Ko redz jaundzimušais?

Ko redz jaundzimušais?

01. Apr 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kādu savām acīm redz pasauli jaundzimušais? Rūpes par jaundzimušo paņem ļoti daudz laika no jaunās māmiņas ikdienas, visa diena paiet kā vāverei ritenī, sieviete automātiski veic mājas pienākumus un tikai bērniņa zīdīšanas brīdī viņa var padomāt par ko citu. Skatoties uz savu mazuli, daudzas māmiņas uzdod sev jautājumus: vai viņš guļ, vai viņam viss kārtībā, ko viņš jūt, ko dzird, ko redz? Vai viņš redz māmiņas seju, vai atpazīst to? Vai viņš atšķir krāsas, un vai taisnība, ka jaundzimušais redz pasauli kā bildi ar kājām gaisā?

Kā redz jaundzimušais?

Pētījumi ir pierādījuši, ka jaundzimušajiem ir redze jau māmiņas puncītī. Jau šajā periodā viņi reaģē uz spilgtu gaismu. Pēc dzimšanas šī reakcija pastiprinās. Mazuļi izjūt diskomfortu telpās, kurās ir spilgts apgaismojums, viņi biežāk mirkšķina un piever actiņas. Tieši tāpēc pirmajos dzīves mēnešos bērnistabā vajadzētu būt pavisam nelielam apgaismojumam, kā arī - nevajadzētu likt mazuļa gultiņu tiešos saules staros.

Speciālisti apgalvo, ka mazuļi dzimst ar vāju redzi, viņi pasauli redz pelēkos toņos, un visu viņi redz izplūdinātās kontūrās. Cilvēkus un apstākļus bērni īsti neredz, viņi redz tikai to, kas no viņiem atrodas 25-30cm attālumā. Interesanti, ka šajā pelēkajā pasaulē jaundzimušie tomēr pamana sarkano gaismu: ja mazuļa sejas priekšā ir koši sarkana rotaļlieta, viņš to pamana, un mēģina sekot ar acīm tai.

Ko redz jaundzimušais?

Vēl viena redzes īpatnība jaundzimušajiem ir spēja saredzēt sejas un nesajaukt tās ar savas apkārtējās vides priekšmetiem. Bērniņš 1 mēneša vecumā, protams, neatpazīst māmiņu no attāluma, bet viņš jau cenšas sekot viņas sejas vaibstiem, cenšas fokusēt savu skatienu. Visbiežāk tas notiek, ja kāds priekšmets vai seja ir mazuļa redzeslokā, meklēt skaņas avotus mazulis vēl neprot. Bērniņš sākumā iemācās vērot visu, kas notiek no viņa pa labi, pa kreisi, un tikai tad iemācās pacelt skatienu uz augšu un nolaist to uz leju.

Pasaule, kādu redz jaundzimušais, ar katru dienu mainās. Tā kļūst aizvien sīkumaināka, skaidrāka un labāka. Pelēkie toņi ap trīs mēnešu vecumu būtiski pārvēršas. Bērniņš 3 mēnešu vecumā spēj noturēt skatienu, fokusējot to uz priekšmetu līdz pat 10 minūtēm, lai gan jaundzimušajam jau dažas sekundes ir sasniegums. Šos spēju var attīstīt ar sarkanu un dzeltenu rotaļlietu palīdzību, jo šīs ir krāsas, ko mazulis sāk atšķirt ātrāk par citām. Priekšmetu parāda mazulim 30cm attālumā no viņa actiņām, un lēni virza uz vienu pusi, tad uz otru. Šim pašam mērķim it kā izmanto arī muzikālos karuseļus, ko liek pie mazuļa gultiņām, bet te jāatceras, ka reti kurā gadījumā rotaļlietas ir vienkrāsainas.

Māmiņu Klubs

20160318214556-72018.jpg