Mazuļa vannošana: kāda ūdens temperatūra ir piemērota

Mazuļa vannošana: kāda ūdens temperatūra ir piemērota

17. Mar 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Foto: pixabay.com

Pirmā vannošanās reize vecākiem var sagādāt ne mazums raižu un pārdzīvojumu - kā pareizāk, cik ilgi un kur. Māmiņu Klubs  ik dienas saņem gan topošo, gan jauno vecāku jautājumus par dažādām tēmām.

Šajā reizē kāda māmiņa jautā par mazuļa vannošanas ilgumu un ģērbšanos pavasarī.


20170324071842-14852.jpg

Vannošanas ilgums ir atkarīgs no bērna vēlmēm, bieži vannošana sākas ar 5-10min. un ar laiku pagarinās, tāpat ir arī ar ūdens temperatūru, sākumā patīk 37 grādos mazuļiem vannoties, tad sāk patikt 34-36*. Cepurīti pēc vannas velkam tikai, kamēr izžūst mazuļa mati, un tad telpās - bez cepures, un noteikti pietiks ar vienu cepurīti. Ārā ejot cepuri velkam, bet skatāmies, cik tā bieza, un kāda ir āra gaisa temperatūra. Pavasarī pietiek ar vienu cepuri + kombinezonu.

Pirmos mēnešus mazajā vanniņā

Tā kā pirmajos divos mēnešos vannošanās ilgumam nevajadzētu pārsniegt 5-7 minūtes, tad mazuli var vannot viņa mazajā vanniņā. Pēc 2 mēnešu vecuma zīdainītis var doties kopā ar vienu no vecākiem ilgākā vannas peldē.

Pirmā vannošanās reize vissvarīgākā!

Jūtīgiem bērniem pirmajai vannošanas reizei jāpievērš īpaša uzmanība, lai jaundzimušajam neradītu sajūtu, ka vanna ir kas slikts. Mazuli var ietīt autiņā, lai viņš labāk sajustu savu ķermeni; bērniņu var likt vannā ar seju uz pret ūdeni uz leju, lai viņš redzētu, kur un kā tiek likts; neiztrūkstoša ir runāšanās ar bēbīti, kas un kā tiek veikts; tāpat vannošanos jāveic lēni un harmoniski, nevis ar steidzīgām asām kustībām.

Tikai tīrs ūdens

Lai neizjauktu bērna ādas dabīgo mikrofloru, svarīgi, lai vannošanā tiktu izmantots tīrs ūdens, nevis bērnu ādas kopšanas līdzekļu arsenāls, ja vien ārsts nav noteicis citādi.

Temperatūru mērīt tikai ar termometru

Ieteicamā ūdens temperatūra ir 37 grādi, kuru nosakot jāizmanto speciāls ūdens termometrs un nevajadzētu uzticēties savai intuīcijai vai elkonim.

Pirmā vannošanās ir ļoti svarīga, jo, ja bērnam viss apmierina  vannošanās procesā, tad viņš atkal sajūtas kā mammas puncī augļūdeņos un labprāt izbaudīs vannošanos atkal un atkal. Bet ja bērniņš tiek ielikts karstākā vai vēsākā ūdenī, viņam atmiņā paliek – tur ir briesmas, tur ir nepatīkami, tāpēc arī viņš negribēs doties vannoties.

Pirmās vannošanās reizes kā apmazgāšanās

Tā kā jaundzimušais ir tik mazs un termoregulācija vēl nav nostabilizējusies, mazulim pirmās vannošanās reizes vairāk ir kā apmazgāšanās tīrā ūdenī, nevis gara vannošanās, tāpēc nevajadzētu vannošanās laikam pārsniegt jau iepriekš minētās 5-7 minūtes.

Vannas paliktnītis

Jaunajiem vecākiem nereti trīc rokas un ir bail mazuli turēt rokās un vannot, jo jaundzimušais šķiet tik trausls, jo galviņu viņš pats neprot turēt. Tādos gadījumos var izmantot vannas paliktnīšus vai lūgt lai tētis, kuriem parasti ir lielāka plauksta nekā mammai, patur jaundzimušo, kamēr mamma viegli apmazgā bēbīti.

Bērnu vannošanās līdzekļi

Viena reize nedēļā - tik ir pilnīgi pietiekoši, lai izmantotu bērnu ziepes vai kādu citu bērnu ādas kopšanas līdzekli, jo bērns ikdienā nesasvīst kā to dara pieaugušie, tāpēc pietiks, ja pārējās dienās mazulis tiks apmazgāts tikai ar tīru ūdeni.

Vannā kopā ar vecākiem

Sākot no diviem mēnešiem  mazuli var jau likt vannoties kopā ar mammu vai tēti, lielajā vannā.

Ir tikai divas kontrindikācijas, kad to nevajadzētu darīt, jo ir iespējams inficēt bērniņu:

-          Ja pieaugušajam, kurš vēlas iet ar bērnu vannā, ir seksuāli transmisīvas slimības (STS);

-          Ja pieaugušajam, kurš vēlas iet ar bērnu vannā, ir strutainas ādas slimības.

Ne katru vakaru

Pirmajā pusgadā iesaka vannot katru otro vakaru, nav nepieciešamības to darīt katru vakaru, jo arī tas var sausināt mazuļa ādu.

Vannošana no rītiem

Ja bērns pēc vannas ir uzbudināms, grūti nomierināms un nevar iemigt, tad ieteicams bērna vannošanu veikt no rīta vai pusdienlaikā.

Parasti bērni pēc vanniņas ir piekusuši, atslābinājušies, pēc vannas uzēd gardu mammas pieniņu un aizmieg.

20180316145822-95918.jpg