Krūts zīdīšanas priekšnosacījumi gadu gaitā mainījušies

03. Nov 2015, 11:34 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ak cik svēti brīnišķīgs ir laiks, ko māmiņa pavada kopā ar mazuli, to barojot ar krūti un ak, cik daudz asaru un pārdzīvojumu ir mirklī, kad māmiņa saprot, ka kaut kas nesanāk tā kā gribētos. Bērna barošana ar krūti ir tik pat sena kā pasaule, tās aktualitāte līdz šim brīdim nav zudusi  bet nav arī vienas patiesības – kas ir pareizāk , cik ilgi ir pareizāk un miljons citu jautājumu par un ap krūtsbarošanu! Uz tiem šajā reizē atbildes sniedz Neonatoloģijas māsu apvienības prezidente, sertificēta bērnu māsa – Elita Svareniece.

Krūts barošana ir skaistākais laiks, ko sieviete var izbaudīt, kļūstot par mammu

Tās sajūtas, ko sieviete var izbaudīt, kad bērniņš tiek pēc dzimšanas viņai uzlikts uz krūtīm, ir unikāls un brīnišķīgs. Un ir skaisti, fantastiski, ja viņai krūts zīdīšanas process arī pēc dzemdībām izdodas, jo tikai sievietei ir lemts to izbaudīts.

Kā musdienu mammas atšķiras no mammām pirms 50 gadiem?

Ļoti daudz krasi mainījušās lietas, mediķu padomi - vispār nesalīdzināmi. Bija valstī noteikti standarti, un tikai pēc daudz gadiem, speciālisti apzinājās, ka katrs gadījums ir individuāls, atšķirīgs. Līdz ar to, katrā reizē būs citi jautājumi, citi ieteikumi. Pirms 30-35 gadiem bija kardināli, krasi atšķirīgi ieteikumi mammām-barotājām.

Mammas arī ir izglītotākas, ir dažādas pieejas, dažādi viedokļi. Ir, protams, tā, ka mamma var doties pat pie 10 speciālistiem, būs 8 atšķirīgi viedokļi, kas viņā radīs mulsumu, un viņai būs tomēr grūti saprast, kā tad būs pareizāk. Lai gan - jāieklausās ir sevī un jāizprot, ka viņa un viņas gadījums ir atšķirīgs.

Piena bankas veidošana. Ko darīt mamiņai, kad pēc mazuļa ēdināšanas no krūtīm, tajās paliek pāri piens?

Ir mammas, kam piens veidojas ļoti daudz un ir sajūta, ka viņa varētu izbarot arī kaimiņu bērnus. Sākumā piens tiešām ražosies vairāk, bet nekad nevaram paredzēt, kā būs vēlāk, tāpēc ir būtiski veidot alternatīvu - piena banku. Tā noderēs gan tad, kad mamma gribēs iziet ārpus mājas, gan arī, ja viņai būs jādodas, piemēram, pie ārsta.

Emocionālais fons – cik tas ir nozīmīgs, lai varētu bērniņu barot dabiski?

Jo vairāk bērniņu un biežāk liek pie krūts, jo labāk arī veidojas pieniņš. Daudz ir tādu sieviešu, kas domā, ka viņām pieniņa nav. Problēma ir tā, ka sieviete uztraucas par daudz, viņā rodas šaubas par savām spējām, un to visu palīdz sagraut vēl radi ar saviem ne īsti objektīvajiem ieteikumiem, padomiem vai saviem neizdošanās stāstiem. Nav tā, ka visām mammām bērniņi ir vienādi, ar vienu būs vairāk jāstrādā, un sākumā var neizdoties, un te mammai jāatmet šaubas. Bet ir tādi bērniņi, kas mammai parāda - es varu vairāk pats. Tāpat sievieti no krūts ēdināšanas atteikties var mudināt arī citas mammas, kas parāda - ir alternatīvas, varēsi ārpus mājas viena vairāk pabūt un tā.

Kā mamma var palīdzēt sev, ja krūts barošanas process viņai sagādā fiziskas sāpes?

Iekaisuši krūšu gali, pilnas krūtis, vai gluži pretēji – sajūta, ka bērniņs nav paēdis, liek pie krūts pēc pieprasījuma, bet pieniņa vairāk nepaliek, tas viss daudzām sievietēm nav nekas svešs.

Jāuzsver, ka, ja ir saplaisājuši krūts gali, tā ir pazīme vismaz 90% gadījumu, ka bērniņš nesatver krūti pareizi. Tāpat jāpievērš uzmanība ne tikai tam, kā bērniņš ir piezīdies pie krūts, bet sevišķi tam, ja bērniņš piesūcas pie paša krūts gala. Krūšu galos ir daudz nervu gali, kādai sievietei process būs jūtīgāks, kādai - pretēji. Ja bērniņš nepareizi satver krūti, mammai jāieliek pirkstiņš bērna lūpu kaktiņā, lai viņš krūti atlaistu, un jāmaina barošanas pozu, ja izvēlētā poza būs pareiza, sāpes mazināsies. Sāpēm nevajadzētu pieaugt. Krūšu gali, ja tie ir saplaisājuši, ir jāārstē. To var apvienot arī ar bērniņa ēdināšanu. Krūtīm ir jābūt svaigā gaisā - tātad, vajag gaisa peldes. Krūšturos liekam ieliktnīšus, tādus, kas neberž un negrauž. Tie, savukārt, jāmaina regulāri. Tāpat var izmantot arī krūšu uzliktnīšus uz krūšu apārstēšanas laiku, turpinot mazuli zīdīt.

Bērniņš nepareizi ņem krūti – kā palīdzēt, iemācīt to satvert pareizi?

Māmiņa jautā: Manam mazajam ir 6.mēneši un tikai pirmo mēnesi viņš krūti ēda pats.Ik pa laikam mēģinu viņu likt pie krūts,lai ēd pats,bet viņš atsakās.Tādēļ atslaucu un dodu ar pudelīti.Gribētu uzzināt vai var vēl viņu iemācīt ēst krūti pašam.Jo ir nogurdinoši katru reizi atslaukt.

Atbilde: Ir vienkāršāk, ja bērniņš paēstu pats, bet bērni mūs audzina - ja ir bērniņš, kas saprot, ka viņš var izmantot "luksus lietu"- neēst no krūts, kas nozīmē strādāt pašam. Tādās reizēs iesaku izmantot nakts zīdīšanu, kad bērniņš naktī ir pussnaudā ēdienreizes laikā. Arī dienas ēdināšanas laikā - norobežojamies no trokšņiem, apbruņojamies ar pacietību un cīnāmies, jo viss patiesi ir iespējams.

Kad bērniņš zīž, viņš saņem endorfīnus - baudas hormonus, viņš jūtas labāk - gan fiziski, gan emocionāli. Mamma un bērniņš var veltīt viens otram nedalītu uzmanību. Izmantojiet to!

Māmiņu Klubs


20151002091414-80964.jpg