Latvijā piedzimis pirmais bērns, izmantojot embriju hromosomu analīzes metodi

Latvijā piedzimis pirmais bērns, izmantojot embriju hromosomu analīzes metodi

28. Jul 2015, 11:11 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Latvijā piedzimis pirmais bērns, kurš pasaulē nācis, izmantojot pirmsimplantācijas ģenētiskā skrīninga metodi jeb salīdzinošo genoma hibridizāciju uz mikročipiem, kas ļauj testēt embrija hromosomas vienlaicīgi pirms embrija pārnešanas dzemdē.

Kā aģentūru LETA informēja neauglības ārstēšanas klīnikas "iVF Riga" pārstāve Līga Baranovska, mazulis pasaulē nācis pagājušajā nedēļā, 23.jūlijā. Bērns piedzimis pēc tam, kad pagājušajā gadā klīnikas speciālisti šo metodi izmantojuši, lai palīdzētu vienai no pacientēm ieņemt bērnu.

Medicīnas iestāde uzsver, ka, izmantojot šo metodi, viens no veselajiem embrijiem tika veiksmīgi implantēts dzemdē un pēc deviņiem mēnešiem pacientei piedzima vesels un stiprs mazulis.

Kā skaidroja Baranovska, viens no visbiežāk sastopamajiem neauglības un bērna neiznēsāšanas iemesliem ir embriju ģenētiskās nepilnības. Dažādas novirzes hromosomās, nepietiekams hromosomu skaits vai gluži otrādi - lieka hromosoma - noved pie tā, ka organisms, atpazīstot kļūdu, pats atgrūž embriju. Tā rezultātā grūtniecība neiestājas vai tiek spontāni pārtraukta jau agrīnā periodā, stāstīja klīnikas pārstāve.

Pirmsimplantācijas ģenētiskās skrīninga metodes izmantošana mākslīgās apaugļošanas ciklā dod iespēju novērtēt embriju hromosomu pilno komplektu, pamanīt novirzes no normas un izvēlēties dzīvotspējīgu embriju pārnešanai uz mātes dzemdi.

Minētā metode paver jaunas iespējas kļūt par vecākiem arī pacientiem ar neskaidru neauglības iemeslu, vairākkārt pārtrauktu grūtniecību un lielāku vecumu. Tie embriji, kuri izvēlēti pārnešanai uz dzemdi ar šīs metodes palīdzību, tiek veiksmīgi implantēti un attīstās, būtiski paaugstinot ilgi gaidītā, veselīga bērna piedzimšanas iespējas, skaidroja Baranovska.

Pirmsimplantācijas ģenētiskā skrīninga metodes izmantošana "iVF Riga" klīnikā kļuva iespējama 2014.gadā, kad tika iegādāts vismodernākais aprīkojums ģenētiskās laboratorijas izveidei. Šobrīd "iVF Riga" klīnika ir pirmā un vienīgā klīnika Baltijas valstīs, kura var piedāvāt pilna spektra embriju hromosomu analīzi patoloģiju pārbaudei.

Jau ziņots, ka neauglības ārstēšanas klīnikas "iVF Riga" Reproduktīvās ģenētikas centrā jūnijā tika atklāta mūsdienīga laboratorija, kas ļaus veikt gan citoģenētisku, gan molekulāri ģenētisku izmeklēšanu.

Jaunā Reproduktīvās ģenētikas centra galvenā funkcija ir pacientu neauglības cēloņu diagnostika ar mērķi izstrādāt maksimāli efektīvu un precīzu ārstēšanas plānu. Līdz ar precīzāku diagnozi ir iespējams nodrošināt efektīvāku ārstniecības gaitu, kas veicinās cerētās grūtniecības iestāšanos un veselīga bērniņa piedzimšanu.

Kalvis Pētersons

LETA