Laimīga mazuļa dienasgrāmata. Rūpes par jaundzimušo karstā laikā

18. Jun 2018, 13:32 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jaunajiem vecākiem ir izaicinoša bērniņa saģērbšana atbilstoši laikapstākļiem, jo ir grūti saprast kā pareizāk apģērbt mazulīti, lai tam nebūtu pārāk karsti, bet kas ir nepieciešams, lai tam nebūtu pārāk vēss un kas vēl jāņem vērā, ja ārā ir karsts un laukā doties vēlamies, neatkarīgi no tā.

Mazais Laimīga mazuļa dienasgrāmatas mazulītis Kārlis ir laimīgs bērniņš, jo viņa māmiņa Melānija, ik dienas dodas garās pastaigās, tomēr arī viņai ir radušies jautājumi un reizēm ikdienā ir grūti saprast – kā pareizi apģērbt mazulīti un kas vēl jāņem vērā, ja mazulītis ir nācis pasaulē gada karstākajā laikā.

Uz Melānijas jautājumiem atbild sertificēta bērnu māsa, Māmiņu kluba Vecāku skolas speciāliste Elita Svareniece.

Ja ārā ir ļoti karsts, krietni virs 20 grādu atzīmes, tad bērniņam velkam kokvilnas krekliņu un varam vilkt arī plānas biksītes, tomēr atceramies, ka ir svarīgi, lai apģērbs mazajam būtu brīvs kustībām.

SVARĪGI:

  • Ratos gaisa temperatūra ir 3 līdz 5 grādus siltāka, nekā ārā
  • Ja bērniņš guļ ārā, ratiņos, liekam to paēnā, izmantojam saules sargu
  • Puišu mammas, liekot mazulīti diendusā, pēc iespējas velk mazajam nost arī biksītes, lai mazulīša dupsis vēdinās un nesutinās – puisīšiem tas ir ārkārtīgi svarīgi
  • Tiešos saules staros bērniņu neturam VISPĀR. Tie mazulim ir bīstami.
20180618133456-34019.jpg

Ja ir saulaina, tveicīga diena, vēlams ar mazuli nedoties pastaigā laika posmā no 12:00 - 16:00.

Elita Svareniece iesaka mammām atrast iespēju ar mazulīti doties ārā vismaz 2x dienā, bet tas, protams, ir atkarīgs no laikapstākļiem. Ja ārā liels vējš vai lietus, varam palikt arī iekštelpās.

Bieži vecākiem ir sarežģīti kaut uz mirkli atstāt mazulīti ratiņos guļošu, jo mazais, līdz ko ratiņi apstājas, mostas augšā un vecākiem atkal jāturpina tos šūpot vai staigāt.

Elita Svareniece caur joku norāda, ka bērni rūpējas par mammu figūrām un kamēr mamma staigā, tikmēr čuč. Palēninot pastaigas vai šūpināšanas ātrumu un ritumu, aptuveni nedēļas laikā mazulīti var izdoties pieradināt arī pie gulēšanas nekustīgos ratos, kas mammai dod iespēju piesēst uz soliņa, palasīt grāmatu un kopā ar mazo, vienkārši atpūsties.

20180618133634-45585.jpg

Nekad nesedzam priekšā ratiem segas un lakatus, tas rada siltumnīcas efektu ratos, bērns var pārkarst.

Saulainās dienās, kad mazuļa ratos iespīd arī tieši saules stari, vecākiem ir jādomā arī par saules aizsargkrēma lietošanu mazulītim. Ja apzināties, ka saule būs epizodiska, pāris reizes tās uzspīdēšana uz plikām rociņām vai kājām nekaitēs, tomēr, ja ir plāns pavadīt laukā visu dienu vai doties pastaigā gar jūru- saules aizsargkrēms jālieto obligāti un jāizvēlas tāds, kuram ir spēcīgs aizsardzības filtrs. Mazulīša ādu no kaitīgas saules ietekmes var papildus pasargāt arī ar lina krekliņiem, tomēr tiešos saules staros – sargājam ar krēmu.

Ūdens dzeršana karstā laikā.

Galvenā atšķirība – vai māmiņa baro bērniņu ar krūti vai mazulītis ēd mākslīgo piena maisījumu.

  • Mazulītis, kurš ikdienā ēd mammas pienu, arī padzeras no tā, jo mammas pienā ir 87% ūdens.
  • Kad ārā ir vairāk nekā +25 grādi, māmiņa var piedāvāt mazulim padzerties ik pēc pus stundas. Izņēmums – nav nepieciešams mazulīti speciāli modināt, lai viņam piedāvātu padzerties, bet nomodā esot gan – to darām, jo mammas pienā ir viss, kas bērnam ir vajadzīgs.  
  • Ja bērniņš ēd krūti un mākslīgā piena maisījumu, tad karstā laikā obligāti piedāvājam ūdeni.
  • Tāpat arī tikai ar mākslīgā piena maisījumu barotam mazulītim, karstā laikā obligāti ik pa laikam piedāvājam padzerties ūdeni.
20180618133551-75969.jpg

Nekad bērnu vasarā, nekad neatstājam vienu automašīnā, jo tur var būt bezgaisa telpa, var aiziet bojā.

Jebkuram no mums ir svarīgi būt pie dabas, svaigā gaisā, elpot, kustēties. Bet bērniņam, pavisam mazam, kurš vēl aktīvi nekustās, bet gan daudz laika pavada guļot ratiņos, vienīgā iespēja baudīt svaiga gaisa peldes, ir pastaigas! Neliedziet tās mazulim. Svaigs gaiss ir ļoti vērtīgs mazuļa attīstībai, tas pabaro gan ķermeni, gan garu un ieliek arī pamatus nākotnes attstībai. Bērniņš, kurš pavada daudz laika guļot. svaigā gaisā, arī nākotnē, labprāt, dosies pretī piedzīvojumiem, ārpus mājas

Māmiņu klubs, 2018

 

 

 

piicka piicka 18. Jun 2018, 15:30

Saklausījusies visus šos stāstus, arī es vakar pirmo reizi izvedu laukā savu 5 dienas veco meitiņu plānā bodijā un bikšelēs. Nemierīga bija visu laiku, kaut gan tikko ēdusi un arī pampers samērā sauss. Vakar vakarā mājās atklāju, ka manam bērnam patīk siltumiņš un pat iekšā mājā viņai ir auksts būt tik plikai. Iespējams, ka arī laukā esot bija tieši tas pats iemesls nemierīgumam. Tāpēc tik viennozīmīgi spriest par visiem NEMAZ NEVAR 😉