Kādu pabalstu var saņemt jaunais tētis, ja viņš ir pašnodarbinātais?

Kādu pabalstu var saņemt jaunais tētis, ja viņš ir pašnodarbinātais?

21. Aug 2014, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Aicinājām jūs, mīļie topošie un esošie vecāki, uzdod jautājumus VSAA darbiniekiem, lai noskaidrotu visu par pabalstiem, kas jums pienākas. Kāda māmiņa, kas gaida otro bērniņu jautāja, vai topošaias bērniņa tētis, kurš ir pašnodarbinātais, kas iemaksā reizi gadā iedzīvotāju ienākumu nodokli var pretendēt uz kādiem pabalstiem saistībā ar bērniņa dzimšanu. VSAA Kontaktu centra klientu apkalpošanas operatore Kristīne Kovaļova atbildēja uz šo jautājumu.

Atbilde uz māmiņas jautājumu

Paternitātes pabalstu maksā bērna tēvam par 10 kalendārām dienām, ja bērna tēvs ir darba attiecībās pabalsta piešķiršanas dienā (darba ņēmējs vai pašnodarbināta persona). Šis atvaļinājums ir jāizmanto līdz bērna divu mēnešu vecumam. Pabalstu piešķir 80% apmērā no personas vidējās iemaksu algas. Ja piešķirtā pabalsta apmērs vienā kalendāra dienā pārsniedz 32,75 eiro (23,02 latu) - par vienu kalendāra dienu izmaksā 32,75 eiro (23,02 latu) un 50 procentus no piešķirtā pabalsta summas, kas vienā kalendāra dienā pārsniedz 32,75 eiro (23,02 latu).

Tiesības uz pabalstu pašnodarbinātajam ir tajā gadījumā, ja obligātās iemaksas faktiski ir veiktas par gada ceturksni, kurā tiks izmantots atvaļinājums vai arī par iepriekšējo ceturksni pirms ceturkšņa, kurā piešķirts atvaļinājums.

Vecāku pabalstu piešķir vienam no bērna vecākiem, kurš, pabalsta piešķiršanas dienā, ir nodarbināta persona (darba ņēmējs vai pašnodarbināta persona) un izmanto bērna kopšanas atvaļinājumu. Pabalstu piešķir līdz bērna gada vecuma sasniegšanas dienai. Pabalsta apmērs ir 70% no personas dienas vidējās apdrošināšanas iemaksu algas (bruto algas). Ja piešķirtā pabalsta apmērs vienā kalendāra dienā pārsniedz 32,75 eiro (23,02 latu) - par vienu kalendāra dienu izmaksā 32,75 eiro (23,02 latu) un 50 procentus no piešķirtā pabalsta summas, kas vienā kalendāra dienā pārsniedz 32,75 eiro (23,02 latu). No 01.01.2014. pabalsta minimālais apmērs ir 171 eiro (vai ne mazāk kā 5,6219 eiro vienā kalendāra dienā).

Tiesības uz pabalstu pašnodarbinātajam ir tajā gadījumā, ja obligātās iemaksas faktiski ir veiktas par gada ceturksni, kurā tiks piešķirts pabalsts vai arī par iepriekšējo ceturksni pirms ceturkšņa, kurā piešķirts pabalsts.

Pārskatāma tabula par 2014.gadam aktuālajiem pabalstiem vecākiem atrodama ŠEIT>>

Māmiņu Klubs