Mazulis raud. Vai vienmēr iemesls ir kolikas?

Mazulis raud. Vai vienmēr iemesls ir kolikas?

06. Mar 2016, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tad, kad bērniņš ir piedzimis, viens no pirmajiem satraukumiem ir sāpes, ko mēs saucam par kolikām. Kā tās rodas, un kā tās nesajaukt ar kādu citu veselības problēmu, kas, iespējams, radusies? Pastāstīs pediatre Anna Birka.

Kolikas visbiežāk sākas ap 3 nedēļu vecumu un ilgst aptuveni līdz trīs četru mēnešu vecumam, retākos gadījumos- līdz 6 mēnešiem. Kolikām ir raksturīga atkārtošanās, tāpēc, ja Tavs mazulis nedēļas laikā ir raudājis aptuveni vienā un tajā pašā laikā vairākas dienas, tad visticamāk mazulim ir kolikas. Kolikas var izpausties kā vēdera burbuļošana, kā mazuļa saraustīta raudāšana, kas diskomfortā liek savilkt dūrītes un savilkt kājiņas pie sevis.

No retāk sastopamām koliku pazīmēm var minēt vemšanu,caureju, piejaukumus vēdera izejā, paaugstinātu ķermeņa temperatūru. Šādos gadījumos mazuļa diskomfortu nevajadzētu novelt tikai uz kolikām, bet sazināties ar ārstu,jo tikpat labi šādas pazīmes var liecināt par cita veida saslimšanu.

Ko darīt koliku gadījumā?

Kāpēc rodas kolikas, uz šo jautājumu 100% atbildes nav, jo dažkārt tās šķietami rodas bez iemesla. Kādu ietekmēs fizioloģiskās dzemdības, vēl kādam mazulim iespaidu atstās māmiņas uzturs, vēl citam- kolikas radīs apkārtējas pasaules radītie apstākļi. Jā, patiesi, arī apkārtēji satricinājumi var ietekmēt koliku rašanos, tāpēc pediatre iesaka pirmajos dzīves mēnešos nerīkot raudzības, bet palīdzēt mazulim adaptēties šai pasaulē.

Lai mazinātu kolikas iesakām:

  • panēsāt mazuli
  • pavannot mazuli siltā vannā
  • pamasēt puncīti pulksteņrādītāja virzienā
  • uzlikt uz punča siltu autiņu
  • pavingrot ar bēbīti
  • pārskatīt savu uzturu
Lai izdodas sekmīgāk tikt pāri koliku laikam!

Māmiņu Klubs