Kas jāzina par mazuļa pirmajām dienām šajā pasaulē

23. Apr 2014, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tiklīdz izskanējis bērna pirmais kliedziens, viņam jāsāk pierast pie apkārtējās pasaules, izprotot,ka tā ir pavisam citādāka kā ierastā vide māmiņas puncī, kur pavadīti deviņi mēneši. Kā norit adaptācija un pirmais dzīves mēnesis, portālam www.maminuklubs.lv stāsta perinatālā psiholoģe Mirdza Liepiņa.

Kā bērniņš adaptējas šajā pasaulē?

Pasaule viņam ir milzīga un nezināma. "Bērniņam vajag to mazo, silto ligzdiņu, viņam vajag mammu, pārējās lietas kļūst mazāk svarīgas," atklāj psiholoģe."Ja arī gadījumos, kad mamma pati nevar barot, šķiet, ka kaut kas trūkst, barojam ar pudelīti tā, kā ar krūti, ieņemot attiecīgās pozas, uzturot ar bērniņu acu kontaktu. Veicot māmiņas aprūpi, noteikti nevajadzētu darīt blakus lietas,piemēram, skatīties TV vai izmantot datoru."

Māmiņas dusmas ietekmē mazuļa pašsajūtu

Laime mijas ar sāpīgiem brīžiem,tāpat kā dusmas mijas ar prieku. Dzīve ir dzīve un tajā ir vieta kā pozitīvām, tā negatīvām emocijām. Psiholoģe uzsver, ka pat tad, ja māmiņai gadās sarāt mazulīti, samīļojot un parunājoties ar mazulīti pēc konflikta, mazulis saprot, ka dzīvē ir viss.

"Ne velti mūsu tautai ir tāds teiciens – mātes rīkste nesāp," stāsta Mirdza Liepiņa. "Ja mamma kļūdās, izdara ko aplamu, sadusmojas, tas nav nekas briesmīgs, jo mamma visu vērš par labu un bērnam tā ir pieredze. Slikti ir tad, ja tas ir ilgstoši un pastāvīgi. Ja tas ir epizodiski un negatīvās emocijas nav bāzē, tas nav nekas ļauns."

Rituāls ir kārtība

Tāpat kā pieaugušajiem ikdienas rituāli un režīms palīdz sakārtot ikdienu, arī bērnam tie ir svarīgi, sākot no rīta dušiņas,  beidzot ar vakara rituāliem- vannošanos, šūpuļdziesmām un miega buču.

Jau grūtniecības laikā ir vērtīgi mazuli pieradināt pie vecāku balss- tas veido agrīno piesaisti un sniedz drošības sajūtu. "Augstākās sievietes balss daļas masē ķermeņa augšdaļu, vīrieša tembrs – masē bērniņa ķermeņa apakšdaļu," papildina psiholoģe. 

Kad rīkot mazulīša raudzības?

Tas, kad ļaut radiniekiem un tuvākajiem draugiem apciemot bēbīti ir atkarīgs no jaunās māmiņas pašsajūtas. Ja ir gripas laiks, tad labāk tikšanos pārcelt uz pāris nedēļām, bet ja mājinieki jūtas labi un arī ciemiņi ir veseli, nav iemesla raudzības atcelt. Pats galvenais nosacījums- nomazgāt rokas un nešķaudīt un neklepot bēbīša tuvumā, jo ikviens cilvēks tomēr ir ar saviem mikrobiem.

Tāpat vajadzētu atcerēties, ka visiem radiniekiem- omītēm, opīšiem, māsām un brāļiem mazulis rokās nav jātur! Tā kā jaundzimušā imūnsistēma vēl nav nobriedusi, nebūtu prāta darbs dot visiem pēc kārtas dot turēt bēbīti. Vēl jo vairāk tāpēc, ka šāda došana "no rokām uz rokām" rada stresu gan māmiņai, gan mazulim.

Kad mazulis būs "apvēlies" - aptuveni 2-3 mēnešu vecumā- viņu varēs turēt gan omītes, gan opīši, gan citi radinieki un draugi un tas mazulim neizraisīs stresu, bet tagad- pacietību un mieru mājās!

Māmiņu Klubs

Videosarunu "Pirmais kontakts ar bērniņu jau mammas puncī!" piedāvā

20140410103713-87597.jpg

Eksperts

Mirdza Liepiņa

prenatālā psiholoģe, psihoterapeite
Mirdza Liepiņa Vecāku skolā