Laimīga mazuļa dienasgrāmata. Jaundzimušā miegs

14. Jun 2018, 14:30 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jaundzimušais aug 24. stundas diennaktī. Tāpēc viņa miegs pilnīgi atšķiras no pieaugušā miega. Pieaugušajam 80% no miega sastāda dziļais miegs un 20% seklais miegs, kad atceramies sapņus un nervu sistēma kaut ko pārstrādā, stāsta IBCLC zīdīšanas konsultante, Māmiņu kluba Vecāku skolas speciāliste Sandra Lase.

Bērnam – 80% ir seklā miega fāze, bet dziļais miegs, kuru visi tik ļoti gaida un identificē kā īstu miegu, var nebūt iztikts. Seklā miega fāzē bērns var kustēties, var pazīst.. Tas nepieciešams tāpēc, ka bērniņam tajā laikā aug smadzenītes.

Dienas gulēšanas īpatnības

20180614142603-92327.jpg

Pa dienu bērna gulēšana atkarīga no tā cik bērns ēd un cik izēd vienā reizē. Tas būs saistīts ar to, cik labi mammai atplūst piens. Ja ēšanas laikā mammai krūtis jau ir pilnas, ir laba un spēcīga piena plūsma, mazulītis ātri, īsā laikā būs paēdis, bez lielas piepūles, kas noteikti dos iespēju arī ilgākam miegam. Tās māmiņas, kurām piena sekrēcija notiek tieši ēšanas laikā, proti, pieniņš rodas tikai tad, kad mazulītis zīž krūti, nākas bērniņam patērēt vairāk enerģijas. Ja bērniņš stiprs, spēcīgs, viņam pietiek spēka, lai kārtīgi paēstu, kas pēc tam palīdz miegā pavadīt ilgāku laiku, bet mēdz būt arī tādi bērniņi, kuri ēdot piekūst ātrāk, ir gatavi gulēt, bet miegā pavada mazāk, nekā dūšīgie ēdāji.

Šādos gadījumos mazais var mosties pat katru stundu, lai atkal paēstu.

Nakts gulēšanas īpatnības

20180614142624-76487.jpg

Bērns parasti mostas ap pusnakti, 4 no rīta, 6 no rīta.

Lielā pauze – 4. stundas

Ir bērniņi, kuri pavisam mazā vecumā var naktīs nogulēt arī sešas stundas un šīs mammas parasti saņem bezgala daudz jautājumu par to, ko tad Tu dari, lai Jūsu mazais tik ilgi gulētu. Te nebūs stāsts par to, ko dara mamma, bet gan par bērniņu, kurš vienkārši tāds ir. Bet vajadzētu ņemt vērā arī to, ka šāda ilgā gulēšana pirmajās nedēļās, mēnešos, negarantē ciešo un ilgo miegu arī vēlāk. Jo mazulītim attīstoties, mainās arī tā gulēšanas paradumi.

Mammai ir svarīgi, lai viņa pati būtu izgulējusies, jo atpūties organisms, noteikti ir svarīgs faktors, gan, lai pieniņš veidotos, gan lai pietiktu spēka izturēt daudzās nomoda stundas arī naktīs, kad mazulis ceļas, lai atkal paēstu.

Tāpat  - daudzi vecāki prasa – kā pieradināt mazo gulēt visu nakti, jo taču vecāki arī grib izgulēties. 

 Bērna fizioloģiskās vajadzības ir pakļautas bērna attīstībai.

20180614142947-59752.jpg

Ja bērna vajadzības netiek apmierinātas, piemēram bērnu namos, bērns iemācās nogulēt krietni vairāk stundas, nekā bērniņš, kurš atrodas mājās, kopā ar vecākiem.

Bet iemesls -  organisms pats, laika gaitā iemācas atslēgties no šī pieprasījuma pēc vajadzību apmierināšanas, ar šāda miega palīdzību. Bērniņš guļ vairāk, jo stress, kas rodas no tā, ka nav, kas viņu samīļo, paņem rokās, patērē ārkārtīgi daudz enerģijas. Bet mazulim enerģija ir nepieciešama, lai attīstītos, tāpēc viņš guļ..

Pētījumi pierāda, ka smadzeņu attīstības zonas, kas atbildīgas par emocijām, tiek ietekmētas un tas, diemžēl, ietekmē bērna attīstību nākotnē.

20180614142706-83661.jpg

Ja bērniņš slikti guļ naktīs – skatāmies, ka notiek pa dienu. Ja liela emocionāla pārslodze, jāpievērš uzmanība tam, kas notiek pa dienu. Vai jaundzimušajam nav bijuši kādi lieli pārdzīvojumi, vai nav apmeklēts kāds lielveikals, skaļāka vieta. Šādas emocijas var ietekmēt jaundzimušā miegu naktīs, tāpēc, vecāki var pārskatīt iespēju, ka tētis pastaigā ar mazo laukā, kamēr mamma iepērkas un otrādi.

Tāda ir bērniņa nervu sistēma, kas vēlākā vecumā pāriet un par to nebūtu īpaši jāsatraucas, tomēr tam uzmanību nepievērst vispār, arī nevajadzētu. Izvairāmies no skaļām un publiskām vietām un parūpējamies, lai mazulītim ir visas iespējas gulēt mierīgi, bez liekiem kairinājumiem un pārdzīvojumiem dienā!

Māmiņu klubs, 2018

Eksperts

Sandra Lase

Zīdīšanas konsultants IBCLC, Latvijas Zīdīšanas veicināšanas konsultantu asociācijas dibinātāja
Sandra Lase Vecāku skolā