā bija temperatūra. Pagāja dažas dienas un pievienojās rejošs klepus. Kā par spīti, klāt bija arī brīvdienas, tāpēc no ģimenes ārstes palīdzību gaidīt nevarējām. Piezvanīju Ģimenes ārstu konsultatīvajam tālrunim (t. 66016001) ar jautājumu, kādu sīrupu lai palietojam. Man ieteica braukt uz BKUS. Tā arī izdarījām.

Ja brauc ar savu transportu, zini, ka vari iebraukt arī slimnīcas teritorijā, pie izbraukšanas (kas  jāizdara līdz 19.30) par to būs jāmaksā 2,85 Euro (skaidrā naudā). Mēs parasti braucam no Robežu ielas puses.

Ieejot Neatliekamās medicīniskās palīdzības telpās, liekas, ka nu būs traki - cilvēku daudz, nav pat, kur īsti apsēsties. Kad pirms dažiem gadiem turp braucu ar meitu, tieši šo vietu atceros kā murgu. Šobrīd uzreiz ir jādodas pie lodziņa ar uzrakstu "1.solis", kur tiek izprasīts, kas noticis, cik bērns sver, izmērīta temperatūra. Uzreiz blakus ir lodziņš ar otro soli, kur jāiesniedz dokumenti (pase un bērna dzimšanas apliecība). Tagad ir jāatrod vieta un jāgaida, kad pasauks. Šis moments ir visnepatīkamākais, jo ir sajūta, ka bērns saķers vēl kaut ko, jo tieši mums blakus vemj, kādam ir 39 grādus augsta temperatūra... Ja gribas atspirdzināties, tad jāatceras, ka nekādu ēdienu un dzērienu aparātu šeit nav.

Mums bija jāgaida kāda pusstunda, kad tikām pasaukti. Pirms dažiem gadiem bija jādodas iekšā telpās uzreiz aiz reģistratūras, pie tam tikai vienam vecākam. Šobrīd visi, kas ir atnākuši, tiek pavadīti tālāk pa gaiteni līdz durvīm ar ezi. Turpat ir arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības pacientu garderobe, kas darbojas visu diennakti, ratus var ieslēgt blakus telpā. Šajā vietā ir arī uzkodu un dzērienu automāts. Personāls iedod visiem bahilas (man pat uzvilka, jo rokās bija mazais slimnieks), un bērns ar vienu pavadošo personu dodas aiz durvīm ar ezi pie nākamās reģistratūras, kur tiek iedalītas gultas. Mums paveicās, jo nokļuvām telpā, kur bijām vienīgie, bet redzēju palātas ar vairākām gultām vai pat vispār atvērtā tipa gultasvietas (kurās arī kāds gulēja). Pēc brīža pie mums pienāca māsiņa ar aparātu, nomērīja pulsu, asins piesātinājumu ar skābekli, temperatūru un lika gaidīt ārsti, kas atnāca vēl pēc kādām 20 minūtēm. Mūsu palātiņā bija divi ērti krēsli ar atzveltnēm (laikam bērniņa barošanai), viens pamazs pārtinamais galdiņš, zems kāju krēsliņš, bērnu barošanas krēsls, divas metāla redeļu gultiņas ar paceļamu malu, izlietne (bet sagaidīju tikai aukstu ūdeni), ziepes, roku salvetes. Palātā ir kondicionieris, kas uzregulēts uz 24 grādiem. Ārpusē ir nolikts dzeramais ūdens, vienreizējās glāzītes, vemjamie trauciņi, ap stūri - izremontēta tualete.

Ārste ir laipna, apskata bērniņu un aiziet rakstīt ieteikumus. Tas mūsu gadījumā ir viss, pēc minūtēm 15 sagaidām viņu atpakaļ ar recepti un izrakstu un varam doties mājās. Ja ir kaut kas nopietnāks, tad blakus telpā ir procedūru istaba (kurai gan gribētos labāku skaņas izolāciju), tiek noņemtas analīzes un veikti citi izmeklējumi.

No mūsu ierašanās slimnīcā līdz aizbraukšanai ir pagājušas nedaudz vairāk par divām stundām.

Informācija par Neatliekamo medicīnisko palīdzību BKUS mājaslapā:

http://www.bkus.lv/page/?main_page_id=76&page_type=text

Cerēsim, ka visi būsim veseli un šīs zināšanas par BKUS mums nebūs vajadzīgas! Veselību!

sandux sandux 22. Nov 2014, 12:08 maarulis

Bet Gaiļezers jāpatur prātā🌷

sandux sandux 21. Nov 2014, 19:56 maarulis

Tas nozīmē, ka citu reizi domāsim, vai laika ietaupīšanas dēļ neaizbraukt pāri visai Rīgai uz Gaiļezeru.👍

sandux sandux 21. Nov 2014, 13:16 Rutaza

Tieši šis pats jautājums par Gaiļezera ārstu profesionalitāti interesē arī mani.🤓|

sandux sandux 16. Nov 2014, 23:27 Alise_Alisiic

Paldies! 🌷