Kas jāzina par māmiņas uzturu zīdīšanas laikā?

30. Mar 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Superbēbītes māmiņai Kristīnei, zīdot pirmo bērniņu, ierobežojumus uzturā nenācās ievērot, un tika dzerta gan kafija, gan arī ēsti trekni produkti, taču ar bēbīti Odetu nākas vairāk sekot līdzi savam uzturam.

Kādas nianses jāņem vērā sievietei, kura baro bērniņu? To vaicājām Veselības centra “Aura” vecmātei Agnesei Lemeševskai.

Nedzer ķimeņu tēju, ja tā raisa nepatīkamas izjūtas

Uzsākot zīdīšanu, svarīgākais ir atcerēties dzert daudz ūdens, saka vecmāte Agnese Lemeševska: “Vēlams dzert tīru ūdeni, nedaudz var dzert arī zāļu tējas, taču nevajadzētu lietot šķidrumus, kas izraisa nepatiku. Piemēram, ja māmiņai būs jādzer ķimeņu tēja, kas pašai negaršo, var rasties nepatika pret zīdīšanu.”

Vecmāte novērojusi, ka parasti zīdīšanas periodā var novērot divas galējības. Vienas mammas ēd visu, ko vien sirds kāro, tā rezultātā bieži vien bērniņam var novērot dažādas reakcijas, savukārt pašai māmiņai klāt nāk svars. Tikmēr otra galējība ir mammas, kuras pie katras bērna ieraudāšanās uzskata, ka apēdušas kaut ko nepareizu, tāpēc neko neēd.

Jaundzimušā zarnu trakts sākumā daudzām lietām vēl nav piemērots, neskatoties uz to, ka māmiņas organisms uzņemto uzturu pārveido bērnam piemērotā formā. 

To, ka bērnam nepatīk mammas uzturs, iespējams noteikt pēc izmainītas vēdera izejas – tā var būt gļotaināka, ar smaku. “Reizēm gan tā var būt tikai sakritība, tāpēc, lai mēs saprastu, vai pie vainas ir konkrētais produkts, ko bērns, varbūt, nepanes, jāpamēģina vairākas reizes,” saka vecmāte. Viņa iesaka, ka zīdīšanas periodā tāpat kā grūtniecības laikā vajadzētu saglabāt principu, ka dienā ir vairākas mazas ēdienreizes.

Ar saldumiem uzmanīgi

Speciāliste iesaka jaunajām māmiņām dozēt kafiju un tēju, tāpat arī uzmanīgi lietot ar zīdīšanu savienojamos medikamentus: “Ja pēc kafijas, tējas vai arī medikamentu lietošanas uzreiz zīda mazulīti, viņš to saņems koncentrētākā veidā, tāpēc ieteicams vispirms pabarot mazulīti un tikai pēc tam dzert kafiju vai tēju.”

Visbiežāk mammas grēko ar saldumu lietošanu, kas nav labi ne pašām mammām, ne arī bērniņiem, kuriem ir grūti pārstrādāt tik lielu cukura daudzumu, kas var nākotnē palielināt diabēta risku, tāpat arī mazulim var būt jutīgāka āda, var mainīties vēdera izeja un parādīties izsitumi.

“Protams, šajā laikā sievietei ir par maz miega un gribās enerģiju,” saka vecmāte, piebilstot, ka ar to var cīnīties, ieturot regulāras ēdienreizes, lai strauji nekristos cukura līmenis. Viņa arī iesaka piedomāt pie sava miega režīma, gadījumos, ja naktī neizdodas pagulēt, obligāti gulēt pa dienu kopā ar mazuli.

Vecmātes Agneses Lemeševskas ieteikumi, kurus der atcerēties:

  • Ēst pēc iespējas dabiskākus produktus;
  • Izvēlēties produktus, kuros ir mazāk cukura;
  • Nekādā gadījumā nedrīkst lietot alkoholu;
  • Neēd pirms gulētiešanas;
  • Jaunus produktus ēd dienas pirmajā pusē.