Kādi ir jaundzimušā refleksi?

Kādi ir jaundzimušā refleksi?

18. Jun 2014, 00:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ak, tas jau tikai tāds reflekss! Bieži vien esi dzirdējusi un, iespējams, arī pati lietojusi šo frāzi, vai ne? Taču, vai Tu zini, ka katram jaundzimušajam ārsts obligāti pārbauda dažādus refleksus? Tas, vai noteiktā vecumā bērnam ir attīstīti noteikti refleksi, nosaka viņa attīstību un tās atbilstību normām.

Kā varam uzzināt no interneta avotiem, refleksi ir organisma pielāgošanās reakcijas vides izmaiņām. Visus refleksus iedala iedzimtajos jeb beznosacījuma refleksos un dzīves laikā iegūtajos jeb nosacījuma refleksos. Cilvēkam piedzimstot, tam jau ir daži iedzimtie jeb beznosacījuma refleksi, piemēram, zīšanas reflekss, siekalu izdalīšanās reflekss, ēdienam nonākot mutē, mirkšķināšanas reflekss. Taču ar iedzimtajiem refleksiem nepietiek, lai organisms labi varētu pielāgoties stipri mainīgajai ārējai videi. Tādēļ rodas jaunas, apstākļiem atbilstošas pielāgošanās reakcijas jeb nosacījuma refleksi. Šoreiz vairāk par iedzimtajiem refleksiem, kādi ir jaundzimušajiem mazuļiem.

Zīšanas reflekss

Ja Tu aizkārsi jaundzimušā lūpiņas ar pirkstiem, tiks izraisīts zīšanas reflekss. Mazulis atvērs mutīti un centīsies pirkstu satvert. Šis ir ļoti svarīgs tā saucamais primitīvais reflekss, jo, ja bērnam vispirms vajadzētu mācīties kā uzņemt pārtiku, viņš, visticamāk, nespētu izdzīvot.

Tāpat mazulis pagriež galviņu uz to pusi, no kuras, piemēram, mamma pieskaras viņa lūpām. Arī tas ir reflekss, kas palīdz uzņemt barību.

Rīšana

Šis un zīšanas reflekss ir svarīgākie nosacījumi, lai zīdainis un pēcāk jau pieaugušais varētu uzņemt pārtiku.

Mugurkaula reflekss

Mugurkaula refleksu var novērot, kad bērniņam velk ar pirkstu gar mugurkaula vienu pusi. Bērns tiecas uz kairinātāja pusi. Pieņemts domāt, ka šis reflekss ir noderīgs, jo palīdz dzemdībās bērnam grozīties turpu un atpakaļ un tikt uz priekšu.

Rīstīšanās reflekss

Rīstīšanās reflekss bērniem ir daudz vairāk izteikts nekā pieaugušajiem. Tas rūpējas, lai gadījumā, kad bērns nokļūst zem ūdens, viņš nesarītos ūdeni.

Tveršanas reflekss

Kad aizkar jaundzimušā bērniņa plaukstiņu vai pēdiņu, viņa pirkstiņi saliecas. Šis reflekss sakņojas vēl sirmā senatnē, kad bērnus nēsāja apkārt, un, lai viņi nenokristu, kā arī lai būtu lielāka drošības sajūta, bērnam vajadzēja stipri pieķerties nēsātājam. Mūsdienās pērtiķu mazuļi joprojām tā tiek pārnēsāti - pieķērušies mammas vilnai. Arī cilvēka bērnam ir tik daudz spēka, ka pieķēries viņš spētu noturēt savu svaru.

Sākot ar 4.dzīves mēnesi, tveršanas refleksu nomaina apzināta priekšmetu satveršana.

Žāvāšanās

Žāvājoties mazulītis uzņem lielu daudzumu skābekļa – tieši tāpat, kā tas ir tad, ja žāvājas pieaugušie.

Peldēšana

Vecāki, ieliekot bērnu ūdenī, noteikti pamanīs, ka mazulis automātiski sāk kustināt rociņas un kājiņas, izdarot peldēšanas kustības.

Klepošana un šķaudīšana

Arī šīs divas darbības tiek pieskaitītas refleksiem. Tādejādi bērniņš tīra degunu un kaklu.

Iešanas reflekss

Ja jaundzimušo tur vertikālā pozīcijā, kad viena kājiņa var aizskart gludu, plakanu virsmu, zīdainītis sāk soļot. Vecākiem par pārsteigumu mazais tiešām liek vienu kājiņu priekšā otrai, protams, ja bērnu tur rokās. Otrajā dzīves mēnesī šis iespaidīgais reflekss pamazām izzūd.

Līšanas reflekss

Līšanas refleksu izsauc, bērnu noliekot uz vēdera un maigi uzspiežot uz pēdiņām. Bērns sāk izdarīt līšanas kustības, it kā viņš gribētu aizbēgt no šī spiediena. Šim refleksam vajadzētu pazust 2.-3.mēnesī.

Moro reflekss

Moro reflekss ir tipiskā nobīšanās reakcija, kad mazulis sparīgi saliec un iztaisno rociņas un kājiņas. Nobriestot nervu sistēmai, apmēram pēc trīs mēnešu vecuma, šis reflekss izzūd.

Pie zināmāko refleksu uzskaitījuma pieder arī citi primitīvie refleksi, piemēram, tas, ka bērns pagriež galviņu uz sāniem, kad viņu noliek uz vēdera. Tas ir tādēļ, lai viņš nenosmaktu.

Daudzi no minētajiem refleksiem rūpējas par to, lai bērns varētu izdzīvot dažādās dzīves situācijās, citi ir tikai kā atmiņas no sens seniem laikiem.

Māmiņu klubs