Mazulim kolikas: kā palīdzēt?

Mazulim kolikas: kā palīdzēt?

31. Mar 2015, 10:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kad esam apraduši ar nesen dzimušo mazulīti, mūs var biedēt mirkļi, kuros it kā mierīgais mazulis pārvēršas raudošā, sāpju pilnā kamoliņā. Vecākiem tas var radīt stresu, bailes un pat izmisumu, tāpat, saprotams, viegli nav arī pašam bēbītim, kuru ir visai grūti nomierināt. Kā palīdzēt koliku nomocītajam mazulim?

Pirms ēdināšanas

Pirms barošanas mazulīti var likt uz puncīša, paturot viņu šādi kādas 3-5 minūtes. Tas atvieglo gāzu izdalīšanos no zarnu trakta.

Ēdināšanas laikā

Ja mazulītis tiek ēdināts ar pudelīti, jāizvēlas speciālas antikoliku pudelītes, kas neļautu mazulim sarīties gaisu ēdienreizes laikā.

Pēc ēdināšanas

Pēc ēdināšanas mazulis jāpatur saliekts - 45 grādu leņķī ar vēderiņu uz leju 10-15 minūtes. Vai arī  - ar galviņu pār mammas vai tēta plecu. Mazulītis sagaidīs atraugu, kuras laikā izplūdīs ēdienreizes laikā norītais gaiss.

30-40 minūtes pēc ēdināšanas mazuļa puncīti var paglāstīt pulksteņrādītāja virzienā, tādā veidā palīdzot mazuļa puncītim.

Ja vēl, neskatoties uz visa veida profilaksi, mazulis mokās sāpēs, viņam var palīdzēt šādi:

Puncīša sildīšana

Mazuļa puncītim var pielikt siltu, iepriekš uz radiatora sasildītu, vai ar gludekli sasildītu autiņu. Nerekomendējam izmantot sildītājus vai mikroviļņu krāsnis, kuru rezultātā mazulis var iegūt pat apdegumu. Pirms autiņa vai dvielīša pielikšanas pie mazuļa punča, tā temperatūra ir jāpārbauda.

Var likt bērniņu uz mammas vai tēta vēdera pliku. Tādā veidā tiks nodrošināta ne tikai sildīšana, bet arī tik ļoti svarīgais "āda-āda" kontakts, kas pozitīvi ietekmē arī mazuļa vispārējo un emocionālo attīstību. Nereti māmiņas ēdina mazuli ar krūti pat šajā pozīcijā.

Lai sasildītu mazuļa puncīti un atbrīvotu viņu no spazmām, var likt mazuli ar punci pret mammas vai tēta rokas locītavu un šūpināt bērniņu augšā, lejā, vienlaikus viņu gan mierinot, gan sildot.

Kā palīdzēt atbrīvoties no gāzītēm

Lai atbrīvotos no koliku radītām gāzītēm mazulim var masēt vēderiņu pulksteņrādītāja virzienā. Bet darīt to laikā, kad mazulis cīnās ar sāpēm, kliedz un raud, un arī viņa vēderiņš ir sasprindzis, būs diezgan sarežģīti. Var pieliekt mazuļa kājiņas pie punča, un veikt arī velosipēda mīšanas kustības kā vingrinājumus. Var ņemt mazuli vertikāli, pieturot viņa celīšos saliektās kājiņas, lai viņš atslābinātu muguru un puncīti, tādā pozā mazuli var nēsāt pa mājokli, runāties ar viņu. Tas viss stimulēs gāzīšu izdalīšanos. Lai atvieglotu defekācijas procesu un gāzu izvadi dažkārt vecākiem tiek ieteikts izmantot gāzu caurulīti vai klizmu.

Novēršam uzmanību

Dažkārt ar kolikām palīdzēt var pat apstākļu maiņa: došanās ārā, šūpināšana ratos, sēdēšana uz vingrošanas bumbas mammai klēpī. Bērni var nomierināties arī automašīnā braucot, kur ir dzirdams mašīnas motora rūkoņas radītais troksnis. Var palīdzēt pat ieslēgta veļasmašīna, putekļu sūcējs vai vienkārša skatīšanās pa logu.

Citiem bērniem var palīdzēt arī tekoša ūdens skaņa, ko sauc par "balto troksni". Mazulim var apliet kājiņas ar siltu ūdeni, kas arī var palīdzēt atbrīvoties no sāpēm puncītī.

Fizisko ārstēšanās veidu un profilaktisko pasākumu koliku ārstēšanā ir daudz. Katram mazulim ir jāiziet savs ceļš šajā procesā, un tikai vērīgiem vecākiem, kas ir gatavi eksperimentēt, izdodas atrast pašu piemērotāko līdzekli un palīgu tieši savam bērniņam, jo viss tomēr ir ļoti individuāli. Vienlaikus ir jāsaprot arī mazuļa asaru iemesli, jo ne vienmēr mazulis raud, jo viņam ir kolikas. Tas viss aizņem daudz laika, un cieš ne tikai vecāki, bet pat visa ģimene. Ikvienai māmiņai sāp, ja neizdodas uzreiz palīdzēt mazulim.

Tāpēc ļoti daudz ārstu iesaka lietot koliku gadījumā ne tikai pārbaudītas tautas metodes un vingrinājumus, bet arī kādu no preparātiem, kas neļautu gāzēm mazuļa puncī krāties, un palīdzētu tām no puncīša izkļūt. Jūsu bērniņam piemērotāko līdzekli var ieteikt bērniņa pediatrs.

Esiet veseli!

Māmiņu Klubs

20130919103347-61617.jpg