Labākie palīgi krūts ēdināšanas procesā

Labākie palīgi krūts ēdināšanas procesā

01. Jul 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Piena bankas izveide var palīdzēt arī tev! Atceries, veidojot piena banku, pirmajās reizēs varētu nesanākt viss tik raiti kā gribētos un arī pieniņš netek tik daudz kā māmiņas vēlētos un uzkrājumi neveidojas tik raiti kā cerēts. Izrādās, ir iespējamas dažādas viltības - piemēram, pirms atslaukšanas var ieiet siltā dušā vai izmantot siltas kompreses, var paralēli ar otru krūti barot mazuli, bet vissvarīgākais- pieniņa atslaukšanas laikā mammai jābūt mierīgai un jājūtas komfortabli.

Kas jāņem vērā, veidojot piena banku? Kā uzglabāt un pareizi lietot atslaukto pieniņu? Kā mazulīti pareizi ēdināt tam, kurš viņu pieskata māmiņas prombūtnes laikā? Saprast palīdzēja psiholoģe, krūts ēdināšanas speciāliste Diāna Zande.

Vispirms - nostabilizē krūts ēdināšanas procesu

Mammas pašas kvalitāti vispār nenosaka piena banka. Bet sākt zīdīšanu, krūts ēdināšanu nostabilizēt, vajag vispirms. Un tikai ap kādiem mazuļa trīs mēnešiem mammai būtu prātīgi doties vienai ārpus mājas uz vismaz divām stundām, jo tad gan viņa, gan bērniņš jau ir vienotā ritmā.

Ne vienmēr piena banku izveidot ir viegli, jo tas prasa pacietību, laiku, prasmes un arī dažādus palīglīdzekļus. Tas nav nekas neiespējams, tas vienkārši prasa laiku. Sākumā var būt grūtāk, pēc tam jau vieglāk.

Pirmajās pāris nedēļās mazulim ar mammu jāsarod, mazulim jāiemācās zīst mammas krūti. Un tad arī nevajag nemaz vēl veidot piena banku. Pēc tam var sākt radināt krūti pie tā, ka viņu iztukšo ne tikai mazulis, bet arī pumpītis. Var atslaukt arī ar roku. Kā nu kurai ir ērtāk. Ja runājam par piena pumpīti, tas noderēs vislabāk tiešām regulārai piena atslaukšanai. Tam jābūt ērtam, vieglam pumpītim, kas labi pieguļ krūtij. Un ideāli, ja pumpītis saslauc pienu uzreiz pudelītē, kurā pienu var arī uzglabāt, un no kuras pienu var arī dot mazulim.

Krūts ir jāradina pie atslaukšanas pamazām. Sākumā mazliet, kaut vai pusminūti patrenēt pēc mazuļa ēdināšanas, jo atslaukšana ar pumpīti būs citādāka nekā tad, kad krūti tumšo mazulis. Vislabāk no rīta izplūst pieniņš, un tad ir visvieglāk ierīkot viltus ēdienreizes, kad var atslaukt pienu saglabāšanai.

Atrodi savu piena atslaukšanas tehniku

Atslaukšana nesākas ar pirmo sekundi, kad pie krūts pielikts tiek pumpis. Mammai katrai ir savas ērtības un neērtības, attiecīgi, katrai jāatrod sev piemērotākā tehnika. Dažām mammām pēc atslaukšanas var būt nepatīkama sajūta krūts galos. Te var palīdzēt krūts galu piltuvītes, kurās satek liekais piens, krūtis tiek pasargātas un sadzīst arīdzan. Tā ir kā zelta ātrā palīdzība, kas der gan iekaisušiem, gan jutīgiem krūts galiem. Uz ielas ar tādiem, protams, neiesiet bet mājas apstākļos - tiešām ļoti laba, ērta lieta.

Atceries par palīglīdzekļiem, kas tev var palīdzēt

Ja piens tek no krūtīm, protams, noderēs ārā iešanai krūšturu ieliktnīši, ko arī ērti var paņemt līdzi, ja nu krūšturī esošais ieliktnītis sagādā jau diskomfortu. Atceramies par krūšu higiēnu un savlaicīgi mainām ieliktnīšus! Vislabāk - vienreizlietojamos. Mainām pēc vajadzības, bieži. Atceramies arī par gaisa peldēm, staigājot vai nu ar krūšu uzgalīti vai arī ar plikām krūtīm zem krekliņa. Ar ziepēm krūtis nevajadzētu mazgāt pārāk bieži, krūts āda tiek sausināta, tā kļūst jutīga, un arī mazulim labāk patīk mammas, nevis ziepju smarža. Vasarā krūšu kopšanai var izmantot mitrās salvetes.

Arī krūšturim jābūt ērtam un labam, te svarīgākais nav krūštura dizains, bet tieši ērtība un elestība. Ja pēc dzemdībām krūtis ir piebriedušas, izmantojam gēla kompreses. Tāpat arī, ja vajag, tieši otrādi, krūtis pasildīt, var izmantot siltas kompreses, lai piena plūsmu veicinātu, arī  pirms atslaukšanas.

Bērna barošana ir atkarīga no bērna barošanas. Tieši tik vienkārši. Viss, kas jādara, bērniņš jābaro, jāliek pie krūts. Ja mazulis slikti ēd kādu iemeslu dēļ, viņam zīšana ir apgrūtinoša kādu objektīvu iemeslu dēļ, arī tad talkā var nākt tieši atslaukšana, un mazuli var ēdināt ar savu atslaukto pieniņu, arī turot mazuli pie krūts, lai tiktu saglabāta arī emocionālā tuvība.

Piena atslaukšanai var traucēt arī mammas domas par to, ka viņai nav piena, un arī tas, ka viņa uzvedas tā, it kā viņai nebūtu piena. Lai gan patiesībā, ir jārīkojas, jābaro un nevajag tā domāt.

Uzglabā, izmanto pareizi!

Glabāt atslauktu pienu saldētavā var veselu gadu. Vienreiz atslauktu pienu atsildīt vēlreiz nekad nedrīkst. Saldējam, attiecīgi - mazās porcijās. Ja tētis baro bērniņu ar atslaukto pienu, jāizmanto ir pudelīte, nevis pipetīte, špricīte, jo pudelīte nav nemaz tik briesmīga, jāizmanto tā ir prasmīgi, un nevajag domāt, ka mazulis atteiksies dēļ pudelītes lietošanas no krūts. Viena reizes, divas reizes nedēļā pudelīte - tas netraucē. Ja regulāri mazulis jābaro ar pudelīti, tas jau ir cits jautājums, tāpēc pat, ja ir tāda nepieciešamība, uz ilgu laiku būt ārpus mājām, labāk ir ēdināt pamīšus - viena reize no pudeles, otra - no krūts.

Māmiņa Zane

Trešais bērniņš ir nācis pasaulē vien pirms nieka diviem mēnešiem. Protams, viennozīmīgi, vīrs ir tas, kas mazo baro, kad esmu ārpus mājām. Ir tā, ka pirmais bērniņš dzima pirms 10 gadiem, un tad es viņu ar krūti nebaroju, katram bērnam ēšanas paradumi ir dažādi. Pusotrgadīgajai meitiņai es pienu atslaucu, ne tā kā piena banku veidojot, bet vienkārši - izmantoju iespēju doties ārpus mājas šad un tad, kā jau jebkurai sievietei. Bet ar mazo meitiņu jau sanāk doties ārpus mājas, un arī sanāk atslaukt konkrētām reizēm, nevis mērķtiecīgi veidojot piena banku.

Es, kā jebkura māmiņa, esmu mēģinājusi gan ar roku atslaukt, gan ar pumpīti. Mums ir mājās Chicco pumpītis, kas ir labs un ērts palīgs arī tām retajām reizēm. Šo var paņemt arī ērti līdzi, jo nav vajadzīga ne elektrība, ne baterijas. Ikdienā ar meitiņas ēdināšanu problēmu nav. Noderīgākās lietas, protams, ir pumpītis. Un arī pati kā mamma - mediķis, apzinos, cik svarīga ir higiēnas puse, attiecīgi - krūts kopšana, jo, loģiski padomājot - no krūts zīž mūsu pašu bērniņš. Mitrās salvetes ir ļoti labs palīgs arī man. Braucot ciemos pie vecvecākiem, mašīnā varu apslaucīt krūti ar Chicco mitrajām salvetēm un tad ēdināt mazuli. Ar ieliktnīšiem ir tā, ka, goda vārds, izmēģināti ir dažādi. Bet Chicco ir fantastiski, jo man ar tiem nav bijis nepatīkamu situāciju, tie lieliski uzsūc un nav nekāda diskomforta. Man svarīgi ir arī tas, ka pēc kastes attaisīšanas, varu paņemt pa vienam līdzi somā, jo katrs ieliktnītis ir iepakots savā iesaiņojumā. 


Māmiņu Klubs

ONLINE TV tapusi sadarbībā ar

 

20170407141241-72884.jpg