Kas visvairāk nepieciešams mazulim pirmajos dzīves mēnešos

Kas visvairāk nepieciešams mazulim pirmajos dzīves mēnešos

15. Aug 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Neviena jaunā māmiņa un tētis, sagaidot pasaulē mazulīti, uzreiz nekļūst par zīdaiņu lietu ekspertu. Lai mazulītim būtu brīnišķīgs un pilnvērtīgs dzīves sākums, pietiks ar lietām, kas ir pazīstamas mums visiem – mīlestība, uzmanība un pamataprūpe. Šīs ir lietas, kuras mēs, kļūstot par vecākiem, lielākajā vairumā gadījumu spējam sniegt tīri instinktīvā līmenī. Vien mazliet jāieklausās un jāsajūt.

1. Iedrošiniet mazuli, dodot tam mīlestību un uzmanību.

20180627135554-93739.jpg

Pirmajās dzīves dienās, nedēļās, mēnešos un gados, bērna attīstību ietekmē tieši viņam pievērstā uzmanība, veltītā mīlestība  un abpusēja pieķeršanās, kas veido ne tikai drošības sajūtu, bet ir vitāli nepieciešama, lai nodrošinātu bērniņa fizisko, garīgo un emocionālo attīstību.

Kā vecāki to var nodrošināt?

  • Pieskārieni
  • Smaids
  • Iedrošinājums
  • Klausīšanās
  • Būšana kopā

Svarīgi, neignorēt mazulīša saucienus. Kliegšana, raudāšana, īpaši pirmajos dzīves mēnešos, ja netiek ņemta vērā, var negatīvi ietekmēt bērna attīstību nākotnē.

Iemesli, kāpēc bērniņš pirmajos dzīves mēnešos raud, var būt dažādi, piemēram – mazulītim ir pārāk karsti vai auksti, tāpat, mazulītis var saukt palīgā arī tad, ja tā autiņbiksītes ir pilnas un nepieciešams tās nomainīt.

Atsaucoties uz mazulīša raudāšanu Jūs stiprināt viņā uzticību un veidojat spēcīgu emocionālo saiti.

2. Parūpējieties par mazulītim nepieciešamajām pamatlietām.

20180627135611-64398.jpg

Lai bērniņš varētu attīstīties pilnvērtīgi, viņam ir jābūt veselam. Rūpējieties par mazulīša imunitāti un veiciet regulāras pārbaudes pie pediatra vai ģimenes ārsta.

Vēl ļoti svarīgi ir nodrošināt mazulim miegu. Miega laikā, bērniņš apkopo visu, nomodā iegūto informāciju, un tieši miega laikā smadzenēs notiek svarīgi attīstības procesi, kas vēlāk nodrošina mazulīša pilnvērtīgu attīstību, palīdzot tam izprast gan to, ko viņš redz, dzird, sajūt, izgaršo. Miegs ir svarīgs, lai mazulītis izprastu pasauli, kas ir viņam apkārt.

Mātes piens. Pirmie seši mēneši ir ārkārtīgi svarīgi Jūsu mazulīša dzīvē un tieši mammas piens ir viens no būtiskākajiem un veido lielāko daļu mazulīša ēdienkartes līdz pat gada vecumam. Mātes pienā ir visas nepieciešamās uzturvielas, minerālvielas un vitamīni, kas mazulīša organismam nepieciešamas un samazina dažādu risku iestāšanos, piemēram alerģijas, vēdera problēmas, elpošanas problēmas un citas. Tomēr, reizēm, gadās, ka māmiņa nevar savu bērniņu barot pati. Tad svarīgi sekot līdzi, lai ar izvēlēto piena maisījumu, mazulītis uzņemtu maksimāli daudz, viņam nepieciešamo uzturvielu, pilnvērtīgai attīstībai.

3.Sarunājieties ar savu mazulīti

20180627135528-65534.jpg

Runāšana ar mazulīti, par ja viņš vēl ir pārāk mazs, lai pats Jums atbildētu, nav nedz muļķīga, nedz bezjēdzīga. Viņš, dzird, klausās, veido saikni, pieķeršanos un daudz labāk attīsta savas valodas un runas prasmes nākotnē, salīdzinot ar bērniņiem, kuri šāda veida uzmanību nesaņem. Jau grūtniecības laikā, vecāki var veidot saikni, sarunājoties ar mazulīti, vēl puncī esot.

Kad mazulis nācis pasaulē, Jūs ik dienas veicat ikdienas aprūpi. Jums tās ir pazīstamas darbības, tomēr mazulītim tas viss ir jauns un nezināms. Stāstiet viņam, ka vēlaties nomainīt autiņbiksītes, stāstiet mazulītim, ka dosieties pastaigā. Komentējiet to, ko Jūs darāt un stāstiet to viņam. Piemēram, vakaros, liekot mazulīti vannā, stāstiet: “Tagad liksim Tevi siltā vannā, nomazgāsim punci, izmazgāsim matiņus” u.tml.

Pieaugušie, bieži vien, kļūstot par vecākiem sāk runāt krietni vienkāršākos teikumos, augstākā balsī. Tiem, kam bērnu nav, parasti gribas par šo smaidīt. Tomēr, pat eksperti saka, ka šāda runāšana ir instinktīva un bērniem krietni vieglāk izprotama, tādējādi, nekas slikts no tā nebūs, vienīgi jāsaprot, ka bērniņam pieaugot, arī vecāku runas stilam būtu jākļūst no ļoti “smalkās balstiņas un uķi puķi” uz balsi, kādā vecāki sarunājas ikdienā.

4. Lasīšana mazuļa attīstībai

20180627135639-70069.jpg

Nebūs par agru sākt lasīt savam mazulim grāmatas. Pasakas vai stāstus, dzejoļus vai izdomātas četrrindītes mazulim ne tikai var, bet arī vajag sākt lasīt jau kopš pirmās dienas. Skaļa lasīšana ir viena no vissvarīgākajām lietām, kas palīdz veidot bērniņa vārdu krājumu, stimulēt tā iztēli un sākt veidot sociālo prasmju pamatus.

Lasīšana noteikti būs kvalitatīvs veids kā pavadīt laiku kopā.

Kad mazulītis ir jau paaudzies  un pats izrāda interesei par dažādiem zīmējumiem grāmatās, stāstiet grāmatu stāstus Jūs viņam un ļaujiet arī viņiem pastāstīt viņu stāstus, kaut izdomātus un Jums, šķietami, dīvainus un smieklīgus. Ļaujiet. Iespēja attīstīt fantāziju agrā vecumā, radoši domāt ir ļoti svarīga prasme, kura jau lielākā vecumā dos iespēju bērnam meklēt dažādas alternatīvas un ieraudzīt iespējas.

5. Mazuļa sajūtu attīstība

20180627135708-63304.jpg

Ik dienas, Jūsu mazulītis, nācis pasaulē saskaras ar dažādām vietām, lietām, cilvēkiem. Katra lieta mazulim sniedz viņam jaunu informāciju par pasauli un viņa vietu tajā. Pat visvienkāršākās ikdienas aktivitātes palīdz mazulim attīstīties!

  • Nav nepieciešams mazulīti paņemt līdzi uz visām iespējamām vietām un notikumiem, bet nav nepieciešams viņu arī izolēt. Ļaujiet bērniņam socializēties un satikt jaunus cilvēkus, iepazīt sejas, balsis..
  • Izvēlieties bērniņa vecumam atbilstošas rotaļlietas. Tās ne vienmēr ir nopērkamas veikalā. Mazuļa pirmajiem dzīves mēnešiem pietiks ar dažādām lietām, kas atrodamas ikvienās mājās. Pat zeķītes – dažādu krāsu, dažādu faktūru, mazulītim var kļūt par ļoti noderīgu un izzinošu rotaļlietu. Vēlāk arī plastmasas bļodiņas, trauciņi, koka karotītes u.tml. Faktūras, krāsas, smagums. Lietas un īpašības, kuras mazulītis var iepazīt, neatstājot rotaļlietu veikalā visu vecāku kapitālu.
  • Atskaņojiet mājās mūziku. Dziediet kad bērniņš ir nomodā savas mīļākās dziesmas un dziediet šūpuļdziesmas, kad bērniņam ir laiks doties čučēt.
  • Parūpējieties, lai telpas un vietas, kurās mazulītis pavada ikdienu, būtu piemērotas un drošas. Durvis, kurās nevar iespiest pirkstus, galda virsmas, uz kurām nestāv priekšmeti, kurus mazulītis sev var uzvilkt virsū. Elektrības rozetes, skapji un kumodes. Virtuvē arī – ja atvilktnēs atrodas bērnam nepiemērotas lietas, sadzīves ķīmija, nodrošiniet, lai bērns tām netiek klāt un nevar atvērt, tomēr, vienu skapīti vi atvilktni varat izveidot bērniņam tieši paredzētu, kurā ievietojiet – plastmasas bļodiņas, karotītes, trauciņus, sietiņus, u.tml.

Atcerieties – bērniņu ir viegli arī pārstimulēt, tāpēc, nedomājiet, ka kļūstot par vecākiem, Jums ir jāizdomā izklaides programma 24h diennaktī. Tomēr, TV, planšetes un telefona ekrānus gan, pavisam mazajiem, nolieciet malā un atstājiet vēlākam laikam. Tie neko labu Jūsu bērniņam nedos. Viņam esat vajadzīgi Jūs – vecāki!

Un vēl kāda svarīga lieta. Pat, ja tad, kad kļūstiet par vecākiem, Jums šķiet, ka neko nesaprotat – Jums daudz ko priekšā pateiks Jūsu instinkti un sajūtas, kas bieži vien ir nekļūdīgi! Ļaujieties tiem un ieklausieties savā mazulītī – pat raudot, viņš Jums mēģina pateikt to kā jūtas.