Knupīši un māneklīši: kas par tiem jāzina ikvienai māmiņai?

Knupīši un māneklīši: kas par tiem jāzina ikvienai māmiņai?

23. Dec 2014, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Zīšanas reflekss cilvēkam parādās vēl pirms dzimšanas. Neskaitot sāta sajūtu, bērniņš krūts zīšanas laikā saņem pozitīvas emocijas. Dažkārt par mammas krūts aizvietotājiem tiek saukti māneklīši un knupīši.

Knupīši

Forma klasiskā gadījumā ir apaļa, knupīši izskatās pēc krūts gala, un tieši tāpēc ēdināšana no pudelītes ir maksimāla pietuvināta dabīgajai ēdināšanai.

Ortodontiskie knupīši, pateicoties savai uzbūvei, ļauj izvairīties no gaisa norīšanas zīšanas laikā, kā arī tie sekmē mutes dobuma normālu attīstību.

Mūsdienās ir arī iegādājami jauni knupīši ar antivakuuma sistēmu, kuru pamata elements ir speciāla uzmava. Tā samazina, pirmkārt, norītā gaisa daudzumu ēdienreizes laikā, samazinās arī piena daudzums, kas "atnāk atpakaļ", kā arī, otrkārt, knupītis nesalīp.

Visi knupīši atšķiras ar caurumiņu skaitu. Mazuļiem no dzimšanas līdz 2-3 mēnešu vecumam der knupīši ar vienu vai 2 caurumiņiem. Knupīši ar 3 caurumiņiem der mazuļiem no 2-5 mēnešu vecuma. Attiecīgi, knupīši ar 4 caurumiņiem der bērniņiem, kas vecāki par 4 mēnešiem. Tāpat ir arī atšķirīgi caurumiņu veidi - tie var izskatīties gan kā punktiņš, gan kā X. Otrajā gadījumā caurumiņam cauri veiksmīgi tiek arī šķidrās putras.

Kā izvēlēties knupīti?

Mūsdienās daudzi knupīši tiek ražoti tā, lai mazulim būtu ēdot jāpieliek ne mazāk pūļu, kā zīžot krūti. Bez tam, pudelīšu kakliņa platums ir ērts, tāpēc ir viegli pagatavot mazulim ēdamo.

Speciālisti iesaka vecākiem izvēloties knupīšus, pievērst uzmanību tam, kur tieši atrodas caurumiņi vai iegriezumi. Pareizāk būtu, ja caurumiņi vai iegriezumi atrodas knupīša vidū, tad šķidrums līst mazulim kaklā. Ja ir mazliet augstāk caurumiņi -  bērniņš neaizrijas, bet ēdiens sajaucas ar siekalām.

Māneklīši

Daudzos gadījumos māneklīši ne tikai ir ieteicami, bet arī vēlami. Bērniņam māneklītis nepieciešams, lai apmierinātu spēcīgo zīšanas refleksu, tāpat ir arī bērni, kas pastiprināti uztraucas, un māneklītis ir viens no veidiem, kā bērniņu nomierināt. Bez tam, māneklīša zīšana ir labāka par īkšķīša zīšanu, jo tā zīšana var izraisīt mutes dobuma deformācijas, kā arī radīt nepareizu sakodienu.

Pastāv viedoklis, ka māneklīša zīšana palīdz arī, ja mazuļiem pārmērīgi uzkrājas gāzes puncītī. Māneklītis stimulē kuņģa darbību, un tas palīdz izvadīties gāzītēm, kas sakrājušās mazuļa puncī.

Kā izvēlēties māneklīti?

Māneklīši mēdz būt apaļas formas vai ortodontiskas formas. Bez tam, dažādi ražotāji piedāvā ļoti atšķirīgas formas māneklīšus, tāpēc ir iespējams piemeklēt īsto māneklīti pat pašiem mazākajiem (0-3 mēn.) mazulīšiem.

Māneklīša izmēri parasti tiek iedalīgi pēc mazuļa vecuma: 0-3 mēn, 3-6 mēn., un 6-12 mēn.

Māneklīša ārējai daļai jābūt pietiekoši platai, lai izvairītos no aizrīšanās ar māneklīti, ideāli, ja māneklītim ir izgriezums deguntiņam, kā arī ventilācijas caurumiņi, lai mazulim ap mutīti neparādītos nekādas kairinājuma pazīmes. Labi, ja māneklītis darināts no lateksa vai silikona. Tāpat jāskatās, lai māneklītis būtu izturīgs, nesaturētu sīkas detaļas un nebūtu iespējas savainoties ar kādu no tām.

Mūsdienās māneklīši un knupīši tiek ražoti no 3 dažādiem materiāliem: gumijas, silikona un lateksa. Gumijas knupīši pamazām jau pieskaitāmi pagātnei.

Silikona knupīši ir izturīgāki, mazāk pakļauti deformācijai. Silikons kalpo ilgāk kā latekss.

Latekss ir mīkstāks par silikonu, turklāt, uz lateksu mazuļiem var būt alerģiskas reakcijas.

Lateksa knupīši ir jāmaina biežāk, vēlams reizi 3 nedēļās, silikona knupīšus var mainīt reizi 5 nedēļās. Knupīši un māneklīši jāmaina pat, ja uz tiem nav nekādu bojājumu, bet, ja bojājumi jau radušies, knupītis jāmaina uzreiz, jo gabaliņš, kas atdalījies no knupīša vai māneklīša var nokļūt bērniņa elpceļos.

Lai māneklītis nepazustu, to var iekārt speciālā ķēdītē, ko piestiprina pie mazuļa apģērba ar klipsīti. Daži vecāki bērniņam karina māneklīti kaklā, bet tā darīt nevajadzētu.

Kā atvadīties no māneklīša?

Atradināt no māneklīša var jau no 6 mēnešu vecuma, kad bērniņam parādās pirmie zobiņi. Ap pusotra - divu gadu vecuma bērniņam pilnībā izzūd zīšanas reflekss.

Pakāpeniski sāc piedāvāt mazulim māneklīti 2-3 mēnešu garumā vien galējās situācijās, ja mazuli nav iespējams nomierināt, viņš ir noguris vai viņam ir ārkārtīgi izteikts zīšanas reflekss. Nedod bērniņam māneklīti katru reizi, kad viņš izrāda neapmierinātību.

Māmiņu Klubs

20141216133924-77721.jpg